Η Παναγία των Παρισίων μετράει τις πληγές της – Το Ακάνθινο Στεφάνι και οι ροζέτες που σώθηκαν

Η Παναγία των Παρισίων μετράει τις πληγές της – Το Ακάνθινο Στεφάνι και οι ροζέτες που σώθηκαν

Με το πρώτο φως της ημέρας και με τις τελευταίες εστίες φωτιάς να έχουν πια σβήσει, οι Γάλλοι έρχονται πια αντιμέτωποι με το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

Διαβάστε επίσης: Παναγία των Παρισίων: Κρύβει μυστικά και δοξασίες για τους λάτρεις του αποκρυφισμού και της αλχημείας

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

_x000D_
_x000D_

Ήδη έχει ξεκινήσει ο απολογισμός της καταστροφής ενώ τα έργα τέχνης που κατάφεραν να βγάλουν οι πυροσβέστες έπειτα από την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ όσο η φωτιά ακόμα έκαιγε, μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.



Περίπου 8,5 ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων ενώ οι φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα από το εσωτερικό του ναού προκαλούν μόνο θλίψη.

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» και τα άλλα έργα τέχνης που σώθηκαν

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό αφού ευχαρίστησε μέσω Twitter όσους βοήθησαν στο να προστατευτούν τα έργα τέχνης που βρισκόντουσαν μέσα στο καθεδρικό Ναό ανέφερε πως «το “Ακάνθινο Στεφάνι”, ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος».

Διαβάστε επίσης: «Quelle catastrophe» Παγκόσμια θλίψη και τα ερωτήματα για τα αίτια – «Θα ανοικοδομηθεί εκ νέου η Παναγία των Παρισίων» λέει ο Μακρόν (Video & Photos)

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας. Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθρεδικού.



Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθρεδικού. Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

_x000D_
_x000D_

Η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην Notre-Dame μετά την πυρκαγιά σοκάρει: «Μπαίνοντας την νύκτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ήταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύκτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας…Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Notre-Dame». Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

_x000D_
_x000D_

«Όλη τη νύκτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ». Από τις φλόγες δεν κατάφερε να σωθεί η οροφή της Παναγίας των Παρισίων αφού τα 2/3 της έχει πια καταστραφεί. Επίσης δεν γλίτωσε ούτε το κωδωνοστάσιο. Ωστόσο, σώθηκαν τα δύο καμπαναριά, ιστορικής αξίας και οι τρεις ροζέτες (τα στρογγυλά βιτρό) του 12ου και 13ου αιώνα.

Η στιγμή που καταρρέει το κωδωνοστάσιο 

_x000D_
_x000D_

Κινδυνεύει από το νερό

Και μπορεί η φωτιά να έχει πια σβηστεί ωστόσο, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό.

Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη “Νοτρ Νταμ” ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της “Νοτρ Νταμ” να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε»

_x000D_
_x000D_

Για ατύχημα κάνουν λόγο οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν τη μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισιών ως ατύχημα. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας.

_x000D_
_x000D_

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται κυβερνητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής αλλά και το πόσο μπορεί να κοστίσει η ανοικοδόμηση του ναού. Ήδη ωστόσο, αρκετοί δισεκατομμυριούχοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Εμανουέλ Μακρόν για συγκέντρωση κεφαλαίου και έχουν δεσμευτεί να δώσουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 18:50 ή 18:51 και λίγα μόλις λεπτά πριν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο, δυο αστυνομικοί κι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν ελαφρά από τη φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων.

Διαβάστε επίσηςΠαναγία των Παρισίων: Το πλήθος συγκλονισμένο χειροκροτεί τους πυροσβέστες (Video)

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Δείτε επίσης: Οι εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων θα διαρκέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες

_x000D_
_x000D_

Δείτε Live από την Παναγία των Παρισίων






Documento Newsletter