Να εξωραίσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, θέλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία προσπάθησε επιπλέον να ενοχοποιήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του κόσμου της εργασίας.
Η κ. Πελώνη θέλησε να εμφανίσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου, όπως και τις απλήρωτες υπερωρίες, σαν «προοδευτική μεταρρύθμιση», ενώ προσπάθησε να εμφανίσει σαν αναβάθμιση την πραγματική απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας μέσω της μετατροπής της σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Πρόβαλε στα θετικά την εναρμόνιση με τις ευρωπαικές ντιρεκτίβες που αφορούν τα μέτρα για την σεξουαλική παρενόχληση και τις άδειες πατρότητας και εγκυμοσύνης. Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει σαν μέτρα προστασίας του κοινού τους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που για πρώτη φορά καθιερώνει.
Είπε η κ. Πελώνη: «Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας.
-Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία: Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
-Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
-Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
-Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
-Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
-Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
-Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
-Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
-Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
-Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.
-Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.
-Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
-Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.