Αν το γερμανικό μοντέλο με την επανέναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος αποτελεί οδηγό για πολλές χώρες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι τα εγχώρια πρωταθλήματα τους μετά τη δίμηνη διακοπή λόγω κορονοϊού, τότε καλό θα ήταν να πάρουν επιμέρους μέτρα και να βρουν λύσεις σε άλλα, αν θέλουν να έχουν ασφαλή αποτελέσματα απέναντι στην πανδημία. Πάντως, αυτό που παίχτηκε σήμερα (16/5) στη Μπουντεσλίγκα το λες… κάτι από ποδόσφαιρο και όχι ακριβώς ποδόσφαιρο…
Με τους ποδοσφαιριστές στο χώρο των αποδυτηρίων άλλους να φορούν μάσκα και άλλους όχι. Με προπονητές και βοηθούς στους πάγκους άλλους να φορούν μάσκες και άλλους όχι. Με τους αρχηγούς των ομάδων στη σέντρα μαζί με τους τρεις διαιτητές σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Με τους αναπληρωματικούς να μην κάθονται στους πάγκους αλλά σε καθίσματα κατά μήκος παράλληλα με την πλάγια γραμμή και σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, να φθάνουν σχεδόν μέχρι το κόρνερ!
Με άλλους αναπληρωματικούς σε άλλα γήπεδα να κάθονται στην εξέδρα σε απόσταση 2-3 κενών καθισμάτων ο ένας από τον άλλον. Με άδεις εξέδρες και πολλά πανό απλωμένα σε αυτές. Με ηχητικά εφέ στα γκολ. Με καμιά 180αριά άτομα με διαπιστεύσεις στις εξέδρες να ακούγονται οι φωνές τκαι τα ουρλιαχτά τους μέχρι την γειτονική Πολωνία. Με τους δημοσιογράφους επίσης σε απόσταση. Όλα καλά (;) μέχρι εδώ…
…Όμως στον αγωνιστικό χώρο, όλα τα προηγούμενα πάνε στράφι. Αγκαλιάσματα στις φάσεις, μαρκαρίσματα, κρατήματα, τραβήγματα, σπρωξίματα, συνωστισμό παικτών σε λίγα μέτρα στις στημένες φάσεις. Τείχος 5-6 παικτών κολλητά ο ένας με τον άλλον σε επικίνδυνα φάουλ. Αλλά όλα κι όλα! Στα γκολ ή ο καθένας πανηγύριζε μόνος του (Ντόρτμουντ – Σάλκε) ή με αγκωνιές (Λειψία – Χόφενχαιμ). Αρκεί που δεν έφτυναν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο ή είχε ο καθένας το δικό του μπουκάλι νερό. Ο ιδρώτας δεν πιάνεται…
Το πρωτόκολλο υγιεινής
Συνοπτικά το πρωτόκολλο υγιεινής στο γερμανικό πρωτάθλημα προβλέπει:
-στο γήπεδο θα βρίσκονται μέχρι 322 άνθρωποι.
-Πέρα από τους 22 ποδοσφαιριστές, θα υπάρχουν άλλοι εννιά σε κάθε πάγκο και 10 μέλη του τεχνικού και ιατρικού επιτελείου.
-Πέντε διαιτητές, τέσσερα ball boys, 23 δημοσιογράφοι, για μετάδοση και άλλοι 10, ακόμη, από διάφορα Μέσα, δύο πυροσβέστες, τέσσερις αστυνομικοί, πέντε άνθρωποι στο προσωπικό υγιεινής, δύο που θα είναι αρμόδιοι για το αντιντόπινγκ κοντρόλ και 10 σεκιούριτι.
-Θα υπάρξει επίσης οι δυνατότητα στο γήπεδο να βρεθούν ακόμη 8 άνθρωποι του αθλητισμού, όπως προπονητές άλλων ομάδων.
– Οι ποδοσφαιριστές δεν θα πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους στα γήπεδα, όπως συνέβαινε ορισμένες φορές, αλλά θα συγκεντρώνεται όλη η ομάδα στο ξενοδοχείο αρκετές ημέρες πριν τους αγώνες. Τα ξενοδοχεία φυσικά θα χρησιμοποιούνται μόνο για τις ομάδες.
– Ένας παίκτης σε κάθε δωμάτιο, το φαγητό θα σερβίρεται ξεχωριστά στον καθένα. Σε μέρη που θα συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα φοράνε μάσκες και δεν θα επιτρέπεται να ανταλλάζουν αντικείμενα μεταξύ τους. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαζικά το ασανσέρ, ούτε να πατάνε τα κουμπιά που είναι εστία μόλυνσης, ενώ τα γυμναστήρια δεν θα χρησιμοποιούνται.
– Τα μέλη των ομάδων θα τεστάρονται κάθε τρεις ημέρες ώστε να δουν αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μετά να υπάρξει ιχνηλάτηση των επαφών τους.
– Στο γήπεδο θα βγαίνουν οι ομάδες ξεχωριστά και με απόσταση, ενώ απαγορεύονται οι χαιρετισμοί, το… πτύειν και οι ομαδικοί πανηγυρισμοί.
Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής
Σάββατο (16/5)
Ντόρτμουντ – Σάλκε 4-0
Λειψία – Φράιμπουργκ 1-1
Χόφενχαϊμ – Χέρτα 0-3
Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν 0-0
Άουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ 1-2
Αϊντραχτ – Γκλάντμπαχ 1-3
Κυριακή (17/5)
16.30: Κολονία – Μάιντς
19.00: Ουνιόν – Μπάγερν
Δευτέρα (18/5)
21.30): Βέρντερ Βρέμης – Λεβερκούζεν