Η Ουγγαρία φλερτάρει με τον Πούτιν και απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ

Η απογοήτευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Ουγγαρία χτυπάει κόκκινο καθώς η χώρα συνεχίζει να φλερτάρει με τη Ρωσία.

Η διάσταση αυτή διευρύνθηκε την Τετάρτη καθώς Ούγγροι αξιωματούχοι απέρριψαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση στη Βουδαπέστη όλων των πρεσβευτών και στρατιωτικών συμβούλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Ουγγαρία. Ο στόχος ήταν να συζητηθεί η πολιτική της Βουδαπέστης για την ενθάρρυνση των δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Εκτιμήσαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη νέα πολιτική της Ουγγαρίας με τους συμμάχους μας. Το γεγονός ότι μια συζήτηση για την πολιτική «ουδετερότητας» ενός συμμάχου ήταν απαραίτητη μιλάει από μόνη της», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης.

Ενώ η Ουγγαρία δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο πρόκειται να μιλήσει σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια της Λευκορωσίας την Πέμπτη μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ακόμη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Μπασάμ Σαμπάχ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, αν και ηγείται μιας χώρας που είναι στο ΝΑΤΟ εδώ και 25 χρόνια, προωθεί την έννοια της οικονομικής ουδετερότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας «μετάβασης από την παραδοσιακή δυτική ευθυγράμμιση».

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας προς την Ανατολή και τη Δύση», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον περασμένο μήνα.

Αυτό τον έκανε έναν ολοένα και πιο ενοχλητικό σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια εποχή που η Δύση βοηθά την Ουκρανία και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον επιθετικό της πόλεμο.

Η Ουγγαρία μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΕΕ για επιστροφή χρημάτων στις χώρες για αποστολές όπλων στην Ουκρανία και έχει καταστήσει δύσκολη τη χρήση των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Μετά από χρόνια απομόνωσης, ο Όρμπαν απέκτησε πρόσφατα έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο — ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Φίτσο έδωσε συνέντευξη στη Ρωσίδα Όλγα Σκαμπέγεβα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του επόμενου έτους και ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν έχει επίσης στραφεί στην ανεξάρτητη διπλωματία — συχνά υπονομεύοντας τις προσπάθειες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ταξίδεψε στη Μόσχα τον Ιούλιο για να συναντήσει τον Πούτιν, παρόλο που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου για εγκλήματα πολέμου. Η ΕΕ εξοργίστηκε που ο Όρμπαν παρουσίαζε τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της Ένωσης. Η Ουγγαρία κατέχει αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου του μπλοκ, αλλά αυτό δεν δίνει στη Βουδαπέστη επιπλέον βάρος στη διεθνή διπλωματία.

Την Τρίτη ο Όρμπαν βρισκόταν στην Τιφλίδα για να υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ενόψει της καταδίκης από άλλες χώρες της ΕΕ ότι είχε νοθεύσει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον επέκρινε το ταξίδι του Όρμπαν στη Γεωργία. «Δεν μιλά για τις χώρες της Ευρώπης, δεν μιλά για τη Σουηδία, μπορεί να μιλά για τη Ρωσία, αλλά δεν μιλά για τους υπόλοιπους από εμάς», είπε ο Κρίστερσον.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα ανοίγματα του Όρμπαν προς τα ανατολικά μετατρέπουν την Ουγγαρία σε αναξιόπιστο εταίρο. Εκτός από τη φιλική διάθεση προς τη Μόσχα, ασκεί πιέσεις στην Κίνα για την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων αυτοκινήτων στη χώρα του.

«Η πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική οικονομικής «ουδετερότητας» της Ουγγαρίας και οι αυξανόμενες εξαρτήσεις της από τη Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωατλαντικά συμφέροντα», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ Πρέσμαν.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να διώξει την Ουγγαρία από το ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη αμυντική συμμαχία στον κόσμο και αυτή που παράγει και διακινεί μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά της Δύσης.

Παρά τις ανησυχίες για τον Όρμπαν, ανώτεροι διπλωμάτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είπαν επανειλημμένα στα μέσα ενημέρωσης υπό τον όρο της ανωνυμίας τους ότι οι Ούγγροι αξιωματούχοι δεν αποκλείονται από την ανταλλαγή πληροφοριών ή τις συζητήσεις.

