Η Μπάντα Γιοβανίκα και η Πολωνή Masha Natanson στον Αστερίσκο (Video)

Η Banda Iovanica (Μπάντα Γιοβανίκα) είναι η πρώτη ελληνική μπάντα λαϊκής τσιγγάνικης μουσικής από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 

Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή Γιοβανίκα, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραϊλα και το Βουκουρέστι. Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού – “φόβητρο”. Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική…

Στις 11 Απριλίου, η Βanda Iovanica παρουσιάζει στον Αστερίσκο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Μasha Natanson από την πόλη Lublin της Πολωνίας, που τραγουδάει και παίζει βιολί. Αυτό το ταξίδι της Masha, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσκεκλημένη της Βanda Iovanica για να συμμετάσχει στην επερχόμενη δισκογραφική δουλειά της μπάντας και σε αυτή τη συναυλία, υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της πόλης του LUBLIN (πόλη της Έμπνευσης), Πολωνία.

Η Masha Natanson προέρχεται από μια οικογένεια με πολυκεντρική μουσική παράδοση. Το έντονο πάθος της για την παραδοσιακή μουσική, το κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία πάντα τραγουδούσε τσιγγάνικα και ρωσικά τραγούδια στο σπίτι. Αλλά η Μasha επέλεξε το δικό της τρόπο μουσικής ανάπτυξης. Στην ηλικία των 15 ετών έφυγε από τη μουσική σχολή της και το σπίτι των γονιών της, αναζητώντας τη γνήσια παραδοσιακή μουσική των Καρπαθίων και των τσιγγάνων.

Ali Pasas - Doina - Hora Bminor - Banda Iovanica (Official)

Παίζοντας σε τοπικά λαϊκά συγκροτήματα, έμαθε μελωδίες και τραγούδια σε δεκάδες γλώσσες και διαλέκτους, που μπορούν να βρεθούν σ ‘αυτό τον καλλιτεχνικό χώρο. Έζησε σε διάφορα μέρη, κερδίζοντας τα προς το ζην, για να ζήσει με τη μουσική. Για σχεδόν ένα χρόνο, έζησε και ταξίδεψε με τσιγγάνους μουσικούς του συγκροτήματος Kałe Kała, μέχρι τη στιγμή που, το 2004, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, έχοντας σαν έδρα το Lublin της Πολωνίας. Οι συνεργασίες αυτές, οδήγησαν, δύο χρόνια αργότερα, στη δημιουργία της δικής της μπάντας, Čači Vorba.

Εκτός από την εμπέδωση ενός τεράστιου ρεπερτορίου παραδοσιακών τραγουδιών, από τα ρωσικά τσιγγάνικα τραγούδια ως την Ελληνική λαϊκή μουσική, η Μasha είναι επίσης συγγραφέας στίχων στη γλώσσα των Ρομά. Αυτά μιλάνε για την αγάπη, ψάχνουν για χαμένες ρίζες, για τη συνεχή περιπλάνηση, για τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου και για τη θέση της γυναίκας στις παραδοσιακές κοινωνίες.

Η ισχυρή, χαρισματική φωνή και οι συναισθηματικές ερμηνείες της έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους λάτρεις της παγκόσμιας μουσικής από όλο τον κόσμο και η ισχυρή αφοσίωσή της στη μουσική συμπληρώνει την εικόνα ενός εξωπραγματικού ανατολικοευρωπαίου καλλιτέχνη. Η Masha συνεργάζεται με πολλά συγκροτήματα (Kałe Bała, Village Kollektiv, Transkapela, Romani Bacht, Burdon, Ορχήστρα Nicolas, Tomek Nowak Nu Collective) και καλλιτέχνες (Rafał Rozmus, Boris Somerschaf, Karo Mkrtchyan, Kuba Niedoborek, Jahiar Azim Irani, Thanos Gountanos , Λουκάς Μεταξάς, Μπάιτσα Αριφόφσκα, Μπαρ Πάλγια, Στάνισλαβ Μαριντσένκο, Μίτια Γκερασιμόφ και άλλοι). Σε δέκα χρόνια της σκηνικής δραστηριότητάς της, η Masha κατέγραψε 7 cd albums και έδωσε πάνω από 300 συναυλίες σε 15 χώρες. Επίσης, διοργανώνει μουσικά εργαστήρια γιά την μουσική της περιοχής των Καρπαθίων και γενικά για την τσιγγάνικη μουσική.

Τραγούδι και βιολί: Masha Natanson

Kιθάρα και τραγούδι: Γιάννης Νιάρχος

Ακορντεόν και τραγούδι: Xαρούλα Τσαλπαρά

Βιολί: Γλαύκος Σμαριανάκης

Κοντραμπάσο: Λουκάς Μεταξάς

Κύμβαλο: Kλέαρχος Κορκόβελος

info Αστερίσκος / asteriskos Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή Είσοδος 10€, Κρατήσεις: 215 215 9799

Ετικέτες