Η πιο …οικολογική τουαλέτα βρίσκεται στο καταφύγιο Καλλέργη στα Χανιά (Photos)

Η πιο …οικολογική τουαλέτα βρίσκεται στο καταφύγιο Καλλέργη στα Χανιά (Photos)

Μια τουαλέτα που όμοια της δεν έχετε ξαναδεί στην Ελλάδα υπάρχει στο καταφύγιο του Καλλέργη

Εκεί ψηλά, στα 1680 μέτρα, στην κορυφή “Καλλέργης” βρίσκεται το ομώνυμο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.

Το επιβλητικό καταφύγιο του Καλλέργη, προσφέρει θέα απαράμιλλης ομορφιάς με τις χιονισμένες κορυφές, ακόμα και αυτή την περίοδο, να απλώνονται γύρω του ενώ από κάτω παρατηρεί κάποιος το φαράγγι της Σαμαριάς.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, περιπατητές και ορειβάτες το επισκέπτονται χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς αποτελεί και ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να γνωρίσεις τα Λευκά Όρη.

Προχωρώντας προς το καταφύγιο και λίγα μέτρα πριν την αυλή του, υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τουαλέτα, που κερδίζει τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών!

Είναι η μοναδική τουαλέτα, οπότε κάθε δισταγμός χάριν της ανάγκης πάει περίπατο!

Η τουαλέτα αυτή αιωρείται πάνω από την χαράδρα. Η θέση της μόνο διακοσμητική δεν είναι καθώς πολλοί είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν για την φυσική τους ανάγκη. Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο υπεύθυνος του καταφυγίου:

“Πρόκειται σίγουρα για πιο φωτογραφημένη τουαλέτα της Ελλάδας, τέτοια τουαλέτες είναι πολύ συχνές στις Άλπεις.

Η αλήθεια όμως είναι οτι υπάρχει λόγος για την τουαλέτα, καθώς εξοικονομούμε το νερό της μιας και εδώ πάνω δεν υπάρχει ύδρευση”

Φυσικά δεν είναι η μοναδική τουαλέτα του καταφυγίου, καθώς υπάρχει άλλη μια εντός αυτού.

Αφήνοντας πίσω την πολυσυζητημένη τουαλέτα, λίγα μέτρα μετά φτάνεις στην αυλή του καταφυγίου, που μαγεύεσαι από την θέα των κορυφών Γκίγκιλος,Πάχνες,Βολακιάς και Μελινταού.

Το εντυπωσιασκό εσωτερικό του καταφυγίου.

Την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώμβριο, υπεύθυνος, εθελοντικά πάντα, είναι ο Χριστόφορος Μπαλαδήμας ο οποίος έχει γίνει” ένα” με το καταφύγιο και είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές σε αυτό.

Το καταφύγιο χτίστηκε το 1981, λειτουργεί στα πρότυπα των ευρωπαϊκών καταφυγίων και είναι ανοιχτό κάθε μέρα τα καλοκαίρι ενώ το χειμώνα ανοίγει συνήθως τα Σαββατοκύριακα (πληροφορίες στο site του ΕΟΣ Χανίων).

Το εσωτερικό του καταφυγίου ζεστό και φιλικό προς τον επισκέπτη,μπαίνωντας σε αυτό υπάρχει ένας μεγάλος χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν απλώς να ξεκουραστούν, να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα ή “φαγητό καταφυγίου” όπως το αποκάλεσε ο Χριστόφορος (Μακαρόνια,φακιές,φασολάδα).

“Σκοπός μας είναι να ωθήσουμε τον κόσμο να έρθει σε επαφή με την ορειβασία, να γνωρίσει τα Λευκά Όρη.” μας λέει ο Χριστόφορος και συνεχίζει “Επί το πλείστον έχουμε ξένους πεζοπόρους. Υπάρχουν απίστευτες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος από τον Ομαλό και από το καταφύγιο μας. Ως επι το πλείστον όμως πρόκειται για ξένους επισκέπτες, δυστυχώς οι Έλληνες δεν το έχουν μάθει ακόμα θα χαρώ και θα χαιρόμουν πολύ να τους βλέπω να έρχονται όλο και περισσότεροι. Όσοι έρχονται όμως δεν μας ξεχνούν πολλοί είναι αυτοί που στέλνουν κάρτα-ποστάλ και εξοπλισμό για το καταφύγιο μας”

Να αναφερθεί ότι από το καταφύγιο του Καλλέργη όλες οι διαδρομές είναι άριστα σηματοδοτημένες με Ε4.

Συνεχίζοντας στον διάδρομο δεξία και αριστέρα απλώνονται οι κλίνες όπουαπαγορεύεται αυστηρά κάποιος να συνεχίσει με τα παπούτσια του εντός αυτού του χώρου. -Υπάρχουν δεκάδες παντόφλες στο καταφύγιο που δίνονται στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκουραστούν ή να μείνουν στο καταφύγιο

Η ύδρευση στο καταφύγιο του Καλλέργη γίνεται με νερό που αποθηκεύεται όλη την χειμερινή περίοδο από το χιόνι και τις βροχές ενώ για τον ηλεκτρισμό υπάρχει γεννήτρια που λειτουργεί μόνο όταν πέσει ο ήλιος.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Στο καταφύγιο μπορούν να διανυκτερεύσουν πάνω από 70 άτομα.

Το κόστος διαμονής όπως έχει οριστεί από την Ελληνική ομοσπονδία ορειβασίας είναι 13 ευρώ για τα μη μέλη και 11 για τα μέλη.

Οι διαδρομές είναι πολύ καλά σηματοδοτημένες.

Η πρόσβαση την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με αγροτικό όχημα από τον δρόμο που αρχίζει λίγο πριν το “Ξυλόσκαλο” με αγροτικό όχημα ή ακόμα και με ΙΧ, αν και δεν προτείνεται καθώς είναι χωματόδρομος. Σηματοδοτημένο μονοπάτι υπάρχει επίσης από το “Ξυλόσκαλο” και ακολουθώντας το καταλήγει σε κάποιο σημείο του δρόμου και από εκεί συνεχίζεται την ανάβαση. 

Πηγή: flashnews.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter