Η ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς; – Η ίδια το αρνείται

Η ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς; – Η ίδια το αρνείται

Η ουγγρική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη στο δάνειο που χορήγησε η Magyar Bankholding (MBH) στο ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox.

Όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην εξασφάλιση του δανείου στο Vox, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ουγγαρίας, Γιάνος Φόναγκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έπαιξε κανένα ρόλο ούτε έχει καμία πληροφορία» σχετικά με το θέμα.

«Η απόφαση σχετικά με ένα πιθανό δάνειο προς την Ισπανία από μια εμπορική τράπεζα θα μπορούσε να ληφθεί μόνο ως εμπορικό ζήτημα», δήλωσε στο Telex.hu.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το Vox παραδέχθηκε στην El País ότι είχε χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες της για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2023 με δάνειο ύψους 9,2 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η MBH.

Η MBH είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας και ανήκει κατά 30,5% στο ουγγρικό κράτος.

Ωστόσο, τα ουγγρικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλο ένα 50% της τράπεζας ανήκει σε μετόχους και εταιρείες που πρόσκεινται στον μεγιστάνα Λόριντς Μέσαρος, στενό σύμμαχο του Όρμπαν.

Η εκπρόσωπος του Vox, Πέπα Μιγιάν, δικαιολόγησε την κίνηση αυτή εξηγώντας ότι το κόμμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει δάνειο από ισπανικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία.

Στη συνέχεια, η MBH χορήγησε το δάνειο στο κόμμα σε δύο δόσεις: 6,7 εκατ. ευρώ και 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Vox δήλωσε ότι το δάνειο έχει έκτοτε εξοφληθεί πλήρως.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα εσωτερικά οικονομικά του Vox εμφανίζονται στον ισπανικό Τύπο. Το κόμμα, του οποίου ηγείται ο αμφιλεγόμενος Σαντιάγο Αμπασκάλ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο τον περασμένο Ιούλιο για παραβίαση του ισπανικού νόμου περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Φίλοι στη φούσκα

Το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, και το Vox έχουν πρόσφατα ενισχύσει τους δεσμούς τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Vox ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ενταχθεί στους Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE).

Το PfE περιλαμβάνει επίσης το ουγγρικό Fidesz και το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, μεταξύ άλλων. Το 2022, η MKB Bank, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε για να σχηματίσει την MBH, χορήγησε επίσης δάνειο ύψους 10,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Rassemblement National της Λεπέν.

Αυτή η χρηματοδότηση άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων έρχεται παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις της κυβέρνησης Όρμπαν για την ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας, ιδίως στις προεκλογικές εκστρατείες. Στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, καθώς η κυβέρνηση το θεωρεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18!

Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: «Νεκροί στο Σεντ Λούσι», μεγάλες καταστροφές, στο σκοτάδι εκατομμύρια σπίτια (LIVE εικόνα)

«Πόλεµος κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»: Συγκλονίζει η µαρτυρία της ακτιβίστριας Κίρστεν Σάδερλαντ από τη Γάζα

Ρεπορτάζ του γερμανικού ARD: Η Κύπρος κλειδί για την απομάκρυνση ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter