Σχεδόν τρεις εβδομάδες κρατάει η εναέρια και χερσαία εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων ανταρτών (από τη Παρασκευή 23/4). Βαριές καταγράφονται οι απώλειες εκατέρωθεν. Ωστόσο οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν εκπληρώσει τους στόχους που είχαν θέσει.
Η επιχείρηση έχει πάρει την ονομασία «Αστραπιαίο-νύχι» και ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση σχεδιάστηκε για να «τερματίσει τη τρομοκρατική παρουσία…στα νότια σύνορα μας». «Δεν υπάρχει χώρος για την αποσχιστική τρομοκρατική ομάδα στο μέλλον της Τουρκίας, του Ιράκ, ή της Συρίας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ορισμένες διπλωματικές νίκες έχει καταγράψει η Άγκυρα δίχως όμως να έχει κερδίσει ουσιαστικά στρατιωτικά αποτελέσματα. Το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη ξανάνοιξε μετά από επτά χρόνια απουσίας εξαιτίας της κατοχής της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Παράλληλα, η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση εντός των ιρακινών συνόρων στο βόρειο Ντοχούκ, η οποία θα επιτηρεί τις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών στο όρος Καντίλ στα σύνορα με το Ιράν. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Β. Ιράκ χρησιμοποιείται ως καταφύγιο από μέλη του παράνομου για την Άγκυρα Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Οι αντιδράσεις από την ιρακινή κυβέρνηση είναι τουλάχιστον χλιαρές ενώ εντάθηκαν ελάχιστα εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την εγκατάσταση τουρκικής βάσης στο Β. Ιράκ αλλά και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας. Οι Τούρκοι απάντησαν ότι δεν παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία αλλά επιχειρούν απλώς να εξολοθρεύσουν τους κούρδους αντάρτες. Σημειώνεται, ότι η επιχείρηση «Αστραπιαίο-νύχι» ακολουθεί την επιχείρηση Νύχι-Αετού 2 που διαδραματίστηκε τον Φεβρουάριο.
Οι Αμερικάνοι δεν έχουν αντιδράσει επουσιωδώς, γεγονός που ενδεχομένως να πιστοποιεί την ανοχή τους στο όλο εγχείρημα. Απουσία αντίδρασης καταγράφεται και στους ίδιους του Κούρδους Πεσμεργκά (διατηρούν καθεστώς αυτονομίας), οι οποίοι εν μέρει θα ήθελαν να απαλλαγούν από μία ορισμένη επιρροή του PKK.