Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Κούλογλου για «δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής» με δηλώσεις του πριν από αυτή

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Κούλογλου για «δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής» με δηλώσεις του πριν από αυτή

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με την κατηγορία πως «δικαιολογεί την ρωσική εισβολή», αφού προηγήθηκε σειρά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου με την αντίστοιχη κατηγορία. Ωστόσο, διαβάζοντας τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την «έκρηξη» του αναπληρωτή εκπροσώπου του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Γαϊτάνη, διαπιστώνει κανείς εύκολα πως πρόκειται για αποσπάσματα συνέντευξης που έδωσε στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λάβει χώρα.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρά την εντεινόμενη κρίση σε όλη την Ευρώπη και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για «εθνική ομοψυχία», η Νέα Δημοκρατία βάζει στο στόχαστρό της ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο χρησιμοποιώντας κοπτοραπτικές μεθόδους, όσο και κατασκευάζοντας «ψευδείς ειδήσεις». Τελευταίο χτύπημα, αυτό στον Στέλιο Κούλογλου.

«Χθες ο κ. Αρβανίτης καλούσε σε ίσες αποστάσεις. Σήμερα ο κ. Κούλογλου δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για κυρώσεις στη Ρωσία» έγραψε σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.

Πριν την παραπάνω ανάρτηση, είχαν προηγηθεί πύρινες αναρτήσεις φιλοκυβερνητικών μέσων, με τον πανομοιότυπο τίτλο «Μετά τον Αρβανίτη και ο Κούλογλου δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή – Ήθελαν να βάλουν στρατεύματα δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας». Διαβάζοντας ωστόσο τα δημοσιεύματα και με μια σύντομη αναζήτηση, προκύπτει πως πρόκειται για αποσπάσματα δηλώσεων που έκανε την περασμένη Τρίτη στην ΕΡΑ Κέρκυρας, μία ημέρα δηλαδή πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, κάποια δημοσιεύματα περιλαμβάνουν ακόμα και αποσπάσματα άρθρου του ευρωβουλευτή στο tvxs.gr από τις 17 Φεβρουαρίου.

Μερικά από τα αποσπάσματα που περιλαμβάνουν τα σχετικά άρθρα:

  • «Το ΝΑΤΟ είχε συσταθεί για να αντιμετωπίσει την σοβιετική απειλή»
  • «Χωρίς αυτή έπρεπε να διαλυθεί, αλλά υπήρχαν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Στην αρχή, μάλιστα, ο Πούτιν είχε ζητήσει ακόμη και την είσοδο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έγινε. Η Ρωσία έγινε εχθρός. Το ΝΑΤΟ άρχισε έπειτα να επεκτείνεται προς ανατολάς και τώρα ήθελαν να βάλουν στρατεύματα δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας. Δεν μπορούσε να το δεχθεί αυτό ο Πούτιν»
  • «Με τον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου είχαμε βίαιη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Όταν τα κάνεις αυτά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλοι, όπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Κριμαία ή τη Γεωργία στο παρελθόν»

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι δηλώσεις αυτές έγιναν την περασμένη Τρίτη, ενώ μία φράση του ευρωβουλευτή που περιλαμβάνεται,  «δεν έχουν προσκομίσει μέχρι τώρα την παραμικρή απόδειξη, για τα υποτιθέμενα ρωσικά σχέδια επίθεσης που αποκαλύπτουν», αποτελεί μέρος του άρθρου του «Ουκρανία: Ο πόλεμος του σούπα-μούπες», που δημοσιεύτηκε πριν από οκτώ ημέρες, και ασκεί κριτική στον τρόπο που προβάλλεται η ουκρανική κρίση στα δυτικά ΜΜΕ.

Παραδόξως, παρότι φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και Νέα Δημοκρατία επιτίθενται στον ευρωβουλευτή για τις προχθεσινές του δηλώσεις, εκείνος παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», κατά την οποία κάθε άλλο παρά «δικαιολόγηση τη ρωσική εισβολή».

