Η ώρα της ∆ικαιοσύνης

Η ώρα της ∆ικαιοσύνης

Τα ήδη γνωστά και διαχρονικά προβλήµατα στον χώρο της ∆ικαιοσύνης, αλλά και οι σύγχρονες προκλήσεις που ανακύπτουν µέσα από τον ψηφιακό µετασχηµατισµό και την τεχνητή νοηµοσύνη, το new management και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν µπορούν και δεν πρέπει να αντιµετωπιστούν αποσπασµατικά. Η κοινωνία µεταβάλλεται µε ταχύτατους ρυθµούς. Βασικές αξίες κλονίζονται, στερεότυπα καταρρίπτονται, νέα προβλήµατα ανακύπτουν και καθιστούν πλέον επιτακτική µια επανεκκίνηση και στον χώρο της ∆ικαιοσύνης, ώστε να µη στέκεται αµήχανη ενώπιον των ραγδαίων παγκόσµιων εξελίξεων και των αλλαγών που διαδραµατίζονται.

Η ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης και η ενσωµάτωση και επέκταση της ηλεκτρονικής διαδικασίας προβάλλουν ως µεγάλες αναγκαιότητες. Βασικά εργαλεία του ψηφιακού µετασχηµατισµού αποτελούν, µεταξύ άλλων, η ψηφιακή επίδοση έγγραφων, η υλοποίηση του ψηφιακού φακέλου δικογραφίας, η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφου του ποινικού µητρώου µέσω της θυρίδας των ΚΕΠ και η αποµαγνητοφώνηση πρακτικών των δικαστηρίων, το σύστηµα τηλεδιασκέψεων σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήµατα κ.λπ.

Ιδιαίτερη έµφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στην αναβάθµιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων. Εχουν ήδη γίνει βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση µε τη δηµιουργία της Σχολής ∆ικαστικών Υπαλλήλων και τη διαρκή επιµόρφωση και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων µέσω σεµιναρίων. Είναι αναγκαίο να εστιάσουµε στην ανάπτυξη των ειδικών γνώσεων και των δεξιοτήτων τους µέσα από τον στρατηγικό σχεδιασµό ενός συστήµατος διά βίου µάθησης. Περαιτέρω, η διαµόρφωση ενός συστήµατος δικαιοσύνης που συνδυάζει την αποτελεσµατικότητα µε τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη απαιτεί συνεχείς προσπάθειες, συνεργασία και δέσµευση από την κοινωνία και τους φορείς λήψης αποφάσεων. Μόνο µέσα από αυτήν τη συνεργασία µπορούµε να διαµορφώσουµε ένα περιβάλλον όπου η δικαιοσύνη, η οικονοµία και η επιχειρηµατικότητα συνυπάρχουν σε αρµονία, προάγοντας την ευηµερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

H αναδιάρθρωση των πρωτοβάθµιων δικαστηρίων µε τον νέο δικαστικό χάρτη αποτελεί όντως κρίσιµο βήµα προς τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, αφήνοντας πίσω ένα σύστηµα περίπου δύο αιώνων, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. H αποτελεσµατικότητα, ωστόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι µεταξύ άλλων η ταχύτητα επίλυσης των υποθέσεων και η εκτέλεση των αποφάσεων, η εύκολη πρόσβαση στη ∆ικαιοσύνη, η ισονοµία και η διαφάνεια, η ψηφιοποίηση όλων των δικαστικών συστηµάτων και η εφαρµογή νέων τεχνολογιών και καινοτοµιών στις διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού, ο υψηλός επαγγελµατισµός όλων των εµπλεκόµενων φορέων και η αξιολόγηση της απόδοσης και φυσικά η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και ανάληψης καθηκόντων νέων δικαστικών υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση πάντοτε απαιτείται χρόνος στη ∆ικαιοσύνη για να απορροφηθούν, να εµπεδωθούν και να αποδώσουν οι αλλαγές, τόσο αυτές που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης όσο και αυτές που απαιτείται να ακολουθήσουν· η αναµόρφωση του δικαστικού συστήµατος στη χώρα, οι θεσµικές αλλαγές στους κώδικες, το ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων για την πολιτική, ποινική και διοικητική δικαιοσύνη, η αναµόρφωση του εθνικού ποινικού µητρώου και το ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ολοκλήρωση της ψηφιακής δικαιοσύνης, η µεταφορά δικαστηριακής ύλης, η αναβάθµιση και εµπέδωση θεσµών όπως η διαµεσολάβηση, η ενίσχυση και ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδοµών, η ενίσχυση και αναβάθµιση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων, η επιµόρφωση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, η ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνοµίας κ.λπ. Μόνο έτσι µπορεί να διαµορφωθεί µια νέα δικαιική πραγµατικότητα. Μικρά βήµατα, µεγάλες αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Ερώτηση «βόμβα» Κακλαμάνη σε Σκυλακάκη για το χρηματιστήριο ενέργειας: «Καρτελοποίησε την αγορά»

Πού πάνε τα λεφτά των μετόχων της Eurobank κύριε Καραβία;

Μεγάλο φιάσκο με το «ελληνικό FBI»: Διέρρευσαν όλα τα ονόματα!

Πλημμύρες Ιανός: Ένοχος ο Αγοραστός και άλλοι τρεις – Ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή

Documento Newsletter