Το σύστημα παρακολούθησης ήρθε στην Ελλάδα νωρίτερα από το 2020 και εντοπίζεται σε τρεις υποθέσεις που προσπόρισαν οφέλη στον πρωθυπουργό
Από τον Μάρτιο του 2020 αναπτύσσεται το Predator στην Ελλάδα, ωστόσο η εµπλοκή του συστήµατος παρακολούθησης που το περιβάλλει παρατηρείται από πριν. Σύµφωνα µε πληροφορίες από ασφαλείς πηγές που έχει το Documento, εµπλέκεται σε τρεις περιπτώσεις οι οποίες απασχόλησαν την κοινή γνώµη και όλες απέφεραν πολιτικά οφέλη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτα από όλα, το µπλοκάρισµα της εκλογικής διαδικασίας στη Ν∆ για την ανάδειξη προέδρου το φθινόπωρο του 2015.
Η «ξαφνική» κατάρρευση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας την ώρα που, όπως αναφέρουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήµ, προηγείτο ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης αποδίδεται σε δάκτυλο αυτού του µηχανισµού προτού «ανδρωθεί» σε σύστηµα παρακολουθήσεων. Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης βγήκε κερδισµένος πολιτικά από τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου που διέρρευσε στα ΜΜΕ µε τη συµβολική επισήµανση ότι ελήφθη µετά την τραγωδία στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018. Και αυτή η περίπτωση αποδίδεται σε παγίδευση που οργάνωσε ο εν λόγω µηχανισµός. Ενδιαµέσως προέκυψαν η παρακολούθηση Τσίπρα και η αποκάλυψη του µυστικού ταξιδιού του στη Γαλλία το 2017 µε αντικείµενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ταξίδι σαµποταρίστηκε από τη Ν∆ του Μητσοτάκη, η οποία για να πλήξει τον τότε πρωθυπουργό το παρουσίασε υποβολιµαία ως εκδροµή µε δηµόσιο χρήµα για τα παιδιά του στην Disneyland…
Τα παρατράγουδα και οι σκοτεινές διαδρομές πίσω από την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ
Η 10η Ιανουαρίου 2016 είναι ημέρα που σίγουρα θα θυμάται με χαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ συγκεντρώνοντας το 52,43% των ψήφων και επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τα ΜΜΕ έγραφαν τότε για τη «μεγάλη ανατροπή» που πραγματοποίησε. Στην πραγματικότητα είχαν γίνει πρωτοφανή περιστατικά τα οποία είχαν οδηγήσει ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ να κάνουν μέχρι και σήμερα λόγο για νοθεία.
Πέραν του Μεϊμαράκη, ο Μητσοτάκης είχε να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας που διεξάχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2015 τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Η υποψηφιότητα του τελευταίου είχε περάσει από… πενήντα κύματα, αφού συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 50 υπογραφές σε εκπρόθεσμο χρόνο. Η δημόσια στήριξη που παρείχε ο Αδ. Γεωργιάδης στον Μητσοτάκη μετά το πέρας του πρώτου γύρου των εκλογών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο προκειμένου ο νυν πρωθυπουργός να αναλάβει την αρχηγία της ΝΔ.
Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε. Είχε προηγηθεί η 22α Νοεμβρίου 2015. Τότε είχε φτάσει σχεδόν μεσημέρι μέχρι να ανακοινωθεί ότι η εταιρεία Infosolutions, η οποία είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, αδυνατούσε να ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για γεγονός που εκτός του ότι συνιστά πρωτοφανές φιάσκο το οποίο προκάλεσε τεράστιες εσωκομματικές έριδες, αποτελεί πολύ σκοτεινή υπόθεση που μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, στο οποίο τότε είχε μιλήσει πλήθος «γαλάζιων» συνομιλητών που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, «τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το “φιάσκο” σχεδόν όλοι τους γνώριζαν ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν. Αλλωστε αυτό το είχε παραδεχτεί δημόσια και ο Αδ. Γεωργιάδης…». Αξίζει να σημειωθεί πως η Infosolutions δεν ήταν άγνωστη στη ΝΔ, αφού είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Οπως χαρακτηριστικά καταγραφόταν στο επίμαχο ρεπορτάζ του Documento, εσωκομματικές αντιδράσεις που προέκυψαν εναντίον της εταιρείας –ειδικά από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη– «ανάγκασαν το κόμμα να καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της, με τα ασφαλιστικά μέτρα να φτάνουν να συζητούνται τον Δεκέμβριο του 2019. Εκτοτε η τύχη της αγωγής αγνοείται, πιθανότατα λόγω της πανδημίας που ενέσκηψε. Ωστόσο κρίνοντας από το γεγονός ότι στην ακρόαση του 2019 δεν υπήρξε εκπρόσωπος της ΝΔ φαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες… Από τα όσα ακούστηκαν πάντως τότε από τους εκπροσώπους, η ΝΔ ήταν που επέδειξε παροιμιώδη προχειρότητα και οικονομική αδυναμία να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εταιρείας».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 η Genius System –μια από τις τρεις εταιρείες από τις οποίες η ΝΔ είχε ζητήσει προσφορά για τη διεξαγωγή των εκλογών– κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΝΔ. Οπως αναφερόταν στη σχετική αίτηση, «το οικονομικό κόστος της πρότασης της Vodafone (σ.σ.: αυτή τελικά ανέλαβε τη διενέργεια των εκλογών στις 20.12.2015 και 10.1.2016) υπερβαίνει τις 750.000 ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ και πλέον υψηλότερο της δικής μας οικονομικής προσφοράς, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει περίπου στο 1.200.000 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για ένα κόστος διπλάσιο σε σχέση με τη δική μας προσφορά…».
Τον περασμένο Μάιο ο Νίκος Καραχάλιος, σύμβουλος στρατηγικής των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά καθώς και του πρώην πρόεδρου της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκη, είχε κάνει λόγο για νοθεία. Κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «η εκλογική επιτροπή συστηματικά αγνόησε την επιτήρηση της προόδου του έργου το οποίο είχε ανατεθεί στη μικρή και σχετικά άπειρη εταιρεία Infosolutions». Μάλιστα «η εκλογική επιτροπή στις 6 π.μ. της ίδιας της ημέρας των εκλογών δεν είχε παραδώσει πλήρεις καταλόγους μελών ΚΕΦΕ για να γίνει η ενσωμάτωσή τους» και «δεν είχε στείλει καν όλα τα απαραίτητα tablets για την καταγραφή των αποτελεσμάτων στους αντιπροσώπους».
Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, είναι ότι «την Κυριακή 22 Νοεμβρίου είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι όταν “έπεσε το σύστημα”. Εκείνη τη στιγμή ο Μεϊμαράκης φέρεται να προηγείτο με 56%».
Αναφορικά με το αν υπήρχε εναλλακτική, ο Ν. Καραχάλιος σχολίασε ότι μπορούσε «να συνεχιστεί η διαδικασία χειρόγραφα. Θα καθυστερούσε μεν, αλλά θα είχαμε αδιαφιλονίκητο αρχηγό, χωρίς αφορμή για παρατράγουδα. Ομως οι τρεις άλλοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία αυτή. Ο Μεϊμαράκης δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να πληγεί το κύρος του κόμματος, αφού και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι αντέδρασαν σε αυτήν τη λύση. Ο δε Μητσοτάκης φέρεται να είπε: “Εγώ δεν το αναγνωρίζω”».
Το παρακράτος πίσω και από τις περίφημες φωτογραφίες Τσίπρα από το σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου
Κυριακή 5 Μαΐου 2019. Οι πρώτες κάλπες (για την Ευρωβουλή) απείχαν μόλις τρεις βδομάδες και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Τα αντιπολιτευόμενα –τότε– ΜΜΕ είχαν ως μόνιμη επωδό τα επινοήματα περί Πετσίτη και την ευθεία απάντηση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτήν τη συνθήκη ο Αρης Πορτοσάλτε αποφάσισε να παραστήσει τον δημοσιογραφικό «λαγό» που θα έβγαζε από το καπέλο του ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο σταθερός χειροκροτητής του Αδωνη Γεωργιάδη και «εξτρεμιστής» νεοδημοκρατικής προπαγάνδας ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter δύο φωτογραφίες από τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στη θαλαμηγό της Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία ήταν άμισθη σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού. Μάλιστα στη μία εξ αυτών φαίνεται ένα από τα ανήλικα παιδιά του Αλ. Τσίπρα.
«Σκαφάτος και πουράτος απολαμβάνει τη θαλαμηγό! Από τις διακοπές του… εξαφανισμένου το καλοκαίρι του 2018. Οταν έχεις το… ηθικό πλεονέκτημα να καταγγέλλεις τη διαπλοκή των άλλων φυσικά» σημείωνε στο tweet, στο οποίο δεν κατονόμασε τον Αλ. Τσίπρα. Γιατί άραγε; Δύο μέρες μετά την ανάρτηση του δημοσιολόγου που έδινε σε live μετάδοση σκονάκια στον Μητσοτάκη μεγάλη εφημερίδα κυκλοφορεί με πρώτο «χτύπημα»: «Ο Τσίπρας ήταν στο γιοτ». Το πρώτο θέμα της εφημερίδας πλαισιώνεται με τη διευκρίνιση ότι πολύ γνωστός αρθρογράφος της είχε δημοσιεύσει τις διακοπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.
«Στις 29.9.2018 αποκάλυψε τις διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι» σημειωνόταν στο πρωτοσέλιδο, ενώ σαν «μπόνους» στους αναγνώστες λανσαρίστηκε η ύπαρξη «και μιας φωτογραφίας από το γλέντι Πολάκη και Δούρου τρία 24ωρα μετά τις διώξεις για την εκατόμβη των νεκρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα του αρθρογράφου υπήρχαν πονηρά ερωτήματα περί ύπαρξης κι άλλων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν το σκάφος της κ. Παναγοπούλου «Odyssey».
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι φωτογραφίες μετατράπηκαν σε προμετωπίδα αντιπολιτευτικής ρητορικής, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί γραμμή άμυνας. Αρχικά η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού Κ. Παναγοπούλου με συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» εξήγησε ότι το σκάφος ήταν του συζύγου της και πως «ο σύζυγός μου κανόνισε να είναι κάποιοι από το προσωπικό και πιθανότατα κάποιος από αυτούς πούλησε αντί χρημάτων μια φωτογραφία κλεμμένη, μια φωτογραφία κλεμμένη γελοία». Σε σχέση με τη συγκυρία η συνεργάτιδα του Αλ. Τσίπρα είχε αντιτείνει ότι «δεν ήταν λίγες ημέρες μετά (σ.σ.: την τραγωδία στο Μάτι). Ηταν πολύ καιρό μετά. Περίπου 25 μέρες».
«Να τος, να τος ο σκαφάτος»
Στην κοινοβουλευτική μάχη που δόθηκε λίγες μέρες μετά την ανάρτηση του «μούτσου» της κλειδαρότρυπας ο Κυρ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον αυτό το προϊόν παρακολούθησης. Στηλίτευσε ότι οι διακοπές του τότε πρωθυπουργού ήταν περίπου ένα μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ενώ πλαισίωσε την κριτική του με μια ειρωνική περιγραφή σαν αυτές που ακούγονται στις αυλές δημοτικών σχολείων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος: «Να τος, να τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος».
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες και προφάσεις. «Δεν το διέψευσα γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω».
Τσίπρας για παρακράτος
Αίσθηση προκαλεί ότι στην έντονη συνεδρίαση της ολομέλειας ο Αλ. Τσίπρας είχε μιλήσει από τότε για τα πλοκάμια του παρακράτους Μητσοτάκη. «Δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε, θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες μου. Βγάζω και σέλφι. Εχω βγάλει και με το προσωπικό φωτογραφίες. Μπορεί να σας έδινα και μία με ψαροντούφεκο αν θέλετε, γιατί μου αρέσει και το ψαροντούφεκο, αν σας αρέσει να έχετε πιο ευχάριστες φωτογραφίες από άλλες που βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται προκειμένου να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Είναι ντροπή σας!» ήταν η προφητική απάντησή του.
Το κρίσιμο ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και η… άμεση ενημέρωση των «γαλάζιων» προπαγανδιστών
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε λάβει μέρος στη διάσκεψη της Λισσαβώνας, όπου είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των επτά χωρών του νότου της ΕΕ (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα). Στο Παρίσι ο Τσίπρας επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας Rothschild. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάθεση στη Rothschild εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ρόλου τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές. Η Ελλάδα βρισκόταν άλλωστε την περίοδο εκείνη σε κομβικό σημείο. Για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη σκληρή και ασφυκτική εποπτεία των μνημονίων και να βγει ξανά στις αγορές. Οπως και έγινε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό απόλυτη μυστικότητα. Εκτός από εκπροσώπους της Rothschild ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί και με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας L’Oreal, η οποία ενδιαφερόταν για την πραγματοποίηση σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα.
Ο συνήθης ύποπτος
Ως διά μαγείας λίγες ώρες μετά τη συνάντηση πήρε μπρος η «μονταζιέρα» της ΝΔ, με κύριο εκφραστή τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη. Ο παρακολουθούμενος από το Predator υπουργός του Μητσοτάκη (όπως και η σύζυγός του) κατήγγειλε ότι ο Τσίπρας δήθεν χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προκειμένου να μεταβεί στην Disneyland μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριζε ότι «δεν θα μιλούσε αν δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία», τα οποία βέβαια ουδέποτε παρουσίασε.
Ο στρατός των «γαλάζιων» τρολ πήρε «φωτιά» στο Twitter, με το hashtag #Disneyland_gate να τρεντάρει επί ώρες. Η επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι αναδείχτηκε σε μείζον πολιτικό θέμα. Τη σκυτάλη από τον Γεωργιάδη πήραν και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και σημερινοί υπουργοί –επίσης παρακολουθούμενοι από το Predator– όπως ο Βασίλης Κικίλιας. Τα δημοσιεύματα στον φιλοδεξιό Τύπο έδιναν κι έπαιρναν, βασιζόμενα στις καταγγελίες Γεωργιάδη. Την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός κατέβαλλε αγωνιώδεις προσπάθειες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από επτά και πλέον χρόνια.
Η τότε κυβέρνηση έδωσε σαφείς απαντήσεις για το ταξίδι Τσίπρα σε non paper που εξέδωσε. «Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά τη σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι, για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η Ελληνική Πρεσβεία όσο και η Γαλλική Κυβέρνηση.
Εκεί είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της L’Οreal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες» ανέφερε το non paper. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τη συνάντηση με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι της L’Oreal και της Rothschild στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
Χυδαία προπαγάνδα από ΝΔ
Η «γαλάζια» προπαγάνδα ωστόσο δεν σταμάτησε. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας, η ΝΔ ουσιαστικά σαμπόταρε το ζήτημα δημοσιοποιώντας τη συνάντηση.
Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ταξίδεψε στα μουλωχτά στο Παρίσι και το δικαιολογεί ως μεγάλες συναντήσεις με την τράπεζα Rothschild που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ», επισημαίνοντας πως «μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα αν και εφόσον αυτή η τράπεζα συμβληθεί με τον ΟΔΔΗΧ».
Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Επρόκειτο για πολιτικά χυδαία ανακοίνωση που επέμενε ότι δήθεν ο τότε πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για αναψυχή: «Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός –προφανώς μαζί με την οικογένειά του– πήγε στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ έπρεπε να επιστρέψει από τη Λισαβόνα. […]
Μεγάλη ζωή για εκείνον, πολύ σκληρή για τους Ελληνες».