Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» προγραμματίζεται να καλύψει όλες τις υπολογιστικές ανάγκες του δημοσίου
Εως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα διατίθεται για δημόσια διαβούλευση μέσω του συστήματος «Προμηθεύς» η διακήρυξη για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων», γνωστό ως υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», που αναμένεται να αποτελέσει την ψηφιακή υπολογιστική «καρδιά» της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Θα κοστίσει 41,5 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί ένας χρόνος για την υλοποίησή του, η ανάθεση θα γίνει με το κριτήριο «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής» και θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του ΕΜΠ.
Τι θα προσφέρει
Ο νέος υπερυπολογιστής θα καλύψει όλες τις υπολογιστικές ανάγκες των υποδομών του δημοσίου μεταξύ των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις και αποδοτική χρήση, ενώ θα εκτελεί 60 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.
Οι προβληματισμοί
Είναι δεδομένο ότι η χώρα πρέπει να είναι αυτόνομη σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ για τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση κ.λπ., που απαιτούν πολύ μεγάλες υπολογιστικές δυνατότητες, θα έπρεπε να καλυφθούν από ένα νέο σύστημα.
Παράλληλα όμως αυτό σημαίνει πως η ακεραιότητα και προστασία του συγκεκριμένου συστήματος θα έπρεπε ενδεχομένως να έχoυν στρατιωτικές προδιαγραφές και είναι ζήτημα εάν μπορεί να επιτευχθεί σε αυτό τον βαθμό σε έναν επίγειο χώρο προσβάσιμο σε όλους.
Επίσης, το timing του σχετικού χρονοδιαγράμματος σημαίνει ότι η χώρα χάνει την ευκαιρία να είναι μες στις πρώτες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κβαντική τεχνολογία, καθώς τουλάχιστον η IBM έχει «διαρρεύσει» ότι μες στο 2024 θα παρουσιάσει την εμπορική έκδοση του πρώτου κβαντικού υπολογιστή της.
Οι εν λόγω υπολογιστές αναμένεται να δημιουργήσουν εντελώς νέα δεδομένα με την τρομακτική υπολογιστική ισχύ τους, όπως, για παράδειγμα, υπολογισμούς που όλοι μαζί οι υπερυπολογιστές της Ευρώπης θα χρειάζονταν κυριολεκτικά χιλιάδες χρόνια για να κάνουν, ενώ ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να τους κάνει σε μερικά δευτερόλεπτα ή το πολύ λεπτά.
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται η διακήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού με πρόβλεψη ολοκλήρωσης του έργου σε ένα χρόνο