Μεταξύ άλλων, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε:

  • «Μέχρι στιγμή, βλέπαμε έναν Πούτιν να αντιμετωπίζει τις διεθνείς εξελίξεις ως ψυχρός σκακιστής. Τώρα τον βλέπουμε να παίζει πυγμαχία. Το ψύχραιμο προφίλ έχει δώσει τη θέση του σε ένα παραλήρημα με ιστορικές ανακρίβειες και απειλές πυρηνικού πολέμου. Ιδίως σε μη δημοκρατικούς ηγέτες, είναι σύνηθες κάποια στιγμή να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Στις κινήσεις του Πούτιν διακρίνεται πλέον αυτή η ύβρις, η αλαζονεία».
  • «Η ρωσική εισβολή είναι απαράδεκτη, παραβιάζει χονδροειδώς τη διεθνή νομιμότητα, είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, γιατί αλλάζει τα δεδομένα. Υπήρχαν ξένες εισβολές τα τελευταία χρόνια, όπως στο Ιράκ το 2003, αλλά για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος».
  • «Η ίδια η επίθεση ανοίγει μέτωπα για τον Πούτιν τόσο διεθνώς όσο και εσωτερικά. Ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Ρωσία θα πληγούν από τις κυρώσεις. Υπάρχει επίσης σημαντική αντίδραση της κοινωνίας, που είναι διχασμένη. Οργανώθηκαν και αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο σε μια χώρα με αντιδημοκρατικό καθεστώς και εν καιρώ πολέμου».
  • «Η ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά δεν είναι και ικανοποιητική. Οι περιορισμένες κυρώσεις τη Δευτέρα, πριν την εισβολή, μάλλον ενθάρρυναν τον Πούτιν παρά τον αποθάρρυναν. Δεν βλέπω σαφή στρατηγική από πλευράς Βρυξελλών», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.
  • «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν την ίδια στάση.  Ο Πούτιν άδειασε τον Μακρόν, που ήθελε να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός παγκόσμιου κλίμακας, ενόψει προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Δίνει ώθηση στις γαλλικές ακροδεξιές δυνάμεις, με τις οποίες ο Πούτιν έχει πολύ καλές σχέσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποδυναμωμένος. Οι Γερμανοί έχουν αντιφάσεις εντός της κυβέρνησης: Οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν συμβιβαστική λύση, ενώ οι Πράσινοι είναι υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής. Δεν έχουν αποκηρύξει ακόμη την αισχρή στήριξη στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999! Ο Ντράγκι είναι η πιο σοβαρή περίπτωση, αλλά δεν έχει τόσο αποφασιστικό ρόλο. Ο καθένας φαίνεται ότι θα κινηθεί μόνος του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της νέας κρίσης στην ίδια του τη χώρα… Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανοχή στα νέα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν και δε θα επανέλθουν οι στενοί δημοσιονομικοί κορσέδες το 2023».

Και ο Αρβανίτης των «ίσων αποστάσεων» στο στόχαστρο

«Τη στιγμή που έχουμε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης  θεωρεί “λάθος” να παίρνεις θέση. Ζητάει δηλαδή να σιγήσουμε εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα. Οι βόμβες δεν πέφτουν από μόνες τους. Κάποιος τις ρίχνει. Και παράλληλα με όσα λέει ο κ. Αρβανίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του δεν λέει κουβέντα για κυρώσεις και για την ανάγκη αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην επίθεση της Ρωσίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, και πάλι με υπογραφή του Τ. Γαϊτάνη.

Αιτία της χθεσινής ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η παρακάτω ανάρτηση:

«Το γνωστό χαλκείο χτύπησε πάλι. Αυτήν τη φορά “εντόπισε” δήλωσή μου με την οποία δήθεν “δικαιολογώ” τον ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικό πόλεμο που από τα ξημερώματα η Ρωσία διεξάγει σε βάρος της Ουκρανίας. Δια της γνωστής και δοκιμασμένης μεθόδου της απομόνωσης λέξεων και φράσεων το κυβερνών κόμμα, μέσα στον πανικό του για την ανυπαρξία της χώρας μας στη διεθνή διπλωματική σκηνή, προσπαθεί με μια κατάπτυστη δήλωση να με παρουσιάσει τάχα μου ως υποστηρικτή του… Πούτιν!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Κ. Αρβανίτης, κατηγορώντας τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για «γκαιμπελισμό».

