Ένας από τους δύο πυλώνες στους οποίους στήριξε η Νέα Δημοκρατία την προεκλογική της εκστρατεία, με χιλιάδες fake news, ήταν το προσφυγικό.
Η κακή εκτίμηση του προβλήματος φάνηκε από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς πρώτο μέτρο ήταν η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αμέσως στοχοποίησε τους πρόσφυγες αφαιρώντας τη δυνατότητα χορήγησης ΑΜΚΑ, εκκένωσε καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες με μωρά παιδιά, άρχισε να μιλάει για εισβολείς εκθειάζοντας το Ellis Island.
Ολόκληρη η πολιτική της κυβέρνησης ήταν ένα μείγμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, συνέχεια της προεκλογικής πρακτικής του.
Και ενώ το πρόβλημα διογκώνονταν συνεχώς , η χαμένη στην πολιτική της κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά γεωπολιτικό, βραχυκυκλώνοντας κυριολεκτικά τους ψηφοφόρους της.
Στη συνέχεια άρχισε να προπαγανδίζει τις κλειστές δομές, στρατόπεδα συγκέντρωσης δηλαδή, συγκεντρώνοντας πάνω της όχι μόνο τα πυρά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αλλά και των γαλάζιων περιφερειαρχών και δημάρχων που δεν τα θέλουν στις περιοχές τους.
Φτάνοντας σε πλήρες αδιέξοδο, ξαναϊδρύει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής , τοποθετεί υπουργό τον Μηταράκη που δεν τον ήθελε ο Βρούτσης στο Εργασίας, και ανακοινώνει τη Δευτέρα πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων με αιτιολογία «λόγους δημοσίου συμφέροντος για τη διαχείριση της κρίσης» δημιουργώντας με συνοπτικές διαδικασίες στρατόπεδα με κλειστές δομές..
Τόμπολα. Εκτός του ότι μπροστά στον τοίχο που βρέθηκε καταπάτησε όλες τις νεοφιλελεύθερες αρχές της για την ελεύθερη αγορά, δεν πέρασαν μερικές ώρες και άρχισαν οι αντιδράσεις με πρώτο τον νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου αλλά και των τοπικών παραγόντων της Λέσβου, όπως του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου που εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι τοπικοί παράγοντες που έχουν εκλεγεί με τη γαλάζια σημαία.
Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος με τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές τους θέσεις κατάφεραν να κερδίσουν μεν τις εκλογές αλλά καλλιέργησαν και καλλιεργούν κλίμα ρατσισμού που οδηγεί σε υποβόσκοντα εμφύλιο τον ελληνικό λαό, που ομοιάζει με το κλίμα της μετά την μικρασιατική καταστροφή περιόδου.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το κλίμα που δημιουργεί με αφορμή το προσφυγικό επιστρέφει την Ελλάδα στη δεκαετία του ’50. Αυτό όμως με κάποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει. Αυτόν τον τρόπο πρέπει να τον βρουν τα δημοκρατικά κόμματα. Και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί αλλιώς η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη