Η Νιγηρία μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης

Η κρίση στην Νιγηρία φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Μετά την Μπόκο Χαράμ ένα νέο αντάρτικο βγαλμένο από τα παλιά μαστίζει τη χώρα. Η βία αυξάνεται, το κράτος αποδυναμώνεται και η κοινωνία αποσταθεροποιείται. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχάμαντου Μπουχάρι ευελπιστεί με έναν βολονταριστικό τόνο να θέσει τέλος στις αποσχιστικές τάσεις που μαστίζουν την νιγηριανή κοινωνία. Από τη μία βρίσκονται οι φονταμενταλιστικές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους Δυτικής Αφρικής στα βορειοανατολικά ενώ από την άλλη εντοπίζονται οι αντάρτες του Ανατολικού Δικτύου Ασφαλείας (Eastern Security Network) που ανήκει στο αποσχιστικό κόμμα της Μπιάφρα.

Η Μπόκο Χαράμ πρόσφατα δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αφότου σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αμπουμπακάρ Σεκάου, σε συγκρούσεις με την αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής. Ο συγκεκριμένος ήταν ο υπεύθυνος της απαγωγής 276 κοριτσιών από ένα σχολείο που είχε πραγματοποιηθεί το 2014. Ο Σεκάου τότε είχε δηλώσει ότι θα «πουλούσε τις στην αγορά», πάντως αρκετά από αυτά γύρισαν ασφαλή στα σπίτια τους αν και αγνοείται η τύχη 100 ακόμη. Ο θάνατος του Σεκάου έχει ανακοινωθεί άλλες 8 φορές από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας.

Παράλληλα, το νέο αντάρτικο στα νοτιοανατολικά της χώρας αναβιώνει τις μνήμες του αιματηρού πολέμου του 1967-1970 εκατομμύρια άμαχοι έχασαν την ζωή τους, εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες. Οι επιθέσεις καταγράφονται εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Το νιγηριανό κράτος από τη μεριά του κλιμακώνει την ένταση επιτιθέμενο σε διαδηλώσεις και ακτιβιστές που ζητούν την ανεξαρτησία της επαρχίας Μπιάφρα.

Οι δύο «δίδυμες» συγκρούσεις δημιουργούν τεράστια πολιτικά προβλήματα στον πρόεδρο Μπουχάρι, αφού ο ίδιος πρώην στρατιωτικός είχε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι συγκρούσεις θα τελείωναν. Η κυβέρνηση του έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης του στρατού. Έχουν υπάρξει μάλιστα καταγγελίες ότι οι στρατιώτες πολεμάνε με τουφέκια από τη δεκαετία του ’70 ενώ έχουν βρεθεί και χωρίς πυρομαχικά αρκετές φορές. Η κυβέρνηση Μπουχάρι έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι έχει νικήσει τη Μπόκο Χαράμ, εντούτοις ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μετρώντας αμέτρητα θύματα στα δώδεκα χρόνια της διάρκειας του.

Πρόσφατα μάλιστα, η Νιγηρία μέτρησε μία σημαντική απώλεια. Ο αρχηγός του στρατού Ιμπραχίμ Ατταχίρου σκοτώθηκε έπειτα από συντριβή του αεροσκάφους που επέβαινε. Τα αίτια παραμένουν θολά και η έρευνα συνεχίζεται σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορίας.