Η νόσος των νεφρών με αίτιο την παχυσαρκία δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια

Εκστρατεία κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων Αρχών και του κοινού, για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των νεφρών, πραγματοποιεί η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου.

Με τη φράση «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία-Υγιής τρόπος ζωής για υγιείς νεφρούς!», η καμπάνια επικεντρώνεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία είναι ισχυρότατος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).

Ως έναν «σιωπηλό δολοφόνο» χαρακτήρισε την ΧΝΝ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γγ της ΕΝΕ, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, Γεράσιμος Μπαμίχας, τονίζοντας ότι αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας, παγκοσμίως, με τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση να είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ΧΝΝ, ενώ τα παχύσαρκα άτομα έχουν 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

«Η παχυσαρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ και εξέλιξής της σε ΧΝΝ τελικού σταδίου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, Θεοφάνης Αποστόλου. Όπως πρόσθεσε, αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία και «η επίπτωσή της αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% την επόμενη δεκαετία. Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πλανήτη περισσότερα από 600 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα, από τα οποία, δυστυχώς, 220 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συχνότητα της νεφρικής νόσου με αίτιο την παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια».

Στην Ελλάδα, περίπου 1.000.000 άτομα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά σοβαρά. Περίπου 10.000 άτομα πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού.

Σε αρχικά στάδια, η νεφρική νόσος δεν έχει συμπτώματα, αλλά η μη σωστή λειτουργία των νεφρών μπορεί να διαπιστωθεί με απλές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΝΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας του ΑΠΘ, Αικατερίνη Παπαγιάννη. Συγκεκριμένα, στα ούρα, την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής βλάβης υποδηλώνει η ανεύρεση ερυθρών αιμοσφαιρίων ή και λευκωματουρίας (πρωτεϊνουρίας) και στο αίμα, την ύπαρξη χρόνιας νεφρικής νόσου υποδηλώνει η αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης.

Οι επιστήμονες τόνισαν τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης της νεφρικής νόσου «με τις οποίες είναι δυνατή η αναστολή ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της εξέλιξής της σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου», υπογραμμίζοντας ότι μερικοί απλοί κανόνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΝΝ και να διατηρήσουν υγιείς τους νεφρούς. Αυτοί οι κανόνες είναι: Καθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, υγιεινή διατροφή και έλεγχος του βάρους, έλεγχος σε τακτά διαστήματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, μη παράλειψη της ενυδάτωσης με υγρά, διακοπή καπνίσματος, αποφυγή λήψης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών, εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ετικέτες