Μεγαλώνει καθημερινά η «μαύρη λίστα» των σοβαρών τραυματισμών με τελευταίο θύμα τον Ιταλοαμερικανό Ντάνιελ Χάκετ του Ολυμπιακού.
Oι φίλαθλοι παραληρούν για «την καλύτερη Ευρωλίγκα όλων των εποχών με τα ατελείωτα ντέρμπι», ο Τζόρντι Μπερτομέου μετράει τα ευρώ με βλέμμα που γυαλίζει, αλλά οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού τρώνε τα λεφτά τους στους γιατρούς. Το τρόπαιο θα το σηκώσει η ομάδα με τον καλύτερο φυσιοθεραπευτή ή απλώς η πιο τυχερή. Μέχρι τον Μάιο, δεν θα έχει μείνει κανένας όρθιος, έτσι που πάμε…
Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μετρούν από ένα «θύμα» σοβαρού τραυματισμού, από αυτούς που αποδεκατίζουν ομάδες και γκρεμίζουν όνειρα. Οι «ερυθρόλευκοι» αποχαιρέτησαν τον πολύτιμο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος οδηγήθηκε στο χειρουργείο με ρήξη οπίσθιου μηριαίου και θα χάσει το υπόλοιπο της περιόδου. Οι «πράσινοι» έχασαν τον αναντικατάστατο Τζέιμς Γκιστ, του οποίου το τραύμα (αποκόλληση προσαγωγού) απαιτεί νυστέρι και αποχή 4-6 μηνών. Οι δύο τραυματισμοί προήλθαν από καταπόνηση και υπερβολική επιβάρυνση, όπως οι περισσότεροι μυικοί. Η φετινή Ευρωλίγκα είναι ένας εξοντωτικός μαραθώνιος 30+5+2 αγωνιστικών, στριμωγμένων σε 7 μήνες, στο ίδιο καλεντάρι όπου διαγκωνίζονται για λίγο χώρο αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων.
Η ήδη τσακισμένη από τραυματισμούς Μπαρτσελόνα, των Μπαρτζώκα, Περπέρογλου και Βεζένκοφ, μπορεί να παίξει φέτος μέχρι και 90 αγώνες. Αν μη τι άλλο, οι δικές μας ομάδες μπορούν να αντιμετωπίσουν την εγχώρια Α1 ως βόλτα στο πάρκο. Σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Τουρκία δεν υπάρχει περιθώριο για ανάσα, ενώ για ρωσικές ομάδες όπως η Ούνιξ τα πολύωρα ταξίδια είναι σκέτο βασανιστήριο. Πολλοί παίκτες προέρχονται από εξαντλητικό καλοκαίρι, με συμμετοχή σε Προολυμπιακά τουρνουά, Ολυμπιακούς Αγώνες και διηπειρωτικές πτήσεις. Ο Σέρβος Μίλος Τεόντοσιτς δεν πρόλαβε να πάρει ανάσα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να φτάσει ο οργανισμός του στα κόκκινα.
«Το παλικάρι είναι στα πρόθυρα της υπερκόπωσης και κινδυνεύει να πάθει τεράστια ζημιά προειδοποίησαν οι γιατροί της ΤΣΣΚΑ. Ένα μήνα νωρίτερα, το καμπανάκι του συναγερμού χτύπησε από τα ίδια χέρια για τον Γάλλο Νάντο Ντε Κολό, που προερχόταν από εξίσου φορτωμένη ατζέντα. Oι δυό τους αποσύρθηκαν κακήν κακώς στα “πιτς” για ξεκούραση και ρεκτιφιέ.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει την πολυτέλεια να κρατήσει τους αστέρες της στο ράφι για ολόκληρα δίμηνα και να ξοδέψει και άφθονο χρήμα για να τους αντικαταστήσει, εάν χρειαστεί. Η ίδια ΤΣΣΚΑ μετακινείται παντού με ιδιωτικό αεροπλάνο, όπως και η Φενέρμπαχτσε, η Ρεάλ, η Μπάρτσα. Αλίμονο στους πληβείους που πετάνε στις Βιτόριες και στα Κάουνας και στα Καζάν με αεροπλάνα της γραμμής! Και αν το ταμείον τους είναι μείον, τόσο το χειρότερο για τις ίδιες. Ούτε ο Παναθηναϊκός είχε την πολυτέλεια να σπάσει τον κουμπαρά για να αντικαταστήσει τον Γκιστ ούτε ο Ολυμπιακός μπορεί να σπαταλήσει πακτωλό για να βρει τον αντι-Χάκετ.
Η Βασκόνια με τα νοικοκυρεμένα οικονομικά, τα τακτικά έσοδα και τον οξυδερκή πρόεδρο καλύπτει τα δικά της κενά με παίκτες από το ΝΒΑ (Πριχιόνι, Μπάντινγκερ), ενώ οι δικές μας ομάδες βολεύονται με λύσεις του καλαθιού τύπου Γκάμπριελ ή δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον 14ο και τον 15ο παίκτη τους (Αθηναίου, Τολιόπουλος).
Ο κατάλογος των παικτών που «έσπασαν» από το ξεκίνημα της περιόδου είναι μακρύς και ηχηρός. Η Μπαρτσελόνα έχασε μέσα σε 3-4 εβδομάδες τους Ναβάρο, Κλαβέρ, Ντόελμαν, Ρίμπας (και τον Κοπόνεν που χτύπησε σε τροχαίο). Ο Κλαρκ και ο Πονκρασόφ της Ούνιξ χτύπησαν άσχημα στο γόνατο. Ο Μπογκντάνοβιτς της Φενέρ έχει να παίξει από την 3η αγωνιστική. Ο εύθραυστος Μπαρνιάνι της Βασκόνια τραυματίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο, όπως και ο συμπαίκτης του, Μπομπουά. Ο Κουίνσι Μίλερ της Μακάμπι δεν πρόφτασε ούτε το πρώτο τζάμπολ. Ο Γιουλ της Ρεάλ κυκλοφορεί εσχάτως με πολιτικά. Για τον Ντε Κολό και τον Τεόντοσιτς διαβάσατε πριν από λίγο, όπως και για τους Γκιστ, Χάκετ. Αφήνουμε στην άκρη τραυματισμούς που προήλθαν από τεντωμένα νεύρα, όπως λ.χ. του Μάικ Τζέιμς στον Παναθηναϊκό.
Οι ομάδες που προνόησαν να ξεκινήσουν τη σεζόν με 15-16 ετοιμοπόλεμους παίκτες δικαιώνονται και ποντάρουν στο «βάθος» τους για μακροημέρευση στη διοργάνωση. Ο Μπερτομέου, στο μεταξύ, μετράει τα έσοδα και πανηγυρίζει. Τον Μάιο στην Κωνσταντινούπολη θα μας μιλήσει σίγουρα για το «ΝΒΑ της Ευρώπης».