Πράγματι, ακούγοντας την συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό της Γαύδου, αλλά διαβάζοντας και τις αναρτήσεις με τις οποίες την συνόδευσε, δεν προκύπτει καμία διάθεση «ίσων αποστάσεων» από τον ευρωβουλευτή. Το μόνο… μεμπτό ήταν που επιχείρησε αυτή την ώρα να κομίσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα όπως προκύπτει και από τα υπόλοιπα λεγόμενά του, δίνοντας παράλληλα και την πραγματική διάσταση της έντασης της Δύσης με τη Ρωσία, που ενέχει και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

«Είναι δραματικές οι εξελίξεις, σοβαρές οι ευθύνες ένθεν και ένθεν και το λαό της Ουκρανίας στη μέση, στον “πάγκο του χασάπη”. Απαράδεκτες οι κινήσεις των ΗΠΑ, νεο-τσάρος ο Πούτιν που έχει καταπατήσει το κράτος Δικαίου, αδύναμη η Ευρώπη. Το παγκόσμιο σκηνικό της AltRight απλώνεται σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα πλαίσιο υποκρισίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Είναι λάθος αυτήν τη στιγμή για κάθε Δημοκρατικό πολίτη να ταχθεί στο πλευρό της μίας ή της άλλης πλευράς, αυτήν τη στιγμή πρέπει να τα ταχθούμε στο πλευρό του πολίτη που τρώει τις βόμβες στο κεφάλι. Συγκρούονται δύο ιμπεριαλισμοί με θύμα λαούς. Έχουμε πολλούς μικρούς Πούτιν στην Ευρώπη. Να θυμηθούμε ξανά τα κινήματα Ειρήνης, να βγει μπροστά η Αριστερα. Το πιο επικαιρο αυτήν τη στιγμή είναι η Ειρήνη» ήταν ολόκληρο το thread της ανάρτησης του Κ. Αρβανίτη.

Οι κυρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Για το δε θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πλην της χθεσινής ανακοίνωσης καταδίκης της ρωσικής εισβολής του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το πρωί της Παρασκευής έχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς δεν μπορεί να αφήσει κανείς αναπάντητη την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αυτό που κάνει ο πρόεδρος Πούτιν είναι αντίθετο στο διεθνές Δίκαιο και μπορεί να αποδειχθεί γενικότερα αποσταθεροποιητικό για την Ευρώπη, γιατί πέρα από το αίσθημα περικύκλωσης που παραδοσιακά έχει η Ρωσία, συνδύασε την επίθεση με μια αφήγηση αναθεωρητική, σε σχέση με το τι είναι η Ουκρανία» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συντεταγμένη επίθεση στο πεδίο της ευρωβουλής

Μπορεί οι εκκλήσεις για σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία να περισσεύουν τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως φαίνεται πως η στρατηγική της πόλωσης και της επιχείρησης αποκόμισης επικοινωνιακού οφέλους ακόμα και από την ρωσική εισβολή δεν υποχωρεί. Τόσο η επίθεση κατά του Κ. Αρβανίτη με τη μέθοδο της αποσπασματικής κριτικής, όσο και αυτή κατά του Στ. Κούλογλου για δηλώσεις πριν την ρωσική εισβολή, επιβεβαιώνουν την ειλημμένη απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να δυναμώσει τις επιθέσεις κατά της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά πάγια τακτική της μεταφέρει σειρά εγχώριων ζητημάτων στο τραπέζι της ευρωβουλής.

Η εξαγωγή της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία εγκαινίασε με την προ εβδομάδας επίθεση από το βήμα του φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Μόναχο, όταν κατηγόρησε σε διεθνές ακροατήριο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «επιχείρησε να ελέγξει τους θεσμούς αλλά απέτυχε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη βρεθεί εκτεθειμένος με τη διαγραφή του ευρωβουλευτή του, Γιώργου Κύρτσου, για την έντονη κριτική που ασκούσε στην πολιτική του, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό πως στις 31 Μαρτίου, η διωκόμενη, τελευταία εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, όπου και θα μιλήσει για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και τη δίωξή της.

Documento Newsletter