Η νέα Αφρική που δεν ξερουμε στο HotDoc.History μαζί με το Documento την Κυριακή 15/9

Η νέα Αφρική που δεν ξερουμε στο HotDoc.History μαζί με το Documento την Κυριακή 15/9

Αυτά που δεν γνωρίζουμε κι αυτά που δεν θέλουν να να ξέρουμε για την Αφρική. Την Κυριακή στο HotDoc.History με το Documento ένα βιβλίο για την ήπειρο που αναπτύσσεται πιο ραγδαία από κάθε άλλη.

Δημογραφικά καθώς το 2050 ο πληθυσμός της θα διπλασιαστεί στα 2,5 δισεκατομμύρια. Με τον πιο νεανικό πληθυσμό (μέσος όρος 19 έτη) ο οποίος αποκτά όλο και περισσότερο τριτοβάθμια μόρφωση.

Αναπτυξιακά γιατί τρέχει με ρυθμούς 4% βασισμένη στην κατασκευή παναφρικανικών έργων υποδομής.

Πολιτικά με την έξωση των αποικιοκρατικών δυνάμεων και την ένταξη χωρών της στους BRICS. Αρκεί η υπόμνηση πως μια χώρα σαν την, πρώην ρατσιστική, Νότια Αφρική τολμά να σύρει το πανίσχυρο Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Είναι μια αποτύπωση σε βάθος της νέας πραγματικότητας. Που μας έμαθε άγνωστα στοιχεία τα οποία θέλουμε να τα μάθετε κι εσείς. Γράφουν:

Σταύρος Παναγιωτίδης. Το αποικιακό παρλθόν, η εγκληματική αντιμετώπιση από τον «Λευκό Ανθρωπο». Εξανδραποδισμός, απομύζηση φυσικών πόρων και πρώτων υλών για να «ταϊσει» την βιομηχανική του επανάσταση.

Τάκης Κατσιμάρδος. Η μαύρη ήπειρος με …σχιστά μάτια. Η Κίνα «επανασχεδιάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη» όπως διαπιστώνει πικρά ο Economist. Κατασκευάζοντας τεράστια έργα υποδομής και εξορκίζοντας κάθε ομοιότητα με τις ιμπεριαλιστικές εξαγωγές κεφαλαίου. Σίγουρα δεν βασίζεται σε αγαθοεργά κίνητρα ωστόσο αποφεύγει την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις. Βάζει έτσι ειρηνικά χέρι στο «hi-tech πετρέλαιο», στο λίθιο που είναι απαραίτητο για smartphones, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παντού.

Λάμπρος Φλιτούρης. Το σκοτεινό FrançeAfrique. Το μετααποικιακό σύστημα εξουσίας που οικοδομήθηκε επί Ντε Γκολ. Με Γάλλους πράκτορες φυτευτούς στα προεδρικά μέγαρα και επικεφαλής τον φονικό Ζακ Φοκάρ. Με λόμπι που συνέχισαν να υφαίνονται με συνενοχή Δεξιάς και Αριστεράς μέχρι που ξέσπασε το δυσώδες σκάνδαλο της Elf που σίτιζε με γκαμπονέζικα πετρέλαια όλο το πολιτικό σύστημα.

Κλεονίκη Αλεξοπούλου. Δίνει απάντηση στο ερώτημα που αιωρείται εάν στη «Ζώνη των πραξικοπημάτων» του Σαχέλ η ήττα της Δύσης ισοσδυναμεί με νίκη της Αφρικής. Πολύ περισσότερο που επίδοξοι Αφρικανοί πραξικοπηματίες ελπίζουν σε ρωσική υποστήριξη μέσω Wagner.

Γιώργος Κασαμπαλάκος. Αναλύει τον Νεοαποικισμό της Ζούγκλας με τις σπάνιες γαίες, το νέο «Άγιο Δισκοπότηρο» του λιθίου, του ολμίου κ.ά. Πραξικοπήματα, γενοκτονίες, παγκόσμια αναμέτρηση μέσω αντιπροσώπων στη ζώνη του Σαχέλ.

■ Βασιλική Λάζου. Αποδεικνύει ότι τα υπόγεια ύδατα της Νιγηρίας έχουν υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων και είναι μολυσμένα με καρκινογόνο βενζόλιο 900 φορές πάνω από το όριο. Και τις δολοφονίες αυτοχθόνων που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες της Shell.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter