Επίκαιρη Ερώτηση -και όχι απλή Ερώτηση ή Αναφορά- κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών η Φωτεινή Πιπιλή, αναδεικνύοντας το ζήτημα των μάταιων ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ στην εστίαση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Παρά την επιβολή αναστολής λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες – παραβάτες εκμεταλλεύονται ένα «παραθυράκι» του νόμου και συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τον Μάκη Βορίδη -σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πιπιλή- να είναι ενήμερος για την επικρατούσα κατάσταση από τον δήμο Αθηναίων.
«Τροποποίηση Διατάξεων για τη σφράγιση στο χώρο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», είναι ο τίτλος της Επίκαιρης Ερώτησης, στην οποία παρατίθενται όσα εκτυλίχθηκαν τον Δεκέμβριο με τα clubs, «Lohan» και «Tokyo». «Οι σοβαρές παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19 και ειδικότερα οι παραβάσεις σε δύο μεγάλα κλαμπ (Lohan και Tokyo) στην Αθήνα, ανέδειξαν με τον «καλύτερο» τρόπο, κενά σε νομοθετικές διατάξεις» αναφέρει εισαγωγικά η κ. Πιπιλή και προσθέτει: «Παραμονή των Χριστουγέννων οι αστυνομικές αρχές επέβαλλαν μεταξύ άλλων κυρώσεων και συλλήψεων, αναστολή 15 ημερών στα δύο κλαμπ».
Όπως επισημαίνει η «γαλάζια» βουλευτής, στις 26 Δεκεμβρίου επιτόπια ρεπορτάζ δύο τηλεοπτικών σταθμών απέδειξαν ότι τα εν λόγω clubs «λειτουργούσαν κανονικά παρά την αναστολή λειτουργίας που είχε επιβληθεί, μόλις το προηγούμενο βράδυ». «Λογικό είναι η κοινή γνώμη όχι μόνο να εξαγριωθεί, αλλά να στραφεί εναντίων του Δήμου Αθηναίων» συμπεραίνει, επισημαίνοντας ότι με μπαράζ συνεντεύξεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Κορομάντζος, εξήγησε ότι η ισχύουσα Κ.Υ.Α. καθιστά σαφές πως η αναστολή λειτουργίας ενός καταστήματος δε συνεπάγεται και σφράγιση του. «Στην περίπτωση που ο ίδιος ο επιχειρηματίας παραβιάσει την αναστολή οι 10 – 15 μέρες της αναστολής γίνονται 60 και απλώς διπλασιάζεται το πρόστιμο. Ξεκαθάρισε δε ότι, ο Δήμος μόνο εάν συμπληρωθούν τρεις μηνύσεις προβαίνει σε σφράγισμα του καταστήματος ή σε οριστική ανάκληση της αδείας» σημειώνει.
«Εξωφρενικό»
Εν συνεχεία, η κ. Πιπιλή περιγράφει τον τρόπο που οι καταστηματάρχες παρακάμπτουν την ποινή αναστολής λειτουργίας μέσω παρένθετου προσώπου, χαρακτηρίζοντας το σκηνικό «εξωφρενικό». «Και εδώ συμβαίνει το εξωφρενικό! Από τις διατάξεις που προέρχονται από το ν. 4442/2016 του Υπουργείου Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα στον παραβάτη επιχειρηματία -ως φορολογική μονάδα- να προβεί σε νέα γνωστοποίηση λειτουργίας καταστήματος σε παρένθετο πρόσωπο, δικό τους άνθρωπο, με νέο ΑΦΜ και όταν έρχεται η ώρα επιβολής των κυρώσεων για τη σφράγιση του καταστήματος, παρουσιάζεται ο νέος οικονομικός φορέας, ο οποίος δεν ήταν αυτός που έκανε την παράβαση» εξηγεί και απευθύνεται στον κ. Βορίδη, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως τα προαναφερθέντα λαμβάνουν χώρα εν γνώσει του.
«Κύριε Υπουργέ, επ’ αυτού του θέματος ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει ότι, έχει καταθέσει στο Υπουργείο σας -έχω στα χέρια μου τα σχετικά έγγραφα- προτάσεις για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων συνοδευόμενες και με αιτιολογική έκθεση» αποκαλύπτει, θέτοντας το εξής ερώτημα στον Μ. Βορίδη: «Θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους η καταστρατήγηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων;».