Η παροχολογία… δεν πάει διακοπές

Η παροχολογία… δεν πάει διακοπές

Εν μέσω θέρους ο Χρ. Σταϊκούρας προετοιμάζει το έδαφος για τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με μια κίνηση με την οποία επεδίωκε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τη ζοφερή υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών της ελεγχόμενης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ΕΥΠ σε βάρος ενός πολιτικού του αντίπαλου, η κυβέρνηση επανέφερε αυγουστιάτικα την οικονομική ατζέντα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε μπροστά προκειμένου να μας μιλήσει για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και για τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία έχει μια σημασία, έστω συμβολική, αλλά θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Ετεροχρονίστηκε ελαφρώς, ώστε να εκπέμψει ο Χρ. Σταϊκούρας το μήνυμα περί «επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, που ενισχύει τον βαθμό ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και της δυνατότητας της Ελλάδας να δανείζεται στις αγορές». Δυστυχώς όμως για τη χώρα, αυτή η θριαμβική ρητορική είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού από τα μέσα Ιουνίου, όταν οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης ανεβάζοντας τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στο απαγορευτικό 4,7% και των ιταλικών στο 4%, Ελλάδα και Ιταλία είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και στηρίζονται ενεργητικά μόνο από την ΕΚΤ που αγοράζει τα ομόλογά τους.

Από το 2023 επιστροφή στις περιοριστικές πολιτικές

Δεν υπάρχει λοιπόν επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι και της Ιταλίας. Και επί της ουσίας, παρότι το δημόσιο χρέος μας φτάνει στο 201% του ΑΕΠ, χάρη στην εξασφαλισμένη υποστήριξη της ΕΚΤ δεν κινδυνεύουμε από σκληρές περιπέτειες όπως αυτές του παρελθόντος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι κυβερνήσεις μας, όποιες κι αν είναι, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου 2022-25 και από το 2023 θα βγάλουν πρωτογενές πλεόνασμα, θα υιοθετήσουν δηλαδή περιοριστικές, υφεσιακές πολιτικές εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Αλλά επειδή οι πανηγυρισμοί για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία δεν συγκινούν τον πολύ κόσμο, ο υπουργός Οικονομικών τους συνόδευσε με ένα μήνυμα παροχών, μεσαυγουστιάτικα, που περιλάμβανε αυξήσεις στις συντάξεις από αρχές του 2023 και νέο πακέτο στήριξης από το ερχόμενο φθινόπωρο, ύψους, όπως δήλωσε, περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των συντάξεων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση οι συντάξεις αυξάνονται με βάση τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Αφού ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έτρεχε με 12%, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει κάτι καλύτερο, τουλάχιστον στο 1,2 εκατομμύριο των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Από πηγές του ΥΠΟΙΚ άρχισε από την περασμένη εβδομάδα να διαρρέει ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 6-6,5%.
Με αυξήσεις στις συντάξεις 6% από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το ίδιο έτος (την οποία επίσης υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών) είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα πάρει από το 2023 μια εισοδηματική ανάσα, χωρίς όμως να καταφέρει να καλύψει τις απώλειες από τον πληθωρισμό του 2022. Ποιος λόγος υπήρχε όμως αυτό να ανακοινωθεί τον Δεκαπενταύγουστο; Κανείς.
Με δυο λόγια, παραμένει ορατή η πολιτική πρόθεση, το γεγονός δηλαδή ότι ο Χρ. Σταϊκούρας έβγαινε επί δύο μέρες σε όλα τα κανάλια –πάνω στην κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης για τις υποκλοπές– για να μιλήσει για αυξήσεις που θα δοθούν τέσσερις μήνες μετά και να καλύψει τον κουρνιαχτό ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου με επίκεντρο τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά. Πιστεύουν δηλαδή ότι αυτό ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται;

Documento Newsletter