«Από το καταστατικό, κάθε σύμμαχος έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών», δήλωσε η Καμίλ Γκραντ, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Σε κάποιο σημείο, εάν η Ουγγαρία εκφράσει ένα είδος συμπάθειας για τις απόψεις της Ρωσίας ή για μια κρίσιμη ρωσική προσέγγιση, ως προς μια απόφαση που αφορά την Ευρώπη, η ικανότητα να μοιράζεσαι πράγματα θα δημιουργήσει πρόβλημα», είπε η Γκραντ τώρα με τη δημιουργία της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Η Γκραντ σημείωσε ότι, παραδοσιακά, εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ έβγαινε εκτός γραμμής, το βάρος θα έπεφτε στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Όρμπαν στοιχηματίζει ότι ο σύμμαχός του Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Όρμπαν γίνεται ολοένα και πιο εχθρική προς τον Πρέσμαν και την ομάδα του στη Βουδαπέστη — που διορίστηκε από τον νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε ότι υπήρξαν «σοβαρές ανησυχίες» λόγω των τελευταίων ενεργειών και της ρητορικής της Ουγγαρίας.

Η συνάντηση της Τετάρτης «θα ήταν μια χρήσιμη ευκαιρία για την Ουγγαρία να εξηγηθεί στους συμμάχους της, αλλά αυτοί απουσίαζαν από τη συζήτηση», είπε ο διπλωμάτης.

Νωρίτερα φέτος, ο Όρμπαν εξασφάλισε μια μοναδική εξαίρεση για την Ουγγαρία να μην συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση. Η Βουδαπέστη καθυστέρησε επίσης την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία πέρυσι και πέρασε μήνες καθυστερώντας την αίτηση του Μαρκ Ρούτε να γίνει αρχηγός του ΝΑΤΟ.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ωστόσο, τόνισε τον συνεχή ρόλο της Βουδαπέστης στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ — ενώ παραδέχτηκε την πολιτική της απόκλιση από τις κυρίαρχες απόψεις στη συμμαχία.

Οι Πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αριστερά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, δεύτερος ριφτός, η Τσεχική Δημοκρατία Milo Zeman, δεύτερος δεξιά και ο Πολωνός Jerzy Buzek στέκονται κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Τρίτη 16 Μαρτίου 1999, ως οι τρεις χώρες προσχώρησαν επίσημα στη συμμαχία. (AP Photo/Dusan Vranic)

Από επιχειρησιακή πλευρά, τόνισε ο αξιωματούχος, η Ουγγαρία παίζει ρόλο στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ουγγαρία φιλοξενεί επίσης μια αρκετά μεγάλη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Το καθεστώς της Ουγγαρίας ως αμφισβητούμενου συμμάχου σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή για τη χώρα. Όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999, μαζί με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι μνήμες των δεκαετιών τους ως σοβιετικοί δορυφόροι ήταν ακόμα νωπές. Και οι τρεις είχαν ασκήσει σκληρά πιέσεις για να γίνουν δεκτοί στη συμμαχία και τους επετράπη να ενταχθούν παρά τους ενδοιασμούς στην Ουάσιγκτον και στις πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης.

Η ένταξη της Ουγγαρίας υπεγράφη από τον Όρμπαν, ο οποίος σε μια ομιλία του για την τελετή κατήγγειλε την «αφύσικη σχέση» που είχε κάνει τη χώρα του να εξαρτάται από τη Μόσχα και γιόρτασε την «κατοχική δύναμη» που τράβηξε τα στρατεύματά της από την Ουγγαρία το 1991.

«Όλοι μας μπορούμε να νιώσουμε, πιο άμεσα, τη γνήσια ασφάλεια που σημαίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ», είχε πει τότε.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρες Ισπανία: Στο στόχαστρο η κεντροδεξιά τοπική κυβέρνηση – Το αλαλούμ με το «112»

Πλημμύρες Ισπανία: «Ήμασταν παγιδευμένοι σαν ποντίκια» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή (Photos)

Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει πως ζήτησε πυραύλους Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ

Ισπανία: Ψάχνουν στις λάσπες αγνοούμενους – Πάνω από 95 νεκροί και φόβοι για τεράστια αύξηση (Photos-Videos)

«Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;»: Νέο σόου Τραμπ πριν τις κάλπες – Γιατί ντύθηκε οδοκαθαριστής (Photos-Video)

McDonald’s: Αυτό ήταν το μολυσμένο συστατικό στα χάμπουργκερ – Αρρώστησαν πάνω από 90 άνθρωποι, νεκρός ένας ηλικιωμένος