Η Νέα Υόρκη ενέκρινε την κομποστοποίηση νεκρών – Η διαδικασία και οι αντιδράσεις

Το περασμένο Σάββατο, η Νέα Υόρκη έγινε η 6η πολιτεία των ΗΠΑ που ενέκρινε τη φυσική οργανική μείωση, που είναι ευρύτερα γνωστή ως ανθρώπινη κομποστοποίηση, μετά το θάνατο. Η κίνηση έρχεται για να δώσει στους πολίτες της Νέας Υόρκης μια «πράσινη» εναλλακτική στην ταφή, αφού η διαδικασία θεωρείται ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Η νομοθεσία για την ανθρώπινη κομποστοποίηση πέρασε νωρίτερα μέσα στο 2022 από την πολιτειακή Γερουσία και Βουλή, και έκανε τη Νέα Υόρκη μέλος ενός «κλειστού κλαμπ» όπου επιτρέπεται αυτή η διαδικασία. Οι άλλες πολιτείες που έχουν ήδη περάσει ανάλογες προβλέψεις για την ταφή είναι η Ουάσινγκτον, το Κολοράντο, το Όρεγκον, το Βερμόντ και η Καλιφόρνια. Όλες οι παραπάνω πολιτείες, εκτός του Βερμόντ, έχουν κυβερνήτη που προέρχεται από το Δημοκρατικό κόμμα.

Η διαδικασία

Η κομποστοποίηση θεωρείται μια δημοφιλής εναλλακτική λύση σχετικά με την ταφή για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου ο χώρος για κοιμητήρια έχει μειωθεί πολύ. Ωστόσο, οι αποθνήσκοντες δεν πετάγονται μαζί με τα άλλα απορρίμματα στον κάδο της κομποστοποίησης. Τα λείψανα παραδίδονται σε εταιρεία που αναλαμβάνει την ταφή σε χώρο καταλλήλως αεριζόμενο και περιορισμένο, χωρίς τη χρήση μπαταριών ή άλλων μορφών αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με το Guardian, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πεθαμένοι τοποθετούνται σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο, μισάνοιχτο δοχείο, με το κατάλληλο υπόστρωμα από ροκανίδια ή άχυρο, που είναι το καταλληλότερο για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης από τα μικρόβια. Στο τέλος της διαδικασίας, παράγεται κάτι λιγότερο από ένα κυβικό μέτρο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Ανάμικτες αντιδράσεις

Η είδηση έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα. Η Καθολική Διάσκεψη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε ενθαρρύνει τους οπαδούς της να πιέσουν την κυβερνήτρια Κάθι Χότσουλ να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η διαδικασία «δεν παρέχει τον σεβασμό που οφείλεται στα σωματικά κατάλοιπα», σύμφωνα με την Catholic Courier. «Μια διαδικασία που είναι απολύτως κατάλληλη για την επιστροφή των λαχανικών στη γη δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για τα ανθρώπινα σώματα», δήλωσε ο Ντένις Πουστ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.
Από την άλλη πλευρά, η καλλιτεχνική συλλογικότητα Order of the Good Death (Τάγμα του Καλού Θανάτου) παρότρυνε την κυβερνήτρια να υπογράψει το νόμο και πρόσφερε μια σειρά από διακοσμητικές, χρωματιστές κάρτες που έγραφαν «Compost Me» (Κάνε με Κομπόστ) και «I Want to Be a Tree» (Θέλω να Γίνω Δέντρο) για να τις στείλει στην κυβερνήτρια.

Άλλοι υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι θέλουν μια μέθοδο μείωσης που να ταιριάζει με τον τρόπο που έζησαν τη ζωή τους. «Η αποτέφρωση χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα και η ταφή χρησιμοποιεί πολλή γη και έχει αποτύπωμα άνθρακα», είπε η Κατρίνα Σπέιντ, ιδιοκτήτρια του Recompose, ενός πράσινου γραφείου τελετών στο Σιάτλ που προσφέρει ανθρώπινη κομποστοποίηση.

Ετικέτες