Σε νέα αχαρτογράφητα νερά φαίνεται να εισέρχεται το Κίεβο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανακοινώνει ότι έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσχέδιο συμφωνίας για τα στρατηγικά ορυκτά, το οποίο, όπως τόνισε, είναι «εντελώς διαφορετικό» από ό,τι είχε συζητηθεί μέχρι τώρα.
Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ο Ουκρανός πρόεδρος περιορίστηκε να πει πως «η ουκρανική πλευρά έλαβε επισήμως σήμερα τις αμερικανικές προτάσεις», δίνοντας την εικόνα μιας διαπραγμάτευσης που ούτε κλείνει, ούτε κινείται προς κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, το νέο προσχέδιο δεν είναι ευνοϊκό για την Ουκρανία – ενδεχόμενο που φέρνει έντονη ανησυχία για την πραγματική φύση της «στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ. Ενδεικτική είναι η φράση του Ζελένσκι ότι το προσχέδιο «θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη από τις νομικές υπηρεσίες», καθώς φαίνεται πως τίθεται υπό αίρεση όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η πρόθεση πίσω από την αμερικανική πρόταση.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης πως «η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία που απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας», προσθέτοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως δάνειο – δήλωση που αφήνει αιχμές για την πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία φαίνεται να μετατρέπεται από «σύμμαχος» σε πιστωτής.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Μόσχας και προσωπικά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι εκείνος «φοβάται τις συνομιλίες» και κατηγορώντας τον πως με την πρόταση για «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον ΟΗΕ επιδιώκει την παράταση του πολέμου.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή που απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από το Κίεβο, παρουσιάζεται από άλλες πλευρές ως μία πιθανή βάση για ειρηνευτική πρωτοβουλία, σε μια συγκυρία όπου οι εσωτερικές αντιφάσεις του ουκρανικού καθεστώτος και η κόπωση της Δύσης από τον πόλεμο βαθαίνουν.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε πως η χώρα του θα δεχόταν συνομιλίες με οποιονδήποτε εκπρόσωπο της Ρωσίας εκτός του Πούτιν, στέλνοντας το μήνυμα πως οι προσωπικές του πολιτικές γραμμές τίθενται πάνω από κάθε πιθανότητα πολιτικής λύσης.
Η αίσθηση που αφήνει η δήλωσή του είναι πως το Κίεβο βρίσκεται παγιδευμένο μεταξύ μιας Δύσης που δεν προσφέρει πια «λευκές επιταγές» και μιας ρωσικής πρότασης που απορρίπτεται a priori, την ώρα που η ουκρανική κοινωνία συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα.
Διαβάστε επίσης:
Ο εμπαιγμός των στρατιωτικών από τον Δένδια: «Νέο μισθολόγιο» με… παλιά κόλπα
Αιχμές Στυλιανίδη: «Για λόγους εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε το κράτος να είναι πιο επιμελές»
Μητσοτάκης: Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου – Αποτροπιασμός για τις σφαγές στη Συρία
Ψέμα από τον Άδωνη Γεωργιάδη μετά τη «φάπα» στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών