Η οικονομία καταρρέει, η κυβέρνηση κωφεύει

Ένα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Σύννεφο καταιγίδας που αναμένεται να συμπαρασύρει ότι είχε απομείνει από τη δεκαετή μνημονιακή κρίση και ότι είχε αρχίσει να αναπνέει από το τέλος του 2018.

Οι χθεσινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η πραγματική οικονομία καταρρέει με πάταγο καθώς κυβέρνηση, τράπεζες και Ευρωπαϊκή Ενωση αρνούνται να τη χρηματοδοτήσουν για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται τελείως ανάποδα από αυτά που της συστήνει ακόμη και το ΔΝΤ. Θα πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και άλλα κρατικά έργα που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια, Επίσης θα πρέπει να ενισχύσει τα επιδόματα ανεργίας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη μόλις αρχίσει να μειώνεται η έκταση της πανδημίας, τονίζει το Ταμείο.

Οι τράπεζες αντί να ενισχύσουν με ρευστότητα την αγορά βάζουν τέτοιους όρους για να δώσουν δάνεια, τα οποία σημειωτέον έχουν και κρατική εγγύηση για το 80% του ποσού, που κανένας σχεδόν δεν μπορεί να τους εκπληρώσει.

Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που στενάζει για ακόμη μία φορά κάτω από τη γερμανική οικονομική μπότα, δεν υλοποιεί κανένα από τα ελάχιστα που αποφάσισε για τη βοήθεια προς τις χώρες που η πανδημία ανατίναξε τις οικονομίες τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία χαροπαλεύει και μόνο κάποιοι ελάχιστοι φίλοι της κυβέρνησης επιχειρηματίες επωφελούνται, αλλά το σύνολο σχεδόν της πραγματικής οικονομίας χαροπαλεύει.

Ο τουρισμός, η κινητήρια και μοναδική ίσως πραγματική δύναμη της ελληνικής οικονομίας, θα χάσει φέτος τουλάχιστον τα 15 από τα 18 δις. ευρώ που προσφέρει, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πότε αλλά και πως θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης, προβληματίζεται αν θα ανοίξει τα μαγαζιά της. Αιτία η φτωχοποίηση του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έλαβε μέτρα στήριξής του.

Οι μειώσεις μισθών, η μειωμένη εργασία και η ανεργία που ήδη έχουν μπει βαθειά στα ελληνικά νοικοκυριά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αν δεν ληφθούν από όλες τις πλευρές άμεσα μέτρα.

Κάτι όμως που χρειάζεται μια κυβέρνηση που να ενδιάφέρεται για τους πολλούς και όχι για μερικούς ελάχιστους φίλους. Και τέτοια κυβέρνηση δεν είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχουν όμως οι έλληνες πολίτες που είναι έτοιμοι να αντιδράσουν βλέποντας που τους οδηγεί. Και τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία, όσα ψέματα και αν πει αλλά και όσοι στήριξη και αν έχει από τα φιλικά και πολυπληρωμένα Μέσα Ενημέρωσης.

documentonews.gr