Η Ολλανδή ρώτησε τον Μητσοτάκη ότι έχει πει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ολλανδή ρώτησε τον Μητσοτάκη ότι έχει πει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κατηγορήσει ευθέως την ελληνική κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις προσφύγων και είχε ζητήσει ήδη από τις 3 Μαΐου 2021 την διακοπή των επικίνδυνων θαλάσσιων και χερσαίων επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα οφείλει να ερευνήσει τις κατηγορίες για τις επαναπροωθήσεις και την κακομεταχείριση των μεταναστών, εξασφαλίζοντας ένα διευκολυντικό περιβάλλον για τις ΜΚΟ και βελτιώνοντας τις συνθήκες υποδοχής». Με τα παραπάνω λόγια τιτλοφορείται το κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την πρακτική της επαναπροώθησης που επιχειρεί.

Γράμμα της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς προς τους Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Πλακιωτάκη είναι αποκαλυπτικό. Κατηγορεί ευθέως την Ελληνική Κυβέρνηση για pushback και για επαναλαμβανόμενα μοτίβα δράσης από κρατικές υπηρεσίες. Επίσης γίνεται λόγος για μία πρακτική που ξεκινάει το 2018 ενώ το 2020 «απογειώνεται», ειδικά στον Έβρο (όπου έγινε το πολυδιαφημισμένο και απάνθρωπο «έπος») και στη θάλασσα που το ελληνικό λιμενικό εξωθεί τις βάρκες των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών προς τα τουρκικά ύδατα. Στην απάντηση της, η ελληνική πλευρά «φόρτωσε» τις ευθύνες στη Τουρκία και δικαιολογήθηκε επί των παράνομων πράξεων της, χαρακτηρίζοντας τις ως «σύννομες» με το Διεθνές Δίκαιο.

Την Ελληνική θέση βέβαια δεν φαίνεται να την συμμερίζεται η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία είχε «παγώσει» τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότησή της ελληνικής ακτοφυλακής. Μάλιστα σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL υποστήριξε ότι η Κομισιόν θέτει ως όρο για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος την δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στην Ελλάδα ώστε να παρακολουθείται η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το αίτημα από ελληνική πλευρά το είχε θέσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ακόμη δημοσίευμα του έγκυρου Politico η Ελλάδα με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες είχε συνυπογράψει επιστολή που ζητούσε προσαρμογή του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για να αντιμετωπίσει τις «νέες πραγματικότητες». Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα κάλεσμα νομικής κατοχύρωσης των pushback από τη Ε.Ε, δίχως αυτά να αναφέρονται ρητώς, όπως τόνιζαν και διπλωματικές πηγές στο Politico.

 

Documento Newsletter