Η Ουκρανία προελαύνει στο Κουρσκ, η Ρωσία προελαύνει στο Ντονέτσκ – Μαζικές εκκενώσεις αμάχων

Η Ουκρανία προελαύνει στο Κουρσκ, η Ρωσία προελαύνει στο Ντονέτσκ – Μαζικές εκκενώσεις αμάχων
AP Photo/Andriy Andriyenko

Περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή του Κουρσκ από την οποία οι αρχές έχουν δώσει εντολή για εκκενώσεις από τότε που η Ουκρανία πραγματοποίησε μια μεγάλη εισβολή πριν δύο εβδομάδες, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων στη περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα μετακινεί κάποια στρατεύματα της από άλλες κατευθύνσεις για να ενισχύσει τις θέσεις της εκεί.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι η Ρωσία επίσης στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή Ποκρόφσκ της Ουκρανίας, στην οποία διεξάγονται οι πιό εντατικές μάχες στα δυόμιση χρόνια της εισβολής της Ρωσίας.

Στο Ντονέτσκ

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις επιθέσεις που επιχείρησαν οι Ουκρανοί σε τέσσερις κοινότητες στην περιφέρεια του Κουρσκ και, παράλληλα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν στρατηγικής σημασίας επιμελητειακό κόμβο, όπως τον χαρακτήρισε, την πόλη Νιου Γιορκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της Νιου Γιορκ, εφόσον επιβεβαιωθεί από την Ουκρανία, θα σηματοδοτήσει άλλη μια επιτυχία της Μόσχας στην προσπάθειά της να καταλάβει ολόκληρη της επαρχία του Ντονέτσκ, μολονότι παράλληλα μάχεται να αποκρούσει την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει καταλάβει μια έκταση 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ελέγχει 92 ρωσικούς οικισμούς μετά την εισβολή στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου, σε μια από τις τολμηρότερες και αναπάντεχες αντεπιθέσεις της.

«Στην περιοχή του Κουρσκ, η τεταμένη κατάσταση συνεχίζεται κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου. Οι εχθρικές επιθέσεις, με φάλαγγες τεθωρακισμένων σε πολλές περιοχές, δέχονται πυρά από τα τεθωρακισμένα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την αεροπορία», ανέφερε ο Rybar, ένας δημοφιλής Ρώσος μπλόγκερ-στρατιωτικός αναλυτής.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει την κατάληψη της Νιου Γιορκ. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού παραδέχτηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κοντά σε αυτήν την πόλη αλλά ο ουκρανικός στρατός «ανθίσταται σθεναρά».

Ο Πούτιν συγκρίνει το Μπεσλάν με το Κουρσκ

Στην πρώτη επίσκεψή του σήμερα στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, όπου πριν από 20 χρόνια εκτυλίχθηκε μια αιματηρή, πολύωρη κατάσταση ομηρείας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε τη σφαγή αυτή με τη στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

«Όπως ακριβώς πολεμήσαμε τους τρομοκράτες, πρέπει σήμερα να πολεμήσουμε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα στην περιοχή του Κουρσκ, στο Ντονμπάς, στη Νέα Ρωσία» ανέφερε ο Πούτιν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τις ουκρανικές δυνάμεις και η έκφραση «Νέα Ρωσία» παραπέμπει στο σχέδιο δημιουργίας ρωσικών εδαφών σε τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

«Όπως ακριβώς επιτύχαμε τους στόχους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα τους επιτύχουμε και στον αγών κατά των νεοναζί και θα τιμωρήσουμε, αναμφίβολα, τους εγκληματίες», πρόσθεσε ο Πούτιν, επιστρέφοντας στο επιχείρημά του περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις αυτές έγινε στον περιθώριο της επίσκεψής του στο Σχολείο υπ. Αριθμόν 1 του Μπεσλάν –η πρώτη του στον τόπο της τραγωδίας– για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από μια ομάδα Τσετσένων ισλαμιστών την 1η Σεπτεμβρίου 2004 και για τις επόμενες 50 ώρες, κάτω από τρομερές συνθήκες. Ο εφιάλτης τελείωσε με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων και οδήγησε σε λουτρό αίματος: περίπου 330 νεκροί, οι 186 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε το σχολείο και το νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκαν τα περισσότερα θύματα. Γονάτισε στη βάση ενός μνημείου και άφησε κόκκινα τριαντάφυλλα, όπως δείχνουν τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου. Στη συνέχεια, κατέθεσε λουλούδια και στο μνημείο των στρατιωτών των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο σχολείο.

Ρωσικές ενισχύσεις

Η Ρωσία συγκρότησε τρεις νέες στρατιωτικές ομάδες για να επιληφθούν της ασφάλειας στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ.

Οι ομάδες έχουν πάρει τα ονόματά τους από τις περιοχές Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλέν Ντελόν ήθελε να σκοτώσουν τον σκύλο του και να τον θάψουν μαζί του! – Η οικογένεια του αρνήθηκε να το κάνει

Θρίλερ με το ναυάγιο στη Σικελία: Πώς κατέληξε στον βυθό το υπερπολυτελές γιοτ με τους μεγιστάνες (Video)

Συνάντηση Μπλίνκεν με Σίσι για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα – «Να είναι αρχή αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter