Η Νέα Δημοκρατία σε νέες μακεδονικές περιπέτειες

Η Νέα Δημοκρατία σε νέες μακεδονικές περιπέτειες

Πού το πάει ο Καραμανλής; Γιατί επέλεξε να «μιλήσει» για το μακεδονικό σπάζοντας την εννιάχρονη εκκωφαντική σιωπή του; Γιατί δεν μιλά ο «μακεδονομάχος» Σαμαράς; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι λέει για το εθνικό θέμα; Συντάσσεται –εμμέσως πλην σαφώς– με τη γραμμή Καραμανλή;

Αυτά είναι τα καυτά ερωτήματα που απασχολούν σύμπασα τη ΝΔ –κυρίως– μετά τις εβδομαδιαίες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής συνομιλώντας τις τελευταίες ημέρες με δημοσιογράφους τονίζει δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος» και δεύτερον ότι «το 2008 στο Βουκουρέστι ο ίδιος δεν είχε συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιελάμβανε τον όρο “Μακεδονία”». Επίσης λέει στους συνομιλητές του ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί ονομασία στην οποία θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Η στροφή Καραμανλή προβληματίζει και στριμώχνει την ηγεσία της ΝΔ η οποία σήμερα, έπειτα από παλινωδίες, βρίσκεται στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι. «Το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου» σημείωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοώντας προφανώς την αλλαγή στάσης του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός με την… κινητικότητα που επιδεικνύει είναι προφανές πως στοχεύει αφενός να «επιβάλει», παρότι δεν έχει θεσμικό ρόλο, τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και αφετέρου να… υπενθυμίσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ποιος είναι ο φυσικός ηγέτης στον χώρο της Δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Οπως είναι φυσικό, οι παρεμβάσεις Καραμανλή προκαλούν προβλήματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παίρνει διακριτικά αποστάσεις από τη γραμμή του Βουκουρεστίου. Μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος σε συζητήσεις που είχε και έχει με διευθυντές εφημερίδων φέρεται να τους λέει πως δεν μπορεί να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην τελική πρόταση, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι και «εθνική καταστροφή» η μη επίλυση του ζητήματος στην παρούσα φάση. «Δεν έπαθε και κάτι η χώρα μας τόσα χρόνια που δεν βρέθηκε λύση εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με βουλευτές της κεντροδεξιάς και δημοσιογράφους.

Κενό αέρος

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με πρωτοβουλία Καραμανλή, την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε κενό αέρος. Ο πρόεδρος της ΝΔ που αρχικώς είχε ταχθεί με τους ακραίους και «μακεδονομάχους» του κόμματός του, στην πορεία εκτίμησε πως πρέπει να υποστηρίξει τη θέση Καραμανλή όπως είχε καταγραφεί στο Βουκουρέστι το 2008. Πράγματι, βγήκε δημόσια και έστω με δυσφορία δήλωσε πως αυτή είναι η θέση της ΝΔ. Του ξέφυγε όμως μια λεπτομέρεια: δεν γνώριζε και δεν περίμενε πως ο Κώστας Καραμανλής θα εξέφραζε, διά των γνωστών κύκλων, διαφορετική θέση από αυτή που είχε το 2008. Ετσι σήμερα καταγράφεται το οξύμωρο: ο Μητσοτάκης να υποστηρίζει την απόφαση Καραμανλή στο Βουκουρέστι και ο ίδιος ο Καραμανλής να ακυρώνει τον εαυτό του και με τη νέα του άποψη να κάνει ευτυχισμένους τους «μακεδονομάχους» και «σαμαρομάχους» και ταυτόχρονα δυστυχισμένους τον Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και κάνα δυο ακόμη που έχουν μείνει στο μακρινό 2008.

Η σιωπή του Σαμαρά

Με αφορμή το σκοπιανό, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πως η ΝΔ είναι ένα κόμμα πολιτικά διαταραγμένο, στο οποίο τον τόνο στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα δίνουν, αντί της ηγεσίας, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωταγωνιστής του 1993 που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μακεδονικό σήμερα παραμένει σιωπηλός. Ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα στους δημοσιογράφους λέγοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ότι ο ίδιος δεν μιλά μέσω κύκλων (βλ. Καραμανλής), ότι δεν έχει αλλάξει άποψη (βλ. και πάλι Καραμανλής) και ότι θα μιλήσει τελευταίος. «Θα περιμένω να δω την τελική πρόταση και μετά θα τοποθετηθώ δημόσια και καθαρά, όπως έκανα πάντα» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «ανεξάρτητα από τη θέση που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μ’ εμένα σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” δεν περνά στη ΝΔ». Να σημειώσουμε ωστόσο, αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν το παραδέχεται, ότι η στροφή Καραμανλή τού αφαιρεί το προνόμιο του «ηγέτη των μακεδονομάχων» στη ΝΔ. Η παρέμβαση Καραμανλή φέρνει εκ των πραγμάτων τον Μεσσήνιο βουλευτή σε δύσκολη θέση και από πρωταγωνιστής του «μακεδονικού» κινδυνεύει να γίνει ακόλουθος και χειροκροτητής του «ιδιοκτήτη» της ΝΔ.

Τέλος, στη γραμμή Σαμαρά είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης και όλοι οι σκληροί βουλευτές της δεξιάς παράταξης. 

Documento Newsletter