Η ΝΔ «ψάχνει» πειθαρχικές υποθέσεις στο Δημόσιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο

Η ΝΔ «ψάχνει» πειθαρχικές υποθέσεις στο Δημόσιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο

Σαφάρι για πειθαρχικές υποθέσεις στο δημόσιο ξεκινά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο να επανεξετάσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Μάλιστα, επιδιώκει να συγκεντρώσει στοιχεία από υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων που εισάγονται στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών σπεύδει να ενεργοποιήσει την θεσμική πρόβλεψη (παρ.17 του άρθρου 53 του ν. 4674/2020), βάσει της οποίας τα πειθαρχικά συμβούλια είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν ανά τετράμηνο το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, από την εισαγωγή τους σε αυτά μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της Τρίτης έφτασε στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, στα υπουργεία, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις ανεξάρτητες αρχές και σε όλες τις Περιφέρειες έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Άμεσες ενέργειες των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για αποστολή στοιχείων» (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΑΠΔΕΠ/Φ.7/ 6 /οικ. 20702 -2.11.2021).

Η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου τομέα που απέστειλε το έγγραφο διαπιστώνει ότι «μέχρι πρότινος ελάχιστοι φορείς ανταποκρίθηκαν εγκαίρως αναφορικά με την υποχρέωση ενημέρωσης ανά τετράμηνο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων». ΄Ετσι, καλεί τους φορείς να αποστείλουν κατά το επόμενο δεκαήμερο (μέχρι τις 15 -11-2021) συγκεντρωτικά τα στοιχεία που αφορούν το χρονικό διάστημα δύο τετραμήνων, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31 Αυγούστου 2021, σχετικά με πειθαρχικές υποθέσεις. Η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και τα στοιχεία που ζητείται να καταχωριστούν αφορούν μεταξύ άλλων στον αριθμό των υποθέσεων που έχουν εκδικασθεί έως 31-08-2021 αλλά και στον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων, στην ημερομηνία εισόδου κάθε υπόθεσης που εκδικάσθηκε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (βάσει της ημερομηνίας πρωτοκόλλου του εισερχομένου εγγράφου) και στην ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για κάθε εκδικασθείσα υπόθεση. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά να αναφερθούν λειτουργικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν και καθυστερούν την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων.

Ξεχωριστά θα καταγραφούν στοιχεία για πειθαρχικές υποθέσεις αργίας που εξετάστηκαν και διεκπεραιώθηκαν (υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε αργία) καθώς και ο αριθμός εκκρεμών υποθέσεων αργίας. Στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνει η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από τα Πρωτοβάθμια Συμβούλια για το χρονικό διάστημα από 1-9-21 έως 31-12-21 προκειμένου να προωθηθούν στην αρμόδια υπηρεσία για το ανθρώπινο δυναμικό τον Ιανουάριο 2022.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών προβάλλει ως αναγκαία την ενημέρωση αυτή με τα στοιχεία που ζητά. Εξηγεί ότι θέλει να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων στα οικεία Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, «ώστε να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα με στόχο τη βελτιστοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter