Η Μπουρκίνα Φάσο απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων εντός ενός μήνα

Η Μπουρκίνα Φάσο απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων εντός ενός μήνα

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο πράγματι απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την επικράτεια της αφρικανικής χώρας εντός ενός μήνα, επιβεβαιώνει επιστολή των αρχών της Ουαγκαντούγκου η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από διπλωματική πηγή χθες Κυριακή.

Στο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, που απευθύνεται στις γαλλικές αρχές και φέρει ημερομηνία 18η Ιανουαρίου (δηλαδή εστάλη την περασμένη Τετάρτη), η Ουαγκαντούγκου «καταγγέλλει και τερματίζει στο σύνολό της τη συμφωνία» της 18ης Δεκεμβρίου 2018 «για το καθεστώς των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων» στη χώρα.

Με δεδομένη «την προθεσμία ενός μήνα που όριζε η προαναφερθείσα συμφωνία σε περίπτωση αποκήρυξης», το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο «θα το εκτιμούσε εάν επιδεικνυόταν ιδιαίτερη σπουδή» για την τήρησή της από τη λήψη της επιστολής, προστίθεται στο κείμενο.

Η διπλωματική πηγή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει χθες Κυριακή αν το Παρίσι έλαβε επίσημα γνώση της επιστολής.

Ερωτηθείσα σχετικά, η γαλλική προεδρία ανέφερε πως αναμένει επιβεβαίωση της θέσης της Ουαγκαντούγκου στο «ανώτατο επίπεδο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως αναμένει «διευκρινίσεις» από την Μπουρκίνα Φάσο σχετικά με το αίτημα να αποχωρήσουν μέσα σε έναν μήνα τα γαλλικά στρατεύματα που επιχειρούν στην αφρικανική χώρα .

Κάνοντας λόγο για «σύγχυση», πρόσθεσε πως θέλει να περιμένει ο μεταβατικός πρόεδρος στην Μπουρκίνα Φάσο, ο Ιμπραήμ Τραορέ, να «εκφραστεί» σχετικά και κάλεσε να επιδειχθεί «μεγάλη σύνεση», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας —της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης— στην Μπουρκίνα Φάσο βρισκόταν υπό αμφισβήτηση μήνες τώρα. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις, η πιο πρόσφατη την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου με αίτημα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το κράτος του Σαχέλ, όπου εδρεύει απόσπασμα σχεδόν 400 ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων (η αποστολή Sabre).

Αφότου κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, ο λοχαγός Τραορέ και η κυβέρνησή του κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να διαφοροποιήσουν τις εταιρικές τους σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών που αιματοκυλίζουν τη χώρα από το 2015.

Μεταξύ των νέων συμμάχων που λέγεται πως επιδιώκει να προσεταιριστεί η Ουαγκαντούγκου αναφέρεται ολοένα συχνότερα η Μόσχα.

«Η Ρωσία είναι λογική επιλογή σε αυτή τη δυναμική» και «θεωρούμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί», δήλωνε πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο, ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, αφού συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τον Αλεξέι Σαλτίκοφ.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter