Η νέα δουλειά του Πέτρου Ζουμπουλάκη στην Γκαλερί Αργώ

Η νέα δουλειά του Πέτρου Ζουμπουλάκη στην Γκαλερί Αργώ

Την καινούργια του δουλειά με ζωγραφικά έργα, κάτω από το γενικό τίτλο «Εσωστρέφεια σε  μικρό format», θα παρουσιάσει ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης στους χώρους της Γκαλερί Αργώ (Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι). Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 11 Μαρτίου 2023.

Η τελευταία ενότητα των έργων του Π. Ζουμπουλάκη έχει φιλοτεχνηθεί «στην περίοδο της κρίσης, στην εποχή του κορονοϊού, αλλά και εκείνα τα χρόνια όπου όλοι οι υπόλοιποι ετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε, όπως μπορούσαμε και όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες, τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Αλλά και να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από μία μεγάλη, εθνική καταστροφή αφού στην ελληνική ιστορία ο θρίαμβος και η πανωλεθρία συχνά συμπορεύονται… Αυτό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο ο καλλιτέχνης δημιούργησε την ενότητα με θέμα το αλκοόλ. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, και ουσιαστική και συμβολική» σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης.

Ο πανάρχαιος «θεσμός»

«Ο Ζουμπουλάκης όσο μεγαλώνει, τόσο γίνεται πιο οξύς εκφραστικά, τόσο αξιοποιεί το υποδόριο χιούμορ και την παρατηρητικότητά του. Νομίζω πως οι πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν αυτά τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν έναν άλλον Ζουμπουλάκη, κομψό όσο και βαθύ, χαριτωμένο όσο και ουσιαστικό, μάστορα όσο και εκτεθειμένο στο απρόοπτο και το λάθος» δίνει το στίγμα των έργων του Π. Ζουμπουλάκη  ο Μ. Στεφανίδης και υπογραμμίζει: « Από το αψέντι των πρώιμων ιμπρεσιονιστών και του Πικάσο ως τις σαμπάνιες και το κονιάκ του Τουλούζ Λοτρέκ και του Ματίς, από τα καμπαρέ της Μονμάρτης ως τα καταγώγια της Αρλ και από το Βερολίνο του Μεσοπολέμου ως τις μπαρόκ πλατείες της Ρώμης, οι καλλιτέχνες του εξπρεσιονισμού, του φουτουρισμού, του κυβισμού, του νταντά μοιάζουν ν’ ανακατεύουν με αλκοόλ τα χρώματά τους και να διαποτίζουν με καθαρό σπίρτο την έμπνευση και τις ιδέες τους. Πρόκειται για το αλκοόλ της απόγνωσης, της λησμονιάς και της συγχώρησης αλλά και της ανατροπής ή της επανάστασης. Το αλκοόλ της  ελπίδας. Ο Ζουμπουλάκης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα… […]»

Ο ίδιος ο ζωγράφος λέει για τον Π. Ζουμπουλάκη: «Η κρίση (κρίσεις;) και οι πολλαπλές συνέπειές της σε βάθος χρόνου “τροφοδότησε” την θεματική μου αυτή. Πάντοτε ήμουν επιρρεπής στον κοινωνικό σχολιασμό που “ανεπαισθήτως” εισέδυε στη δουλειά μου ή μάλλον σε κάποιες φάσεις της.

Ζώντας μιαν ολόκληρη ζωή σε μια πόλη σαν την Αθήνα δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Σε πιέζει και σε εκβιάζει να τον βγάλεις, δεν σε αφήνει αδιάφορο, όσο και να θέλεις να κάμεις αμιγή ζωγραφική. Είναι μια πόλη θεματικά πλούσια και πληθωρική.

Αυτή η δουλειά λοιπόν θέμα της έχει το ποτό, “θεσμό” πανάρχαιο, παρηγοριά προσωρινή και καταφύγιο πρόσκαιρο μέχρι να γίνει μόνιμο, οριστικό και ολέθριο, που όμως του οφείλουμε πολλά, του οφείλει πολλά ο πνευματικός μας πολιτισμός…(αρκεί να σκεφθούμε πόσο πιο φτωχός θα ήταν χωρίς τη… .συμβολή του)».

Ποιος είναι

Ο Π. Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, με υποτροφία του ΙΚΥ σε όλα τα χρόνια σπουδών. Αποφοίτησε με πολλές διακρίσεις. Μετά την αποφοίτησή του από το εργαστήρι ζωγραφικής σπούδασε σκηνογραφία, διακόσμηση και διαφήμιση στο Φροντιστήριο της ΑΣΚΤ κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη, με διακρίσεις επίσης. Μελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη στην Ελλάδα με υποτροφία του ΙΚΥ.

Διοργάνωσε πάνω από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έλαβε μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις σημαντικότερες διεθνείς Biennale και Foires.

Παράλληλα με τη ζωγραφική εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και ελεύθερους θιάσους. Δίδαξε καλλιτεχνικά μαθήματα στα ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη, Σκηνογραφία στις Σχολές Βακαλό κ.ά.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στις συλλογές των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στα Μουσεία Πιερίδη και Βορρέ, καθώς και στις συλλογές των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική, Αγροτική, Ιονική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης σε Πινακοθήκες πολλών Δήμων της χώρας καθώς και στην Πινακοθήκη της Bουλής. Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Documento Newsletter