Υπάρχει ένα χρονικό σημείο που τα πράγματα ισορροπούν μέχρι να γίνουν συντρίμμια. Όταν ξεκινήσει το ξήλωμα του πουλόβερ κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει…
Η απόφαση της Pizza Hut να βάλει λουκέτο στα 16 καταστήματα της και να αποχωρήσει από την Ελλάδα αποτελεί τη θρυαλλίδα εξελίξεων που δυστυχώς θα έχουν θύματα τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και βέβαια σύσσωμη την ελληνική οικονομία που μετά από 10 σχεδόν χρόνια μνημονίων πρέπει να περάσει πάλι σε μία πιο σκληρή και απάνθρωπη μνημονιακή εποχή…
Για να καταλάβουμε το μέγεθος μιας τέτοια κίνησης δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στους 180 εργαζόμενους που μένουν άνεργοι αλλά και στο πόσους άλλους θα μείνουν άνεργοι από τους προμηθευτές των καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα.
Αποτυγχάνει οικτρά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
Όλα αυτά δείχνουν όμως και κάτι άλλο… Την οικτρή αποτυχία του Γιάννη Βρούτση και του Χρήστου Σταϊκούρα στο σχεδιασμό του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία. Όταν μία τέτοια εταιρεία (σύμφωνα με πληροφορίες από τα σπλάχνα της, τα τελευταία 12 χρόνια έχει επενδύσει 23 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα), δεν μπορεί να αντέξει παρότι διαθέτει αυτό το δήθεν εργαλείο που δήθεν σώζει τις επιχειρήσεις και την απασχόληση (Κ. Μητσοτάκη κάποια στιγμή θα καταλάβεις ότι δεν είναι όλα επικοινωνία και ο λογαριασμός θα έρθει σε σένα αφού πρώτα τον έχει πληρώσει η κοινωνία και η πραγματική οικονομία), τότε τα πράγματα βαίνουν προς την καταστροφή!
Ο χειμώνας των λουκέτων
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, λοιπόν μάλλον είναι υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις για λουκέτα στο 15% των επιχειρήσεις της χώρας (σε απόλυτους αριθμούς κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων σε σύνολο 700.000 περίπου) και 250.000 ανέργους από το Σεπτέμβριο.
Άλλωστε με αφορμή το κλείσιμο της Pizza Hut ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε προς επίρρωση των μαύρων προβλέψεων για την πραγματική οικονομία: «Έχουμε εδώ και καιρό κρούσει, πολλάκις, τον κώδωνα του κινδύνου, για τις αντοχές τόσο της εστίασης όσο και του συνόλου των επιχειρήσεων. Όταν ένας κολοσσός, όπως αυτός της Pizza Hut, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας, είναι σαφές ότι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων του κλάδου από την κυβέρνηση είναι μονόδρομος. Διαφορετικά η εκτίμηση για 100.000 “λουκέτα” και πάνω από 250.000 νέους ανέργους, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί κατά πολύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και την κοινωνική συνοχή».