Όσο και εάν θέλει η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάζεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που πάλεψε για το όνομα Μακεδονία, τόσο περισσότερο η αλήθεια την χτυπά αδυσώπητα, διαψεύδοντας κάθε κουβέντα περί ξεπουλήματος που πάει να ψελλίσει.
Η αποκάλυψη στο Documento της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή προς τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αμφισβητήσει το παρελθόν. Δηλαδή, να προσπαθήσει να αρνηθεί ότι εκείνη επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο είχε αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» αλλά δεν επέμενε κιόλας στη συνταγματική αλλαγή της ονομασίας από τους βόρειους γείτονές μας.
Διαβάστε σχετικά: Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι η Ελλάδα δεν επιμένει σε συνταγματική αλλαγή
Ο Καραμανλής λοιπόν, που αποφάσισε να μιλήσει δημόσια μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, κατάφερε μονάχα να αποδείξει το όχι πόσο «μακεδονομάχος» είναι, αλλά πόσο κοντή μνήμη έχει. Σε ελεύθερη μετάφραση, υποκριτής.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε το Documento, δεχόταν στην επιστολή Μπους, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση συζήτησης να αποκαλείται η πΓΔΜ (σημερινή Βόρεια Μακεδονία) Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια ή με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή σκέτο Μακεδονία.
Οι κύκλοι Καραμανλή, απάντησαν στο δημοσίευμα, λέγοντας πως «το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση».
Αυτή είναι και η τεράστια υποκρισία από μεριάς Καραμανλή. Δηλαδή, από τη μια μεριά, ο πρώην πρωθυπουργός ομολογεί ότι η Ελλάδα βρισκόταν την περίοδο εκείνη με την πλάτη στον τοίχο διπλωματικά όσον αφορά τον όρο «Μακεδονία», αλλά από την άλλη μεριά κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για προδοτική συμφωνία και εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία.
Λέει δηλαδή ο Καραμανλής ότι ναι μεν ήταν ακατόρθωτο τότε να βγει εκτός διαπραγματεύσεων ο όρος «Μακεδονία» (είχε δεχτεί ο ίδιος ονομασία σε Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία»), αλλά απαιτούσε από την κυβέρνηση σήμερα να μην συνάψει τέτοια συμφωνία. Γνωρίζοντας φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό αφού επρόκειτο για ένα τετελεσμένο διπλωματικά γεγονός. Πώς μπορούσε να αλλάξει αυτό εφόσον τότε η Ελλάδα είχε υποχωρήσει; Θα μπορούσε σήμερα, μετά από τόσα χρόνια στα οποία όλος ο κόσμος αποκαλούσε την πΓΔΜ σκέτο Μακεδονία, να πετάξει τον όρο «Μακεδονία» εκτός συμφωνίας;
Τώρα τι κάνουν Καραμανλής και ΝΔ; Κρύβονται πίσω από το ίδιο δάχτυλο που κουνάνε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μιλούν για ξεπούλημα της Μακεδονίας ενώ οι ίδιοι ήταν αυτοί που υποχώρησαν, αφήνοντας προ τετελεσμένων τον ελληνικό λαό. Χρησιμοποιούν δε, το επιχείρημα ότι στην τελική, δεν είναι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία, άρα δεν φταίνε σε τίποτα και για τίποτα. Το ότι βέβαια αυτοί ήταν που δημιούργησαν την όλη ιστορία το κρύβουν κάτω από το χαλάκι. Εκεί δηλαδή που κρύβουν και τα δάνεια που δεν θα εξοφλήσουν ποτέ.
Κλείνοντας, ας αφήσουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνη Γεωργιάδη για το ποιος «ξεπούλησε τη Μακεδονία».
«Αυτή η απίστευτη υποχώρηση, για να μη χρησιμοποιήσω μια πιο βαριά έκφραση, αυτή η απίστευτη κωλοτούμπα του Μακεδόνος -τρομάρα του- πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Συνέχιζε τότε: «Κατάλαβε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει στάση από την εθνική γραμμή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό σημαίνει -για να το πούμε με απλά ελληνικά- ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους τους. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η πράξη της κωλοτούμπας έγινε ακόμα χειρότερη με την πρόστυχη πράξη τού να κάνουν το άσπρο μαύρο και να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την άτακτη υποχώρηση σε επιτυχία».
Ποιος τελικά κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και γιατί;