Χρησιμοποιώντας καλυμμένη γλώσσα αλλά παράλληλα και ιδιαίτερα σαφής προσπαθώντας να ικανοποιήσει όλο το ακροατήριο εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα”, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές προς την ρητορική του Άδωνη Γεωργιάδη.
«Εγώ δεν είμαι περιπλανώμενη ούτε γραφική» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της, απαντώντας στην ουσία στις απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν ο νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνης Γεωργιάδης.
Στην τοποθέτησή της απάντησε ο επίσης προσκεκλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης επισημαίνοντας την επικίνδυνη στροφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς ακροδεξιές θέσεις.
Λαμβάνοντας το λόγο αρχικά η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «θέατρο παραλόγου», υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματός της από την εμφάνιση του Σκοπιανού ζητήματος έως σήμερα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για εσωτερική πολυφωνία.
Η ίδια ανέφερε πως είχε πάντα τις ίδιες θέσεις τασσόμενη υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας (erga omnes) στην σχετική επισήμανση του παρουσιαστή πως ως υπουργός Εξωτερικών το 2008 είχε δεχθεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό (στο όνομα “Μακεδονία”) για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
«Η σύνθετη ονομασία εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρώτο βίντεο 5′:40”.
«Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για το όνομα Μακεδονία» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ συμπλήρωσε «Εγώ δεν είμαι περιπλανώμενη. Δεν είδα φως και μπήκα. Δεν επιθυμούμε το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια. Δεν είμαι γραφική, έχω διαπραγματευτεί αυτή την ιστορία. Είχα πει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός. Έκρουσα τον κώδωνα στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, τους είπα προσέξτε θα δημιουργήσετε διχασμό και δεν θα έχετε αποτέλεσμα. Παρακολουθήσαμε όλα τα καραγκιοζιλίκια με την ιστορία Καμμένου και σήμερα προβλέπεται μια “σαλαμοποίηση” της λύσης».
«Είναι ένα θέμα που η αντιμετώπιση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνικό μέτωπο. Η κυβέρνηση ξεκινά διχασμένη μια διαπραγμάτευση και αυτό από μόνο του προκαλεί αδυναμία στην διαπραγμάτευση. Ο μικροκομματικός στόχος της κυβέρνησης, να πλήξει τη ΝΔ, οδήγησε σε μια παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, που καταγράφηκε σε δημοσκόπηση. Διαπραγματεύονται ανεπιτυχώς και κάθε φορά τρώμε και μία στο κεφάλι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον λαό είναι το Μακεδονικό».
Και συμπλήρωσε:
«Δεν δικαιούστε να μας κάνετε κριτική για πατριωτισμό. Ο πατέρας μου έλεγε ένα πράγμα. Οι Έλληνες διχασμένοι καταστρέφονται» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης επεσήμανε την μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς ακροδεξιές θέσεις:
«Η επανατοποθέτηση προς ακροδεξιές θέσεις της ΝΔ συνιστά μια μετάλλαξη αυτού του κόμματος. Η ΝΔ έχει μια διάσταση νεοεθνικοφροσύνης. Περίμενα ο Μητσοτάκης να ακολουθήσει τη γραμμή του πατέρα του όχι αυτή του Σαμαρά» είπε ο κ. Φίλης. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μια σύνθετη ονομασία χωρίς αλυτρωτικές αναφορές αλλά και αλλαγή του Συντάγματος (…). Επεσήμανε την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου πως η διεθνής συμφωνία μπορεί να κατισχύσει το Συντάγματος. Όσον αφορά την θέση του κόσμου σημείωσε πως υπάρχει φόβος αλλά όχι αρνητική τοποθέτηση.
Σημείωσε μάλιστα πως στην ουσία η κυρία Μπακογιάννη λέει πράγματα (για το Σκοπιανό) με τα οποία συμφωνούν αλλά τα επενδύει με μια αντιπολιτευτική ρητορική για να καταλήξει στο «Όχι» στη Βουλή, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας.
Παράλληλα αναρωτήθηκε «γιατί σήμερα;», απαντώντας πως σήμερα η Ελλάδα δίνει την μάχη της ανάπτυξης, να βγει από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. «Ανάπτυξη με εχθρικό περιβάλλον και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να υπάρξει», πρόσθεσε.
Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον πολιτικό λόγο της Εκκλησίας.
Δείτε τα δύο βίντεο:
Σημειώνεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Action24 και απαντώντας στο ερώτημα αν η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι, ως μέρος της εθνικής γραμμής, σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» απάντησε: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φύγει τα αλυτρωτικά. Εντός της σύνθετης ονομασίας, ναι, με τον όρο «Μακεδονία».