Η μπλούζα της Ματούλας

Η Ματούλα Ζαμάνη έβγαλε την μπλούζα της και την πέταξε στο κοινό στη συναυλία της στο Θέατρο Βράχων. Τα ύστερα του κόσμου! Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν καθώς «μια καθωσπρέπει κυρία δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο». Αλλοι πειράχτηκαν γιατί θεωρούν πως δεν νοείται μια σοβαρή καλλιτέχνιδα να αντιμετωπίζει έτσι το κοινό της. «Δηλαδή τώρα σοβαρά; Να μείνει επί σκηνής με το σουτιέν;» αναρωτιούνται την ίδια στιγμή που θεωρούν κανονικό άλλες καλλιτέχνιδες να βγαίνουν εξαρχής με το σουτιέν στη σκηνή. Βέβαια, να θυμίσουμε πως η σκηνή ακριβώς αυτήν τη λειτουργία έχει. Οταν κάποιος ανεβαίνει σε αυτήν, αυτομάτως καλλιτέχνης και κοινό συμφωνούν άτυπα πως όλα όσα θα συμβούν εκεί πάνω ανήκουν στη σφαίρα της τέχνης και όχι της καθημερινότητας.

Εδώ όμως το θέμα δεν είναι η καλλιτέχνιδα που έβγαλε την μπλούζα της αλλά πώς τολμά μια τραγουδίστρια με παραπάνω κιλά να κάνει κάτι τέτοιο. Για κάποιους δεν δικαιούται η Ζαμάνη να το κάνει γιατί η περιφέρεια της κοιλιάς της δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους πρότυπα. Το ότι η ίδια ποσώς ενδιαφέρεται για τη γνώμη τους δεν τους περνάει καν από το μυαλό. Ούτε καταλαβαίνουν πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική σχέση με το σώμα του ή ότι η γυμνότητα κάτι άλλο σημαίνει για καθέναν μας. Ισως δεν κατανοούν επίσης πως για πολύ άλλο κόσμο είναι αδιάφορο αν η τραγουδίστρια έχει αναλογίες μοντέλου.

Η Ζαμάνη έχει καταφέρει να χαράξει τη δική της πορεία με τους δικούς της κανόνες σε μια εποχή που έχει συνηθίσει να βλέπει αλλά να μην ακούει. Γι’ αυτό έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν εκείνο το βράδυ να την ακούσουν. Δεν το λες και λίγο.