Η «ωραία Ελένη» του ΚΙΝΑΛ κι οι παλινωδίες της ΝΔ!

Η «ωραία Ελένη» του ΚΙΝΑΛ κι οι παλινωδίες της ΝΔ!

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ …

Ο Μπρεχτ στον Κύριο Κόυνερ, διηγείται για δυο γνωστούς που συναντιόνται μετά από καιρό και λέει ο ένας στον άλλο:

  • Δεν αλλάξατε καθόλου!
  • Ωχ, κάνει ο άλλος

Το να μην αλλάζεις δεν χαρακτηρίζει τον έξυπνο άνθρωπο. Το «έμεινες ολόιδιος», ενίοτε υποκρύπτει τον υπαινιγμό ότι δεν άλλαξες … επειδή είσαι βλάξ. 

Από το όλοι οι άλλοι είναι καλοί πλην ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στο όλοι οι άλλοι είναι κακοί πλην ΝΔ! Το να αλλάξει στάση ο κ Μητσοτάκης για το ΚΙΝΑΛ είναι δικαίωμα του. H δε απαξιωτική παρομοίωση του άλλου πολιτικού αρχηγού με την Ωραία Ελένη απλώς έδειξε ότι το διαζύγιο δεν προβλέπεται συναινετικό!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ

Αν η αλλαγή αφηγήματος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τότε γιατί η λέξη «παλινωδία» είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη στην ελληνική γλώσσα, ακόμη κι αν δεν την συνδυάσει κανείς με το όνομα Μητσοτάκης;

Ο ποιητής Στησίχορος συνέθεσε κάποτε μια ωδή όπου καθύβριζε την Ωραία Ελένη για το ρόλο της στον Τρωικό Πόλεμο. Της καταλόγιζε ότι η εκ μέρους της έλλειψη εγκράτειας οδήγησε στον αφανισμό πολλούς γενναίους. Η Ελένη όμως πέρα από ωραία ήταν κι από την γενιά του Δία. Αυτομάτως λοιπόν ο ποιητής τυφλώθηκε κι αυτό το απέδωσε ορθά στην θεϊκή καταγωγή της καθυβρισθείσας. Στρώθηκε ο βλάσφημος και συνέθεσε επί τόπου μίαν άλλη ωδή στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα, οπότε το φως του επανήλθε κι η ελληνική γλώσσα εμπλουτίστηκε με μια υπέροχη λέξη (πάλιν ωδή).

Η αρνητική φόρτιση αφορά λοιπόν στο κίνητρο της αλλαγής. Άλλο το να τροποποιείς τα όσα έλεγες γιατί προέκυψαν νέα στοιχεία ή εξελίξεις απρόβλεπτες κι άλλο όταν το κίνητρο σου είναι απλώς το να βελτιώσεις την δική σου θέση «στρίβοντας το», όπως στην περίπτωση του Στησιχόρου. Παρεμφερής είναι κι η περίπτωση του κ Μητσοτάκη

 Όσον αφορά στον ημιμαθή αντιπρόεδρο του, αυτός προφανώς αγνοούσε την αναλογία προς τον τυφλωθέντα ποιητή Στησίχορο Το έδειξε κι η ευχή του προς τον κ Ανδρουλάκη να …  ξεστραβωθεί! Αν γνώριζε για τον Στησίχορο δεν θα μιλούσε ποτέ για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου! 

ΑΜΠΑΛΟΙ και ΨΕΥΤΕΣ

Αυτοί που εξελέγησαν ως άριστοι κι ειλικρινείς, καταλογίζοντας στον αντίπαλο τους το Μάτι και την διάψευση όσων έλεγε προ του 2015, αποδεικνύονται άμπαλοι και ψεύτες, συνεχώς και αδιαλείπτως. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πανδαμάτορα χρόνο, ξεθώριασε την εικόνα του δαίμονα που αποτελούσε την συνεκτική ουσία του αντισύριζα μετώπου και προκαλεί πλέον ρηγματώσεις.

 Ήδη η εξ ευωνύμων ρηγμάτωση με την εκλογή του κ Ν Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ αναφάνηκε και φόνευσε την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Οσονούπω θα αναδειχθεί κι η εκ δεξιών ρηγμάτωση, η οποία θα φονεύσει και την τυπική πρωτοκαθεδρία. Το προσωποπαγές καθεστώς Μητσοτάκη, αυτό που ο κ Σκέρτσος ανακοίνωσε στην Βουλή ότι επιτελεί εκσυγχρονισμό οκταετίας, δεν πρόκειται να «ολοκληρώσει» το έργο του. Αυτό έχει ήδη κριθεί! Αν η δεύτερη ρηγμάτωση επιφέρει ανατροπή στην πρώτη θέση έστω και με μια ψήφο, τότε θα κριθεί και η τύχη της όλης ΝΔ.

Προφανώς θα ήταν αλλιώς αν είχε κάνει την πρόσφατη επερώτηση για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ήταν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που είπε ότι σε λίγο καιρό οι υπουργοί «δεν θα μπορούν ούτε για επικοινωνιακούς λόγους να επισκεφθούν σούπερ μάρκετ ή βενζινάδικο.» Ήταν όμως ο αντ’ αυτού, κ. Κατρίνης. Ακολούθησε η αγωνιώδης προσπάθεια του κ Γεωργιάδη να ταυτίσει τα δύο κόμματα.

 Η αντιπολιτευτική άμιλλα των δυο κομμάτων θα έχει από τούδε πολλές ομοιότητες αλλά θα έχει και μια σημαντική διαφορά. Η κριτική του ΚΙΝΑΛ θα γίνεται πολύ πιο ακουστή από τους δυσαρεστημένους της ΝΔ κι η απόσταση μετατόπισης θα είναι σαφώς βραχύτερη, ό,τι κι αν λένε οι κεκράκτες προκειμένου να ξορκίσουν το πρόβλημα τους.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ κι ΕΛΕΝΗ

Θα τσακωθούν, άραγε, οι μέχρι χθες ερωτευμένοι για ένα πουκάμισο αδειανό, για μίαν Ελένη; Ο Ευριπίδης λέει στην τραγωδία «Ελένη» ότι η αληθινή δεν πήγε ποτέ στην Τροία αλλά ήταν στην Αίγυπτο στο παλάτι του Πρωτέα. Υπονοεί έτσι ότι η μάχη δέκα χρόνων έγινε για «ένα πουκάμισο αδειανό» που είχε πάρει ο Πάρης, για ένα ομοίωμα.«Οὐκ ἦλθον ἐς γῆν Τρῳάδ’, ἀλλ’ εἴδωλον ἦν» λέει η Ελένη και στο ομώνυμο ποίημα του Σεφέρη.

Σε αυτή την εκδοχή του έπους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τον κ Γεωργιάδη και το λεκτικό σχήμα που επέλεξε. Σε αυτή την περίπτωση απλώς νόμιζε ότι είχε την ωραία Ελένη.

Υ.Γ.: Ίσως όμως να τσακωθούν για μια Μενδώνη! Ο κ Μητσοτάκης έστειλε τον λογαριασμό του διαζυγίου στον κ Βενιζέλο κι εκείνος σήκωσε το γάντι δια μιας. Δεν διευκρινίστηκε όμως τι θα απογίνει με τα «παιδιά». Γιατί δεν είναι μόνο η υπουργός Πολιτισμού αλλά το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο που ήδη νιώθει έναν εσωτερικό διχασμό.

Documento Newsletter