Ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των παρόχων τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και οι πιθανές εξελίξεις εν όψει χειμώνα. Με την πιθανότητα περί συνεχών black out ή παροχής ρεύματος με «δελτίο» να μοιάζει ρεαλιστική, δημιουργείται – μεταξύ άλλων- σοβαρό θέμα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, τίθεται επί κινδύνω ακόμα και η εξασφάλιση σήματος για την πραγματοποίηση κλήσεων.
Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί περίπου 500.000 πυλώνες αναμετάδοσης σήματος για τα κινητά τηλέφωνα. Οι πυλώνες αυτοί διαθέτουν μεν εφεδρικές μπαταρίες, οι οποίες ωστόσο μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μισή ώρα σε περίπτωση black out. Στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν καν το εν λόγω εναλλακτικό πλάνο παροχής.
Η πιθανότητα διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα χώρες όπως τη Γερμανία και τη Σουηδία που αναζητούν εναγωνίως τρόπους εξασφάλισης του δικτύου τηλεπικοινωνιών ακόμη και στο απευκταίο σενάριο της «συσκότισης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γαλλία, παρά το γεγονός πως η ενεργειακή εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα είναι μικρότερη, λόγω χρήσης πυρηνικών εργοστασίων όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Reuters επισημαίνει ότι πιθανά black out εν μέσω χειμώνα δεν απειλούν μόνο τα δίκτυα, αλλά και τις υποδομές τους. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Nokia και η Ericsson βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους παρόχους, ώστε να βρεθούν λύσεις για τον περιορισμό των ζημιών στα ηλεκτρονικά συστήματα από τα «σκαμπανεβάσματα» στην τάση.
«Είμαστε κακομαθημένοι στην Ευρώπη, διότι έχουμε σταθερή και καλή παροχή. Ορισμένες χώρες δεν έχουν επενδύσει όπως θα έπρεπε όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας», παραδέχεται στέλεχος παρόχου τηλεπικοινωνιών στο Reuters.