Από τη μία επίσπευση υπέρ των δανειστών, από την άλλη αρνησιδικία μέσω καθυστέρησης κατά των δανειοληπτών
Τι συμβαίνει όταν ανερυθρίαστα καταπατάς το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ για δίκαιη δίκη μόνο όσον αφορά τα δικαιώματα των δανειοληπτών ενώ επικαλείσαι το ίδιο άρθρο για την προστασία των δανειστών; Λέγεσαι κυβέρνηση Μητσοτάκη, τηρείς δύο μέτρα και δύο σταθμά και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είσαι εχθρός της κοινωνίας και σύμμαχος με τράπεζες, funds και servicers. Το Documento αποκαλύπτει τι συμβαίνει στα δικαστήρια Αθηνών, όπου οι ανακοπές κατά πλειστηριασμών προσδιορίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2029.
Στην πράξη το Πρωτοδικείο Αθηνών (υποδέχεται τη συντριπτική πλειονότητα των ανακοπών) παρανομεί, αφού ο νόμος (άρθρο 933 παρ 2 ΚΠολΔ) ορίζει ρητά ότι μια ανακοπή θα πρέπει να συζητείται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεσή της. Δηλαδή ο δανειολήπτης, που έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό και άσκησε την τελευταία άμυνα που του δίνει ο νόμος στις αρχές του 2023, για να έχει πρωτόδικη απόφαση θα πρέπει να περιμένει το έτος 2030, ήτοι επτά έτη από τότε που διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός. Αυτό στην εποχή Κυρ. Μητσοτάκη ονομάζεται «δίκαιη δίκη εντός λογικής προθεσμίας», όπως επιτάσσει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Πήρε ημερομηνία για το 2029
Για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αρκεί να δώσουμε το ιστορικό μιας ανακοπής. Ένας άνθρωπος έχασε το σπίτι του, διαμέρισμα δεύτερου ορόφου 74 τ.μ., συνεπεία πλειστηριασμού που διενεργήθηκε στις 2.11.2022. Ο πλειστηριασμός, η κατασχετήρια έκθεση αλλά και η διαταγή πληρωμής είχαν πλείστες όσες πλημμέλειες που καθιστούν άκυρο τον πλειστηριασμό.
Στις 5.1.2023 κατέθεσε την ανακοπή στο οικείο τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και εκεί βρέθηκε προ μιας τεράστιας έκπληξης. Η ημερομηνία συζήτησης της ανακοπής που της δόθηκε ήταν 18.09.2029. Για να καταλάβουμε, εκείνη την ημερομηνία θα γίνει το δικαστήριο, πέντε ημέρες μετά θα κλείσει ο φάκελος και θα αναμένει απόφαση που κατά μέσο όρο εκδίδεται σε οκτώ έως δώδεκα μήνες (εκεί οι δικαστές δεν έχουν τη ζέση των αρεοπαγιτών που αποφάσισαν σε οκτώ ημέρες).
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι απίθανο να εκδοθεί το 2029. Συνεπώς η πρωτόδικη απόφαση θα εκδοθεί μέσα στο 2030 και εκεί εκκινεί ο δεύτερος γύρος του γολγοθά, που ονομάζεται έφεση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν συνυπολογίσουμε την αναίρεση, όπου οι τότε αρεοπαγίτες δεν θα… τρέχουν να διαβάσουν τα υπομνήματα των δικηγόρων μέσα σε οκτώ μέρες, η υπόθεση θα καταστεί αμετάκλητη μετά το 2035 ενώ ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα βρίσκεται εκτός του σπιτιού του από τον Νοέμβριο του 2022, τουλάχιστον 13 έτη νωρίτερα.
Το άρθρο 6 ως ασπίδα των δανειστών
Ομως η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλέστηκε το 2020 το άρθρο 6 για να επισπεύσει τις δίκες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ηταν τότε που έστηνε την κρεατομηχανή υφαρπαγής περιουσιών και βιαζόταν να τη θέσει σε λειτουργία. Αναφερόμαστε στον ν. 4745/2020. Μέσω αυτού πρόσθεσε άρθρο, το 4Α, στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο τίτλος του νόμου αυτού προκαλεί από μόνος του: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του N. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις». Οχι λοιπόν μόνο επιτάχυνε τις διαδικασίες, αλλά απαίτησε από τους υπερχρεωμένους να πράξουν οι ίδιοι τις ενέργειες για την επίσπευση των δικών.
Στην πράξη μετέθεσε τις συνέπειες της αργόσυρτης Δικαιοσύνης στις πλάτες ανθρώπων που προσπαθούν διά της δικαστικής οδού να εξεύρουν το δίκιο τους. Ομως δεν έμεινε εκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παραβιάζοντας άλλη μία φορά το σύνταγμα (το κουρέλιασε με τις υποκλοπές), θέσπισε και τη δυνατότητα άσκησης έφεσης μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σε περίπτωση μη κοινοποίησης αυτής. Για τους υπόλοιπους, τους κοινούς θνητούς, η προθεσμία είναι δύο έτη! Επίσπευση σε όλα για τα συμφέροντα τραπεζών, funds και servicers.
Το με ποιους συντάσσεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προφανές. Από τη μία αφήνει το Πρωτοδικείο Αθηνών να παρανομεί παραβιάζοντας τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ΕΣΔΑ και από την άλλη επισπεύδει τις δίκες επικαλούμενη το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.