Η Ουκρανία κατέλαβε 800 τετρ. χλμ. στο Κουρσκ αλλά και η Ρωσία έχει προωθηθεί πολύ στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέλαβε 800 τετρ. χλμ. στο Κουρσκ αλλά και η Ρωσία έχει προωθηθεί πολύ στην Ουκρανία
Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Ρωσία (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί κατά 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές τις οποίες συγκέντρωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) και αναλύθηκαν σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους σε αυτήν την περιφέρεια. Έπειτα από μήνες υποχώρησης στο ανατολικό μέτωπο, η Ουκρανία εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου τη μεγαλύτερη διασυνοριακή επίθεσή της εναντίον της Ρωσίας, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγκριτικά, η Ρωσία προχώρησε κατά 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας κατά την ίδια περίοδο δεν της απέφεραν παρά μόνο 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η μεγάλη, αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 επέτρεψε στο Κίεβο να ανακαταλάβει περίπου 250 τετρ. χλμ. στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια.

Η ρωσική προέλαση δεν σταμάτησε

Ωστόσο, η προέλαση των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος δεν σταμάτησε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 6ης Αυγούστου: ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλα 69 τετρ. χλμ. εδαφών από την ημέρα αυτή και συνολικά 111 τετρ. χλμ. από τις αρχές του μήνα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 201 τετρ. χλμ. που κατέλαβε τον Ιούλιο.

Συνολικά, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κατέλαβε 65.891 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους (δεδομένα μέχρι τη 12η Αυγούστου). Μαζί με την προσαρτημένη Κριμαία (2014) και τις ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονταν ήδη από τη Μόσχα πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία έχει καταλάβει 108.070 τετρ. χλμ. ή το 18% της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Οι υπολογισμοί του Γαλλικού Πρακτορείου έγιναν με βάση τις καθημερινές ανακοινώσεις του ISW, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε δημόσιες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Ζελένσκι: Μπορούμε να επιτύχουμε

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, καθώς συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

«Αποδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι, σε οποιαδήποτε κατάσταση, εμείς οι Ουκρανοί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και την ανεξαρτησία μας», τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε απόψε.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον λιθουανό υπουργό Άμυνας Λαουρίνας Καστσιούνας, ο οποίος τον ενημέρωσε πως η Μόσχα μετακινεί στρατεύματα από το Καλίνινγκραντ – τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας στη Βαλτική – προς το Κουρσκ προκειμένου να ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η Λετονία ενισχύει την Ουκρανία με 500 drones

Η Λετονία θα παραδώσει σύντομα εκατοντάδες drones στην Ουκρανία προκειμένου να την ενισχύσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει περίπου 500 drones διαφόρων τύπων από κατασκευαστικές εταιρείες της Λετονίας, τα οποία θα σταλούν στο Κίεβο.

Παράλληλα, η λετονική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία.

Τον Ιούλιο, η Λετονία είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να παραδώσει σταδιακά στην Ουκρανία περισσότερα από 2.500 drones, συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο Άμυνας είχε επισημάνει πως θα κατασκευάζονταν από επτά λετονικές εταιρίες.

Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών συμμάχων της.

Μαζί με τη Βρετανία, η Λετονία έχει ηγετικό ρόλο σε μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την κατασκευή ενός εκατομμυρίου drones τα οποία θα ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο Πούτιν τοποθετεί «τσάρο» στον στόλο – Έκθεση περιγράφει σχέδιο για πυρηνικά πλήγματα από το ρωσικό ναυτικό

Γάζα: Νεογέννητα δίδυμα σκοτώθηκαν με τη μητέρα τους από ισραηλινό βομβαρδισμό – Ο πατέρας είχε πάει να εκδώσει πιστοποιητικά γεννήσεως (Video)

Η Ρωσία αποσύρει μονάδες από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί το δικό της έδαφος, υποστηρίζουν ουκρανοί αξιωματούχοι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter