Η Ουγγαρία επιχειρεί να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια με τη σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς

Η Ουγγαρία επιχειρεί να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια με τη σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν πέρασε νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Δευτέρας για την σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς, με σκοπό το «ξεκλείδωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που παρακρατούνται από την Κομισιόν για λόγους σχετικούς με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Ο σκοπός της νέας αρχής θα είναι ο έλεγχος της δαπάνης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η συγκράτηση της διαφθοράς.

Δύσκολη οικονομική συγκυρία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ένα έντονα πιεστικό περιβάλλον για την οικονομία της. Από τη μία ο αυξημένος πληθωρισμός και τα ενεργειακά κόστη και από την άλλη το εθνικό νόμισμα, φιορίνι, που χάνει σε αξία, ωθούν τον Όρμπαν να αναζητήσει επιπλέον πηγές εσόδων και να συμβιβαστεί με τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είπε ότι θα μελετήσει το διάταγμα που πέρασε.

Η νέα υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς θα αρχίσει να λειτουργεί στις 21 Νοεμβρίου και μια ξεχωριστή ειδική ομάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που θα αποτελείται από κυβερνητικούς και μη εκπροσώπους, προβλέπεται να συσταθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.

Πιέσεις για το κράτος δικαίου

Η Κομισιόν έχει παγώσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο την έγκριση κονδυλίων ύψους €5,8 δισ. για την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης από τις συνέπειες της πανδημίας. Εδώ και καιρό θεωρείται ότι η Ουγγαρία ασκεί αθέμιτες πιέσεις στην δικαστική εξουσία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κονδύλια της ΕΕ καταλήγουν σε ημετέρους του Βίκτορ Όρμπαν.

Το 2021, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επέλεξε να μην ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία —ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ επιφορτισμένο με την καταπολέμηση εγκλημάτων που εξετάζει τα οικονομικά σκάνδαλα του μπλοκ — υποστηρίζοντας ότι η ένταξη θα ισοδυναμούσε με απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Τον Απρίλιο, η Κομισιόν ξεκίνησε μια δίχως προηγούμενο διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας, που συνδέει την προμήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων με το σεβασμό του κράτους δικαίου, όρος που αν δεν συντρέχει μπορεί να οδηγήσει σε χρηματικά πρόστιμα. Η Ουγγαρία έστειλε στην ΕΕ τα νομικά της επιχειρήματα δι’ επιστολής στις 22 Αυγούστου, και η Κομισιόν έχει ένα μήνα διορία να απαντήσει.

Ετικέτες

Documento Newsletter