Η Νέα Φιλαδέλφεια στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη-Πλένκοβιτς

Η Νέα Φιλαδέλφεια στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη-Πλένκοβιτς

Ο Κροάτης πρωθυπουργός ήταν ο τρίτος που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντρέι Πλένκοβιτς να περιλαμβάνει και το ζήτημα της προσωρινής κράτησης των Κροατών ναζί και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς από την ημέρα της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή και τις συλλήψεις των Κροατών οπαδών που διέσχισαν τη χώρα για να επιτεθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου να επιβεβαιώνει πως το περιεχόμενο της συνάντησης περιελάμβανε και τα θλιβερά γεγονότα.

«Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τη συνάντηση.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι σχέσεις Ελλάδας-Κροατίας οξύνθηκαν έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, που επί της ουσίας κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη κράτους δικαίου, με αφορμή την κράτηση των δεκάδων Κροατών οπαδών από την ΕΛΑΣ. Τότε, ο εκπρόσωπος του κροατικού ΥΠΕΞ «απάντησε» στις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, με την αναφορά πως «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες». Από κοντά, ο πρωθυπουργός της Κροατίας που άδειασε τον έτερο ηγέτη της χώρας.

«Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμούς. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δε γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατο και οι 100. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας» είχε αναφέρει ο Α. Πλένκοβιτς.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» ανέφερε κατά τα λοιπά το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση για την σημερινή συνάντηση, καθώς πλέον αναμένεται το βραδυνό «άτυπο δείπνο» για το οποίο επιμένουν οι πληροφορίες πως θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης: Τυπικά τετ α τετ στο Μαξίμου πριν το «άτυπο δείπνο» των Δυτικών Βαλκανίων

Documento Newsletter