Η Ουγγαρία επικαλείται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Ουγγαρία επικαλείται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Βουδαπέστη ποντάρει στον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει την σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία με το επιχείρημα ότι η Ενωση πρέπει να αποφύγει την διαίρεση την ώρα που ένας πόλεμος μαίνεται στην πόρτα της.

Αυτό κατέστησε σαφές η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα προσερχόμενη σε υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», δήλωσε συγκεκριμένα η Βάργκα. «Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα θέματα που μας ενώνουν παρά σε όσα δημιουργούν διαιρέσεις» συμπλήρωσε η ίδια.

Η υπουργός χρησιμοποίησε ακόμη και την πρόσφατη «συντριπτική» εκλογική νίκη του Βίκτορ Ορμπάν, συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι Ούγγροι ψηφοφόροι «δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ανησυχίες αυτές, που περιέχονται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, αφορούν την επιδείνωση του πλουραλισμού στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την ανεπαρκή αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της εξέτασης της κατάστασης στις χώρες της Ενωσης, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συζητήσουν το θέμα του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών από την Ουγγαρία και τέσσερα άλλα μέλη της Ενωσης.

Στην Ουγγαρία, τα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των αναθέσεων έργου, της σύγκρουσης συμφερόντων και της διαφθοράς και οδήγησαν την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει στις 5 Απριλίου την έναρξη διαδικασίας που ενδέχεται να καταλήξει στην διακοπή χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων στην Βουδαπέστη.

Ο μηχανισμός αιρεσιμότητας έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2021, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Επιτρέπει την διακοπή χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους μίας χώρας μέλους όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου που πλήττουν την διαχείριση των κονδυλίων. Η εφαρμογή του μηχανισμού μπορεί να χρειασθεί από έξι έως εννέα μήνες και η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από ειδική πλειοψηφία τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ένωσης.

Η διαφθορά είναι επίσης ο λόγος που η Κομισιόν έχει μπλοκάρει την πληρωμή των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης στην Βουδαπέστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter