Η «ορφανή» τριάδα της αποτυχίας του κυβερνητικού έργου

Η «ορφανή» τριάδα της αποτυχίας του κυβερνητικού έργου

Η τρομακτική έξαρση κρουσμάτων τις ημέρες των γιορτών και οι συνεχείς παλινωδίες με τα μέτρα περιορισμού τους έχουν επισκιάσει κάθε λειτουργία της κυβέρνησης. Ωστόσο, εκτός της σοκαριστικής απώλειας ελέγχου της πορείας της πανδημίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπει στο νέο έτος με δύο ακόμα σοβαρές αποτυχίες. Η ενεργειακή κρίση που υποτιμήθηκε δείχνει τα δόντια της σε κάθε έκφανση της οικονομικής ζωής, ενώ τα σχέδια για απολιγνιτοποίηση επιβεβαιώνουν την προχειρότητά του, με την τριάδα της αποτυχίας να ρίχνει βαριά τη σκιά της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ανακοινώσεις στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης σημαδεύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Ο Δεκέμβριος θα μείνει στην ιστορία της πανδημίας ως ο μήνας που το ένα μετά το άλλο τα αφηγήματα της κυβέρνησης κατέρρεαν, με τον πρωθυπουργό να σέρνεται και να διασύρεται διαδοχικά από τις εξελίξεις.

Η αντιεπιστημονική του αναφορά για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ επέστρεψε δύο εβδομάδες αργότερα για να πάρει εκδίκηση, και μάλιστα με τον πιο πικρό τρόπο, διά χειρός του πλέον στενού του συνεργάτη. Ανεξαρτήτως των ερμηνειών που πάσχιζε να υπερασπιστεί ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου, με πρωτεργάτη τον Άκη Σκέρτσο, αποκαλύφθηκε η γύμνια του ΕΣΥ απέναντι στην υγειονομική κρίση, έπειτα από δύο χρόνια πλημμελέστατης ενίσχυσης.

Στη συνέχεια, οι εντυπωσιακές παλινωδίες με τα rapid και τα self test, που εκτός από την έλλειψη ουσιαστικού υγειονομικού σχεδιασμού και τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ιχνηλάτηση, απέδειξαν και κάτι ακόμα. Την παντελή έλλειψη προετοιμασίας της αγοράς, με ευθύνη πρωτίστως του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς κατά κοινή -κυβερνητική- ομολογία, είτε τα πλήρωνε η κυβέρνηση είτε οι πολίτες, η αγορά δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξει την παροχή rapid tests για όλους. Αντίστοιχη εικόνα παραίτησης αποκαλύφθηκε και μετά τις πρώτες ασθμαίνουσες ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη την περασμένη εβδομάδα για την επαναφορά των μασκών παντού. Από την πρώτη κιόλας ημέρα σημειώθηκε ρεσιτάλ αισχροκέρδειας, το οποίο συνοδεύτηκε και από σημαντικές ελλείψεις προϊόντων.

Αποκορύφωμα, η εισήγηση των επιστημόνων για πιο ουσιαστικά μέτρα την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και λίγο πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις πρόωρες διακοπές του. Ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε ανακοινώσεις που θα επιβληθούν μετά από μία εβδομάδα, και λίγες ώρες αργότερα, η έξαρση κρουσμάτων τον ανάγκασε να επανέλθει και να ανακοινώσει την άμεση εφαρμογή τους. Αυτό το νέο «σήριαλ» των μέτρων, σε συνδυασμό με την κατώτερη των περιστάσεων παρουσία του υπουργού σφραγίζουν την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», μην εμπνέοντας καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Ωστόσο, ο κύκλος των αποτυχημένων επιλογών δεν σταματά εδώ. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο, ως αποτέλεσμα του διεθνούς ράλι ανατιμήσεων, όμως το γεγονός αυτό δεν αφήνει την κυβέρνηση εκτός κάδρου των ευθυνών. Αφενός, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το περασμένο καλοκαίρι την υποτίμησε, κάνοντας μάλιστα λόγο για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μικρότερες των δύο ευρώ.

Αφετέρου, το γεγονός πως πέντε μήνες μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, πριν δύο εβδομάδες στη Βουλή, ανακοίνωσε ημίμετρα που εξαντλούνται στον Δεκέμβριο, βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τους πολίτες. Σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις φωτιά που έχουν ήδη συντελεστεί, αλλά έστω και με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα ακόμα και για τα πλέον βασικά προϊόντα, οι προσεχείς μήνες αναμένονται ζοφεροί για την οικονομία.

Σαν να μην φτάνουν αυτά, στην εκπνοή του έτους ήρθε και μία ακόμα εξέλιξη, συναφής με τα παραπάνω, να κλείσει την τριάδα των αποτυχημένων επιλογών. Την Τρίτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκάστηκε σε υπουργική απόφαση για παράταση της λειτουργίας επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και το 2025, έπειτα από αίτημα της ιδιωτικοποιημένης -πλέον- εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η σχετική απόφαση στη Διαύγεια προβλέπει την παράταση της λειτουργίας των πέντε μονάδων του Αγίου Δημητρίου, των δύο μονάδων του Αθερινόλακκου της Κρήτης, της Μεγαλόπολης IV και της Μελίτη. Συμπληρωματικά, προβλέπεται και η παράταση της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθεινόλακκου στην Κρήτη. Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή έρχεται υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, με την απειλή σοβαρών προβλημάτων τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και για την επάρκεια της ισχύος. Με απλά λόγια, η απόφαση αυτή σημαίνει πως τα σχέδια για απολιγνιτοποίηση έως το 2025 δέχονται ένα σφοδρό πλήγμα, επιβεβαιώνοντας την κριτική για πρόχειρη και βίαιη μετάβαση.

Πανδημία, ενεργειακή κρίση, απολιγνιτοποίηση. Και τα τρία ζητήματα αποτελούν κεντρικά σημεία της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σφραγιστεί ακόμα και με προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες φυσικά πιστώνεται το ίδιο το επιτελείο των στενών συνεργατών του.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, κατά τον ανασχηματισμό των γενικών και ειδικών γραμματειών, ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου πήρε «μεταγραφή» για τη νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης. Ποιος, και κυρίως πως θα βαθμολογήσει τους υπουργούς που φέρουν την υπογραφή τους στις αποφάσεις για τρία αυτά καυτά ζητήματα που στιγματίζουν το κυβερνητικό έργο;

Documento Newsletter