Η οικτρή εικόνα της κατεστραμμένης Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό

Η οικτρή εικόνα της κατεστραμμένης Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό

Την ώρα που το καταστροφικό για τον τουρισμό δίδυμο Μητσοτάκη-Θεοχάρη προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο χειμαζόμενο κλάδο… Στο ίδιο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια που δοκιμάζονται για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας κάνουν λόγο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) για έσοδα της τάξης των 7-8 δισ ευρώ το φετινό καλοκαίρι… Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή αφού μιλάμε για έσοδα από το άμεσο τουριστικό προϊόν μειωμένα κατά 60% σε σχέση με το 2019… Σε απόλυτους αριθμούς ενώ το 2019 ο τουριστικός κλάδος έφερε 18,4 δις ευρώ το 2020 εισέρευσαν 4,3 δς ευρώ και οι προβλέψεις που αναλύονται ως σενάρια δίνουν για το 2021, 7-8 δις ευρώ…

Καθημαγμένα δημόσια οικονομικά

Η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης να ελέγξει την πανδημία και τα συνεχή lockdown στη λογική της οικονομίας ακορντέον έχουν φέρει την οικονομία σε καθεστώς διαρκούς «αιμορραγίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ελήφθη η απόφαση για κατάθεση , προς το χειρότερο, συμπληρωματικού προϋπολογισμού καθότι οι κυβερνητικές προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο ήταν αν μη τι άλλο ματαιόδοξες… Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτουν τα εξής:

-Μόνο το τρίτο lockdown (11 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου) έχει κόψει από την προϋπολογιζόμενη ετήσια ανάπτυξη 1,2%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο ματαιόδοξος στόχος που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη στο τέλος του έτους 4,8%. Σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλεια από το ΑΕΠ 2,140 δισ. ευρώ

– Υφίσταται απώλεια ύψους ,8 δις ευρώ (ή 1,05%) από το ΑΕΠ, συνεπεία της παράτασης καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, και της υστέρησης στα έσοδα από φόρους και εισφορές.

-Για κάθε 15 μέρες που ισχύει τα λουκέτο στο λιανεμπόριο, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1,2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνεται κατά 0,8%»

Χάνεται το σενάριο του V

Όλες αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις το 2020 περί σεναρίου V (απότομη πτώση, εκρηκτική άνοδος το 2021) έχουν πάει περίπατο αφού τα μηνύματα όσων επεξεργάζονται τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν στην καλύτερη περίπτωση το σενάριο U (απότομη πτώση, παραμονή στον πάτο και άνοδος) με την άνοδο (ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο του 2019 να τοποθετείται μετά το 2025… Ο επόμενος στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να πιάσει ο τουρισμός το 60% των 18,4 δις του 2019. Αυτό θα αποτυπώσει μία αύξηση της τάξης του 3% για το ελληνικό ΑΕΠ σε σχέση με το 2020. Ηδη τα σενάρια εντός του υπουργείου Οικονομικών γίνονται στη βάση του 40% σε σχέση με το 2019… Όταν έχεις αποτύχει στο στόχο του περυσινού καλοκαιριού, όταν έχει αποτύχει στο στόχο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς αλλά και στον στόχο των εκπτώσεων… Όταν ο προϋπολογισμός που κατέθεσες στο τέλος του 2020 ήδη έχει ανατραπεί λόγω των οικτρών επιλογών σου σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο… Τότε οι πιθανότητες να πετύχεις τον επόμενο στόχο σου σχεδόν εκμηδενίζονται… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter