Εmails αποκαλύπτουν πώς ο όμιλος Λογοθέτη ερχόταν σε συνεννόηση με τους πλοιοκτήτες για τη μεταβίβαση των «κουρεμένων» δανείων
Ενα σκανδαλώδες παρασκήνιο που κρυβόταν πίσω από το προκλητικά µεγάλο «κούρεµα» των θαλασσοδανείων των πιο πλούσιων Ελλήνων αποκαλύπτει σήµερα το Documento. Οπως προκύπτει από ηλεκτρονική αλληλογραφία –το περιεχόµενό της βρίσκεται σε γνώση της εφηµερίδας–, ο όµιλος Λογοθέτη βρισκόταν σε απόλυτη συνεννόηση µε τις εφοπλιστικές οικογένειες, τα δάνεια των οποίων θα αγόραζε στη συνέχεια «κατακουρεµένα» από την Τράπεζα Πειραιώς προκειµένου να τους τα ξαναπουλήσει για ψίχουλα. Φαίνεται µάλιστα ότι δεν το έκανε µόνο για να εξυπηρετήσει τις πιο ισχυρές οικονοµικά οικογένειες, καθαρίζοντάς τες από τα χρέη τους, αλλά και για να βγάλει ο ίδιος κέρδη εκατοµµυρίων ευρώ.
Τι συνέβαινε µε απλά λόγια; Ο όµιλος Λογοθέτη, έχοντας αποκτήσει γνώση των εφοπλιστικών δανείων συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. τα οποία αφέθηκαν τεχνηέντως επί χρόνια να «κοκκινίσουν», εµφανίζεται να ερχόταν σε συνεννόηση µε τους ίδιους τους πλούσιους οφειλέτες προτού καν τα αγοράσει ή ακόµη και µετέπειτα της µεταβίβασης σε αυτόν από την Τράπεζα Πειραιώς. Εβρισκε λοιπόν και τον τρόπο και το ποσό που θα τους τα πουλούσε και όταν κατέληγαν σε συµφωνία προχωρούσε στην αγορά των δανείων ή τη σύναψη ιδιωτικού συµφώνου. Οι δε εφοπλιστές εµφανίζονται να τον ευχαριστούν και να τον συγχαίρουν για το ήθος και τον επαγγελµατισµό του.
Από τη µεριά της η Πειραιώς, σύµφωνα τόσο µε το πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και µε έγγραφα ιδιωτικών συµβάσεων αγοράς δανείων, εµφανίζεται να υλοποιεί κατά γράµµα τα όσα είχαν προσυµφωνήσει οι άλλες δύο πλευρές.
Αποτέλεσµα; Να κουρευτούν σε εξευτελιστικό επίπεδο τα δάνεια των πιο πλούσιων Ελλήνων και στη συνέχεια αυτοί να τα «ξεχρεώσουν» δίνοντας ελάχιστα χρήµατα στην εταιρεία του Λογοθέτη, ο οποίος, τουλάχιστον µέχρι το 2017, εµφανιζόταν να χρωστάει σχεδόν 230 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς από τα 320 εκατ. ευρώ που είχε συµφωνήσει για να αγοράσει το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ.
Τα καυτά emails
Στην απάντηση που έδωσε ο όµιλος Libra της οικογένειας Λογοθέτη στο ρεπορτάζ του προηγούµενου φύλλου παραδέχτηκε πρακτικά την ύπαρξη του σκανδάλου, αλλά ισχυριζόταν ότι «ολόκληρη η συναλλαγή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από πρώην υπαλλήλους εταιρειών του οµίλου Libra». Ωστόσο ηλεκτρονικά µηνύµατα που απέστειλε ο Κωνσταντίνος Μ. Λογοθέτης, αντιπρόεδρος του οµίλου, αδερφός του Γιώργου Λογοθέτη και γιος του Μιχάλη Λογοθέτη, διαψεύδουν τους ισχυρισµούς του οµίλου.
Ενα εκ των emails –όπως γνωρίζει από διασταυρωµένες πληροφορίες το Documento– στάλθηκε στις 19 Ιουνίου 2015 στις 14.17. Αποστολέας ήταν ο Κων. Μ. Λογοθέτης και παραλήπτης ο Στίβεν Κάινς (Stephen Kines), εκπρόσωπος της εταιρείας Baywest Business Ltd µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία σύναπτε τις ιδιωτικές συµφωνίες µε τις εταιρείες συµφερόντων των εφοπλιστικών οικογενειών ώστε να «καθαρίσουν» από τα δάνειά τους.
Το περιεχόµενο του ηλεκτρονικού µηνύµατος είναι άκρως αποκαλυπτικό. Ως θέµα το email έχει το όνοµα «Τσάκος» και περιγράφει τον τρόπο που έχει αρχικά συµφωνηθεί ανάµεσα στον όµιλο Λογοθέτη και την εφοπλιστική οικογένεια για να αγοραστούν ορισµένα από τα «κόκκινα» δάνειά της. Περιέχει επίσης και τις συζητήσεις µε την Πειραιώς για τα ίδια δάνεια προτού όµως αγοραστούν.
Τσάκωσε τα δάνεια
Οπως αποκάλυψε το Documento, η οικογένεια Τσάκου «καθάρισε» από δάνεια 200 εκατ. πληρώνοντας κάπου στα 35 εκατ. ευρώ στον Λογοθέτη που τα είχε αγοράσει κοψοχρονιά από την Πειραιώς.
Ο κ. Λογοθέτης λοιπόν µήνες πριν από τη συµφωνία µε την οικογένεια Τσάκου εµφανίζεται να δίνει αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες στον υπάλληλό του. Καταγράφει την αγορά µιας οµάδας δανείων real estate, µερικών δανείων για την αγορά µετοχών της MIG και της Τράπεζας Κύπρου και ένα δάνειο για το πλοίο «Kosmos». Εχει προσυµφωνήσει στα 20 εκατ. µετρητά για τα δάνεια ακινήτων, σε 9 εκατ. επιστρεπτέα πίστωση, 8,6 εκατ. cash collateral που θα απελευθερώσει η τράπεζα υπέρ της εταιρείας Λογοθέτη, 2 εκατ. δολάρια για το πλοίο συν 50% συµµετοχή µε ελάχιστη πληρωµή 1 εκατ. για πώληση ή για διάλυση. Το συνολικό αντάλλαγµα αγγίζει τα 41 εκατ. ευρώ και, όπως χαρακτηριστικά φέρεται να γράφει ο Κ. Λογοθέτης στον Κάινς, πρέπει να κρατηθεί µυστικό.
Το µεγαλοστέλεχος του οµίλου Libra ξεκαθαρίζει ότι στη συµφωνία που θα συντάξει ο Κάινς πρέπει οπωσδήποτε να υπογράφει ένα µέλος της οικογένειας ή µια εταιρεία τους. Ετσι, όπως λέει, θα τους έχουν στο τσεπάκι. Για τα δάνεια αυτά γίνεται αναφορά και στο πόρισµα της ΤτΕ.
Τα «μπράβο» και τα «ευχαριστώ»
Η προσυνεννόηση για την αγορά των δανείων αλλά και οι συνομιλίες κατά τη διαδικασία πώλησής τους πίσω στους μπαταχτσήδες εφοπλιστές προκύπτουν και από άλλες ηλεκτρονικές συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων γνωρίζει το Documento. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Κ. Λογοθέτης δίνει εντολές για δάνεια του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη και των εφοπλιστικών οικογενειών Λαιμού και Πετρόπουλου.
Οι εφοπλιστές Νίκος και Παναγιώτης Μαδιάς εμφανίζονται σε άλλο email –την ίδια ημέρα (29.12.2014) που υπογράφουν με την Baywest την ιδιωτική σύμβαση για το δάνειό τους που σχετίζεται με το πλοίο «Captain Evangelos N.M.»– να ευχαριστούν και να συγχαίρουν τον κ. Λογοθέτη για το ήθος και τον επαγγελματισμό του. Του μεταφέρουν και τις αντίστοιχες ευχές του πατέρα τους Ευάγγελου. Οπως αποκάλυψε το Documento, οι εφοπλιστές είχαν πάρει δάνειο 72 εκατ. δολάρια το 2008 και έξι χρόνια μετά «καθαρίζουν» με 10,5 εκατ. δολάρια.
Ερωτηθείς για τα emails του Κ. Λογοθέτη ο όμιλος Libra αντί να απαντήσει επί της ουσίας κατηγόρησε το Documento ότι τα κατέχει παράνομα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε συγκεκριμένο στέλεχός της. Ομως δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με το ότι ο αντιπρόεδρός της και αδερφός του Γ. Λογοθέτη εμφανίζεται να προσυμφωνεί με εφοπλιστές για τα δάνειά τους.