Η Ολυμπιακή Φλογα ξεκίνησε το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της ΠιονγκΤσανγκ (Photos)

Η Ολυμπιακή Φλογα ξεκίνησε το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της ΠιονγκΤσανγκ (Photos)

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε την Τρίτη το μεσημέρι από την Αρχαία Ολυμπία το μεγάλο της ταξίδι για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠιονγκΤσανγκ 2018», στη Νότια Κορέα.

Η επίσημη τελετή για την Αφή της Φλόγας άρχισε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, υπό τον φόβο εκδήλωσης βροχής, αλλά τελικά ο καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο.

Μάλιστα, λίγο πριν από την Αφή της Φλόγας άρχισε να βρέχει και άνοιξαν οι ομπρέλες. Όμως, η βροχή σταμάτησε αμέσως, επιτρέποντας έτσι να ολοκληρωθεί το τελετουργικό, χωρίς προβλήματα, αφού άρχισε και πάλι να βρέχει μόλις ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης, παρέδωσε τη Φλόγα, έξω από το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, στον βετεράνο διεθνή ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας Παρκ Γι-Σουνγκ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ επισήμανε: «Οι Ολυμπιακοί αγώνες σήμερα, όπως και τότε, είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Αυτήν ακριβώς την κληρονομιά τιμούμε σήμερα. Δεν κοιτάζουμε όμως μόνο το παρελθόν. Με τη σημερινή τελετή, μεταφέρουμε την αρχαία παράδοση στο μέλλον.

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με τη σημερινή του παρουσία εδώ επιδεικνύει τη δέσμευση της σύγχρονης Ελλάδας στις αιώνιες Ολυμπιακές Αξίες. Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον δήμαρχο της Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζιά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο για τη διατήρηση της ιερής αυτής κληρονομιάς για τις επόμενες γενεές. Σας ευχαριστώ πολύ, φίλοι μου Έλληνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιεροί και παγκόσμιοι. Στέκονται ψηλότερα και πέρα από τις διαφορές που μας χωρίζουν. Στον ευάλωτο κόσμο μας, που μοιάζει να κατακερματίζεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώνουν την ανθρωπότητα, μέσα σε όλη της την πολυμορφία της. Στον ευάλωτο κόσμο μας, όπου η απομόνωση και η επιφυλακτικότητα αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα χτίζουν γέφυρες και φιλία. Τώρα, όπως και τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε: «Η σημερινή Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες που θα γίνουν στη Νότια Κορέα, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το Ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα, να επικεντρωθούν στο παγκόσμιο και τόσο διαχρονικό αίτημα για ειρήνη, ειδικά σε μία εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυστυχώς δυνατά σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η Φλόγα διαχρονικά έχει περίοπτη θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Νιώθουμε ότι μεταφέρει κάθε φορά στο μακρινό της ταξίδι κι ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Και μακάρι η Ολυμπιακή Φλόγα που σύντομα θα φτάσει στην PyeongChang, κύριε LEE Hee-beom, πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής, να μεταφέρει και να διαδώσει μηνύματα φιλίας, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε».

Εκ μέρους τους Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang», o πρόεδρος Lee Hee Beom τόνισε: «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τις Ολυμπιακές αξίες που έχουν γίνει τόσο σημαντικές στον σημερινό κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κορέα. Οι χειμερινοί Αγώνες της PyeongChang αποτελούν τους Ολυμπιακούς της ειρήνης και της αρμονίας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο στην PyeongChang και να διαδώσουμε το μήνυμα. Θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να κατανοήσει ότι έχουμε δεσμευτεί να φιλοξενήσουμε ασφαλείς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλες οι χώρες έχουν προσκληθεί από τη ΔΟΕ να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang με τη μεγαλύτερη ως σήμερα συμμετοχή. Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην Κορέα για να εορταστούν οι 100 μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε την πεποίθηση και τον ενθουσιασμό ότι θα ανάψουμε το πάθος για τους Αγώνες. Αυτή είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για μας να βρεθούμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε τη στιγμή. Ζητάμε τη συνεχή υποστήριξή σας σε αυτό το ταξίδι».

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και η λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει σε λίγο για την PyeongChang θα μεταφέρει για μια ακόμα φορά τα μηνύματα της Ολυμπίας. Είναι οι αξίες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων του πλανήτη Γη. Σήμερα στην πιο κρίσιμη ίσως διεθνή συγκυρία, στέλνουμε το Ολυμπιακό Φως να συνεγείρει και πάλι τους νέους του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και προκοπή».

