Η εισδοχή νέων χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των μελών της συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υποσχέθηκε την Κυριακή να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για όσο διάστημα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ επιθυμεί η Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου της με τη Ρωσία, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα από τη Μόσχα, αλλά η δήλωση του Φίτσο αναδεικνύει τις πολιτικές δυσκολίες που είναι πιθανό να προκύψουν κατά την επιδίωξη αυτού του στόχου.
«Όσο είμαι επικεφαλής της σλοβακικής κυβέρνησης, θα κατευθύνω τους βουλευτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μου ως πρόεδρος του κόμματος [του κυβερνώντος Smer] να μην συμφωνήσουν ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στην εβδομαδιαία εκπομπή “O päť minút dvanásť” (5 λεπτά ως το 12).
Τα σχόλια του Φίτσο έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη στάση του Μαρκ Ρούτε, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ και θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία μέχρι να γίνετε μέλος της συμμαχίας μας».
Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ του 1949, οι αποφάσεις για τη διεύρυνση λαμβάνονται «με ομόφωνη συμφωνία», πράγμα που σημαίνει ότι η αντίθεση του Φίτσο στην ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία θα μπορούσε πράγματι να εμποδίσει την ένταξή της τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του Σλοβάκου ηγέτη στην εξουσία το 2027. Άλλα φιλικά προς τη Ρωσία μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη.
Μια παρόμοια κατάσταση διαδραματίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά εμποδίστηκαν από την Τουρκία και την Ουγγαρία για ένα χρόνο και 10 μήνες. Ενώ η Τουρκία εξέφρασε αντιρρήσεις για τις δραστηριότητες των Κούρδων ακτιβιστών στη Σουηδία και για τους περιορισμούς στις δυτικές εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, οι λόγοι για την αντίσταση της Ουγγαρίας δεν έγιναν ποτέ σαφείς. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι εισήχθησαν τελικά στις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Από τότε που κέρδισε την επανεκλογή του το περασμένο φθινόπωρο, ο Φίτσο έχει αντιστρέψει την πολιτική του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου να παρέχει υλική υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τα εισβάλλοντα ρωσικά στρατεύματα και, αντίθετα, έχει υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα στείλει «ούτε μια σφαίρα», ενώ έχει προσεγγίσει τη Μόσχα μαζί με τον αυταρχικό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν της γειτονικής Ουγγαρίας.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Φίτσο υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση των οικονομικών και τυπικών σχέσεων με τη Ρωσία».
Μετά την εμφάνισή του στο κυριακάτικο talk show, ο Φίτσο διπλασίασε τον όρκο αυτό, προτείνοντας να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «εφόσον με προσκαλέσουν».
Μιλώντας σε μια τελετή για τον εορτασμό της άφιξης στις 6 Οκτωβρίου 1944 στρατευμάτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στο δύσβατο πέρασμα Ντούκλα κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Πολωνία, ο Φίτσο συνέχισε τονίζοντας ότι οι ρωσικές θυσίες βοήθησαν στην απελευθέρωση της Σλοβακίας από τη ναζιστική κυριαρχία.
«Η ελευθερία ήρθε από την Ανατολή», είπε, “και απολύτως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την αλήθεια”.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Μέση Ανατολή: Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ – Τι συζήτησαν
Νετανιάχου: «Θα νικήσουμε τους εχθρούς του Ισραήλ» – Σήμερα το νέο διάγγελμα
Γάζα: Ένας χρόνος σφαγές – Η γενοκτονία σε αριθμούς