Η ώρα της Δικαιοσύνης για τις ΜΕΘ και τους θανάτους με βάση και τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τις ΜΕΘ και τους θανάτους με βάση και τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» λέει ο θυμόσοφος λαός και από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης να αποδείξει ότι λειτουργεί και ότι οι πολίτες μπορούν να την εμπιστεύονται. Ότι πράγματι αποτελεί τον έσχατο φύλακα της Δημοκρατίας και βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου.

Δείτε επίσης: Μελέτη – βόμβα από τον Τσιόδρα δείχνει 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και εκθέτει τον Μητσοτάκη

Τα στοιχεία της μελέτης των Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα, την οποία έχει η κυβέρνηση στα χέρια της από τον περασμένο Μάιο και έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη του ανθρώπου που διαχειρίστηκε την πανδημία στο πρώτο κύμα η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα των ασθενών. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυε κάποια από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, ή των απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους σε κατασκευή ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ότι ο λαλίστατος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας βέβαια Σωτήρης Τσιόδρας προτίμησε να σιωπήσει αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να το δει ο ίδιος, αναμετρώμενος με τη συνείδησή του. Άλλωστε με βάση τη μελέτη του το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννακός, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία και δημοσιεύματα του Τύπου για συγκεκριμένα «περιστατικά επωνύμων που βρήκαν αμέσως κρεβάτι σε ΜΕΘ». Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους πρότεινε μάλιστα και την εξέταση 44 μαρτύρων γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι και θα επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς.

Δεν είναι ώρα για πανηγύρια. Δεν βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα της πανδημία, κοντεύουμε δύο χρόνια και οι νεκροί έχουν φτάσει σχεδόν τις 20.000 και κάθε μέρα τραβούν την ανηφόρα. Άλλωστε εάν η μέχρι τώρα διαχείριση ήταν καλή όπως αρέσκονται να λένε, τότε ο πρωθυπουργός δεν θα ξήλωνε στον ανασχηματισμό εν μια νυκτί την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα εάν δει κανείς τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους θανάτους από covid τις τελευταίες 7 ημέρες, μόνο ευχάριστα δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θανάτων ακόμη και σε σχέση χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ οι θάνατοι που καταγράφονται ανά χώρα για τις τελευταίες 7 ημέρες και μπορεί κανείς να συγκρίνει με βάση και τον πληθυσμό τους, έχουν ως εξής:

Ελλάδα 629 θάνατοι και 10.349.156 κατοίκους, Ισπανία 160 θάνατοι και 46.781.057 κατοίκους, Ρουμανία 588 θάνατοι με 19.051.408 κατοίκους, Ιταλία 642 θάνατοι 60.332.800 κατοίκους, Γαλλία 685 θάνατοι και πληθυσμό 65.483.053 κατοίκους, Ελβετία 93 θάνατοι με πληθυσμό 8.746.426, Σουηδία 10 θάνατοι με πληθυσμό 10.190.614, Φινλανδία 0 θάνατοι με πληθυσμό 5.553.210, Νορβηγία 3 θάνατοι με 5.482.726 κατοίκους.

Documento Newsletter