Επίσης, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος. Αυτή η στιγμή νομίζω ότι είναι η κορυφαία στη ζωή ενός αθλητή και εγώ είχα την τιμή να την ζήσω. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το προνόμιο να είμαι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος».

Η τελετή ξεκίνησε με τους μαθητές των σχολείων της περιοχής να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, αλλά και να παρελαύνουν κρατώντας τις σημαίες όλων χωρών που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια.

Στην συνέχεια έγινε η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου και η έπαρση της ολυμπιακής σημαίας.

Το τελετουργικό συνεχίστηκε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας και την έπαρση των σημαιών των δύο χωρών, ενώ οι ύμνοι απαγγέλθηκαν από τις παιδικές νεανικές χορωδίες των δήμων Λαυρεωτικής και Μαρκοπούλου.

Κατόπιν ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου απήγγειλε το απόσπασμα του ποιήματος «Το φως της Ολυμπίας», του Τάκη Δόξα.

Περίπου τις 12:30 το μεσημέρι η επίσημοι εισήλθαν στο ναό της Ήρας, όπου ξεκίνησε το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με Πρωθιέρεια την Κατερίνα Λέχου.

Επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η χορογράφος ‘Αρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, με τις ιέρειες και τους χορευτές να αποσπούν τον θαυμασμό, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου. Την τελετή Αφής της Φλόγας παρακολούθησαν επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ (Jacques Rogge), αλλά και οι εκπρόσωποι των Οργανωτικών Επιτροπών των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, PyeongChang 2018 Lee Hee beom, Tokyo 2020 Tsunekazu Takeda, Beijing 2022 Zaiqing Yu, Paris 2024 Denis Masseglia και Los Angeles 2028 Lawrence Probst III. Παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Anita de Frantz, Gunilla Lindberg, Ser Miang Ng, Guy Drut, Jean Christophe Rolland, Alex Gilady, Lambis Nikolaou, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.

Στο μεταξύ από νωρίς σήμερα το πρωί πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών άρχισαν να φθάνουν στην Αρχαία Ολυμπία, για να παρακολουθήσουν την τελετή Αφής της Φλόγας, δίπλα από το Αρχαίο Στάδιο. Προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης, είχαν προμηθευθεί ομπρέλες και αδιάβροχα και κατέφθαναν πεζοί δίπλα από το αρχαίο στάδιο. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και πολλοί μαθητές σχολείων, όχι μόνο από την Ηλεία και γειτονικές περιοχές, αλλά ακόμα και από την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και στην διαδρομή που ακολουθούσαν οι επισκέπτες από την Αρχαία Ολυμπία έως το στάδιο.

Το Ολυμπιακό Φως θα περάσει σήμερα από τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, τα Καλάβρυτα και θα διανυκτερεύσει στην Πάτρα.

Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο, των συμβολισμών που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία

Στην περαιτέρω προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο, των συμβολισμών που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Ευθύμιο Κοτζιά, με την ευκαιρία της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον δήμαρχο, ότι θα πάρει πρωτοβουλίες, για αυτό τον σκοπό.

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας τόπος με ισχυρούς συμβολισμούς, για αυτό είναι ανάγκη να βγουν προς τα έξω αυτοί οι συμβολισμοί, ιδίως σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό, η Ολυμπία πρέπει να συμβολίσει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα πάρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε απευθυνόμενος προς τον Ευθύμιο Κοτζιά: «Κύριε δήμαρχε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει πράξη η προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο, των συμβολισμών που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία. Ελπίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι μεγάλος ευρωπαίος και καλός μου φίλος, θα αντιληφθεί την σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες έχει βαθιά κουλτούρα, κλασική παιδεία και νομίζω ότι θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας τόνισε ότι «από εδώ, την Αρχαία Ολυμπία, το Λίκνο και την Κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, στέλνουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης, το μήνυμα της Δημοκρατίας, της ειρηνικής συνεργασίας και της δημιουργίας».

Στην συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τhomas Bach, λέγοντας τα εξής: «Πρέπει να ευχαριστήσω θερμώς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μια μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία και μεγάλο φίλο της Ελλάδος, τον κ. Τhomas Bach. Επί των ημερών του οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικά οι τελετές εδώ στην Ολυμπία, απόκτησαν μία άλλη διάσταση, η οποία ταιριάζει στην παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην παράδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος. Τον ευχαριστούμε όλοι θερμώς για την επιτέλεση αυτής της μεγάλης αποστολής και ευχόμαστε να συνεχίσει να αναβαθμίζει πάντα αυτή την σεμνή τελετή, η οποία έχει όμως αυτόν τον πολύ μεγάλο συμβολισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter