Η μπίζνα των παρακολουθήσεων

Η μπίζνα των παρακολουθήσεων

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αριθµοί κυριολεκτικά «µιλάνε»: 15.475 διατάξεις άρσης του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εκδόθηκαν πέρυσι. Και οι παρακολουθήσεις, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Αρχής ∆ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ήταν αυξηµένες κατά 13% σε σχέση µε το 2020, που και πάλι ήταν αυξηµένες κατά 33% σε σχέση µε το 2019.

Με άλλα λόγια, µε σηµείο καµπής το 2019, το κράτος νοιάζεται υπερβολικά για την… εθνική ασφάλεια. Και βέβαια το µόνο κοσµοϊστορικό γεγονός που συνέβη το 2019 και εξηγεί την τεράστια αύξηση των παρακολουθήσεων είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί καµιά φορά τα πράγµατα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Αλλά ας δούµε τι σηµαίνει πρακτικά η έκδοση 15.475 αποφάσεων παρακολούθησης: το 2021 είχαµε 261 εργάσιµες ηµέρες και κάθε εργάσιµη ηµέρα έχει οκτώ εργάσιµες ώρες. Αυτό σηµαίνει ότι η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, που έχει το γραφειάκι της στην ΕΥΠ για να τη βρίσκουν εύκολα οι πράκτορες όποτε χρειάζονται ένα «ελευθέρας» για παρακολούθηση και γρήγορα, υπέγραφε 7,5 διατάξεις την ώρα!

Αντε, εάν δεχτούµε, για να µη µας τρελάνουν, ότι η κ. Βλάχου έκανε και κάποιες υπερωρίες, προκύπτει ότι υπέγραφε πέντε ή έξι διατάξεις την ώρα, χώρια αυτές που θεωρητικά τουλάχιστον απέρριπτε ως µη επαρκούς αιτιολογίας.

∆ηλαδή στην καλύτερη περίπτωση για τη δικαστικό και την υπηρεσία η «µελέτη» κάθε υπόθεσης κρατούσε από οκτώ έως δώδεκα λεπτά! Πράγµα που σηµαίνει ότι αν υπολογίσουµε τον χρόνο που χανόταν µέχρι να µπει και να βγει ο υπηρεσιακός παράγοντας και να ειπωθούν δυο τρεις «κοινωνικές» φρασούλες όπως είθισται, χωρίς καλά καλά –σε τέτοια ασφυκτικά χρονικά περιθώρια– να διαβαστεί το όνοµα του στόχου της παρακολούθησης, η εισαγγελέας σήκωνε το στιλό της, έβαζε την τζίφρα και άντε να περάσει ο επόµενος…

Και όλα αυτά χωρίς να λάβουµε υπόψη ότι και η εισαγγελέας άνθρωπος είναι µε µια έννοια και έχει ανάγκες και πρέπει να πιει κι έναν καφέ, να φάει κάτι, µπορεί να την ψάξει κάποιος από το οικογενειακό της περιβάλλον επειδή κάτι συνέβη ή κάποιος συνάδελφός της επειδή κάτι θέλει να συζητήσουν, αυτά που συζητούν οι δικαστές µεταξύ τους.

Και αυτό σηµαίνει ότι η πολυπράγµων εισαγγελέας της ΕΥΠ µάλλον έλεγε «ναι» σε όλα τα αιτήµατα, γιατί πού µυαλό και πού διάθεση για να ψάξει ποια πρέπει να απορριφθούν και αυτά τα «ναι» τα έλεγε και γρήγορα για να µπορέσει να τα βγάλει πέρα και µε όλα τα άλλα που την απασχολούσαν.

Οπότε, κάπως έτσι, ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, οι κολαούζοι και οι παρατρεχάµενοι, έκαναν τη δουλειά τους γράφοντας κάθε δηµοκρατικό κανόνα στα παλιά τους τα παπούτσια. Γιατί γι’ αυτούς τα «δηµοκρατικά» είναι καλά για τις τηλεοπτικές εµφανίσεις και τα λογύδρια, αλλά όταν καβαλάνε την εξουσία γίνονται «λεπτοµέρειες» που προσπερνούν γιατί πάνω απ’ όλα έχουν τις µπίζνες.

Documento Newsletter