Η ΝΔ στη γραμμή Κ. Καραμανλή για το Σκοπιανό

Η ΝΔ στη γραμμή Κ. Καραμανλή για το Σκοπιανό

Η επικυριαρχία Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα, υπαγορεύει τη γραμμή πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

 Η ΝΔ σιγά σιγά ξεκαθαρίζει εντός της ότι δεν έχει άλλη λύση από το να στοιχηθεί ,εν αρχή τουλάχιστον , πίσω από τη γραμμή της Πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή , το 2008 στο Βουκουρέστι περί σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, καθώς, όπως διαφαίνεται, η Πειραιώς αποδέχεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα μπορούσε να συγκρατήσει την μήνι ή έστω την απογοήτευση των Μακεδόνων ψηφοφόρων έναντι μιας ονοματοδοτικής λύσης, την οποία το κόμμα θα συνυπέγραφε, που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.

Το μακεδονικό λόμπυ των βουλευτών και πολιτευτών της ΝΔ πιέζει την Πειραιώς να κρατήσει ψηλά τους τόνους στο θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ σιγοψιθυρίζουν πως η γραμμή του 2008 μπορεί να αποδώσει σήμερα, «που οι συνθήκες είναι ευνοικότερες, το ελάχιστο των προσδοκιών μας για λύση» στο όνομα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η επισήμανση αυτή έρχεται ύστερα από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος , τα οποία αντιδρούν, ανταποκρινόμενα στις ανησυχίες της κοινής γνώμης της Βορείου Ελλάδας , με δηλώσεις που ξεκινούν μεν από μια σκληροπυρηνική αφετηρία στο θέμα του ονόματος (χωρίς τον όρο Μακεδονία), καταλήγουν εντούτοις στην «κόκκινη γραμμή» της Πρωθυπουργίας Καραμανλή το 2008, που περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία. Γι΄αυτή την γραμμή μίλησε ήδη ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας , παρότι διείδε , στις δηλώσεις του «ευνοικές συνθήκες» για ονοματοδοτική λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία. Υπέρ μιας τέτοιας λύσης έχει τοποθετηθεί και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο news 247.

Διαφαίνεται ότι οι «μακεδονομάχοι» βουλευτές της ΝΔ ζητούν , όχι μόνο από την κυβέρνηση , αλλά κυρίως από την ηγεσία τους, να υποστηρίξει μια συμφωνία που θα κατοχυρώνει και συνταγματικά από την πλευρά των Σκοπίων ότι δεν θα εκδηλωθούν «αλυτρωτικές προσδοκίες» από τη γείτονα χώρα.

«Το να δοθούν υποσχέσεις ότι θα αφαιρεθούν αγάλματα ή θα μετονομαστούν δρόμοι ή ακόμη –ακόμη ότι θα αλλάξει το όνομα του αερολιμένα των Σκοπίων δε συνιστούν ικανοποιητικές αλλαγές από την άλλη πλευρά. Με μια επόμενη κυβέρνηση τα αγάλματα και τα ονόματα μπορούν να επανέλθουν» , επισημαίνουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ από τη Βόρειο Ελλάδα.

Ενδεικτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δήλωση του Απ. Τζιτζικώστα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «όλα τα θέματα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και εννοώ ότι μαζί με το θέμα της ονομασίας, έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα όπως οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων, η παραχάραξη της Ιστορίας, η χρήση συμβόλων κλπ.».

Επίσημα και έως ότου το κόμμα ολοκληρώσει το απαραίτητο μασάζ στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του στη Βόρειο Ελλάδα, η ΝΔ επιμένει στη συμφωνία των εταίρων του κυβερνητικού σχηματισμού για το θέμα, ως απαραίτητη προυπόθεση για να τοποθετηθεί και η Πειραιώς διακρίνει μερική υπαναχώρηση του υπουργού Άμυνας , μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Μητσοτάκης: Δεσμεύει την παράταξη και τη χώρα το Βουκουρέστι

Τη θέση ότι η «εθνική γραμμή της χώρας» στο Σκοπιανό «καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι» και ότι αυτή «δεσμεύει» τη ΝΔ διατύπωσε ο Πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital gr και στο δημοσιογράφο Μανώλη Καψή. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη στάση του κόμματός του, ζήτησε επίσημη ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, ενώ στην επισήμανση του κ. Καψή , ότι «αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε « Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την Παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση». 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ καυτηρίασε τη στάση του Π. Καμμένου, υποστηρίζοντας «ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα».

Documento Newsletter