Η πείνα θερίζει μικρά παιδιά στη Γάζα

Η πείνα θερίζει μικρά παιδιά στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους και να εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός 

Με τους θανάτους από πείνα να αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει στη Γάζα εξαιτίας της ισραηλινής πολιτικής που εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται τυπικά να έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για να αναγκάσει την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να σταματήσει τη σφαγή. Την εικόνα αυτή διαμορφώνουν τόσο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός όσο και η συγκεκριμένη εντολή (με νομική ισχύ) για την άμεση ανάληψη μέτρων εναντίον του λιμού που πλήττει τη Γάζα την οποία επέδωσε μέσα στην εβδομάδα στην κυβέρνηση Νετανιάχου το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ). Το ICJ μάλιστα ζήτησε από το Ισραήλ να συντάξει συγκεκριμένη αναφορά για τα πεπραγμένα του προς αυτή την κατεύθυνση εντός 30 ημερών.

Αμαχοι ο στόχος

Ταυτόχρονα, όμως, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως αδιάφορη προς όλα αυτά, καθώς εξακολουθεί να παρακωλύει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα.

Το αποτέλεσμα της ισραηλινής αδιαφορίας στις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, στο διεθνές δίκαιο και φυσικά στα εκατομμύρια αμάχων που σφαγιάζει στη Γάζα εδώ και περίπου έξι μήνες είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από πείνα (συν τους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς) στη Λωρίδα. Σύμφωνα με αναφορές από αραβικά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες περίπου 27 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ασιτία στη Γάζα, εκ των οποίων οι 23 ήταν παιδιά. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να προστεθεί στον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τον πόλεμο, που ανέρχεται πλέον σε περίπου 33.000, εκ 01 των οποίων οι 13.000 ήταν παιδιά.

Στο μεταξύ, μετά τη ρήξη ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον που έφερε από τη μια την αποχή των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΣΑ το οποίο ζητά εκεχειρία και στη συνέχεια την απόφαση Νετανιάχου να ακυρώσει επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στις ΗΠΑ για να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον της Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να τα μαζέψει, φοβούμενος προφανώς τι θα σήμαινε για τον ίδιο μια οριστική ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Επιμένει ο Νετανιάχου

Παρά το γεγονός ότι τελικά πήρε πίσω την απόφασή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε εκ νέου να προλάβει καταστάσεις υποστηρίζοντας ότι η επίθεση στη Ράφα θα προχωρήσει κανονικά. Οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους γίνονται γιατί ο Λευκός Οίκος προωθεί εναλλακτικά σενάρια δράσης για τη Ράφα, την τελευταία πόλη της Λωρίδας της Γάζας όπου ακόμη δεν έχουν επιχειρήσει χερσαίες δυνάμεις των Ισραηλινών, εξαιτίας της συγκέντρωσης του άμαχου πληθυσμού εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο και για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι ρισκάρει ο Νετανιάχου με μια πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες στον αμερικανικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε παροχή στρατιωτικής βοήθειας 3 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ.

Η παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν τη φάση φαίνεται πάντως ότι έχει επιλεγεί ως βασικός μοχλός πίεσης προς την ισραηλινή πλευρά να αποδεχτεί τετελεσμένα και συγκεκριμένα τη… συνεργασία της ανασχηματισμένης Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει εισήγηση του Φόρουμ Ισραηλινής Πολιτικής (Israel Policy Forum) προς πάσα κατεύθυνση να συμμετάσχει η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της, στην παράδοση της βοήθειας ως πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ο σχηματισμός νέου υπουργικού συμβουλίου από την Παλαιστινιακή Αρχή και τουλάχιστον πέντε από τους 23 νεοδιορισθέντες υπουργούς προέρχονται από τη Γάζα.

Ετικέτες

Documento Newsletter