Η τρίτη ταινία του Εμανουέλ Κουρκόλ «Η ορχήστρα του αδελφού μου» έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το βραβευμένο «Ένας θρίαμβος» και σπάει τα ταμεία στην Γαλλία καθώς την είδαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια θεατές.
Η ορχήστρα του αδερφού μου (En Fanfare /The Marching Band) (***)
Κομεντί γαλλικής παραγωγής 2024 (103)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Κουρκόλ
Πρωταγωνιστούν: Μπενζαμέν Λαβέρν, Πιερ Λοτέν, Σάρα Σουκό
Ο διεθνώς καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας Τιμπό καταρρέει στη διάρκεια μιας πρόβας. Λίγες ώρες μετά μαθαίνει ότι πάσχει από μια βαριά μορφής λευχαιμία που απαιτεί μόσχευμα μυελού των οστών από συμβατό δότη. Η αδελφή του θα σπεύσει για βοήθεια όμως οι εξετάσεις θα είναι αποκαλυπτικές: η νεαρή κοπέλα όχι μόνο δεν είναι συμβατή αλλά δεν είναι και πραγματική αδελφή του Τιμπό, ο οποίος μαθαίνει με αυτό το σκληρό τρόπο ότι είναι υιοθετημένος. Τα μόνα καλά νέα για τον ήρωα είναι πως έχει ένα αδελφό που ζει στην επαρχία και ίσως να είναι συμβατός με εκείνον.
Με μια ειλικρίνεια που σκλαβώνει, το νέο φιλμ του ταλαντούχου Εμανουέλ Καρκόλ (το «Ένας θρίαμβος» με θέμα την αληθινή ιστορία απόδρασης φυλακισμένων που ανέβασαν το «Περιμένοντας τον Γκοντό» στη Σουηδία στα 80ς είχε βραβευτεί ως η καλύτερη κωμωδία του 2020 στα ευρωπαϊκά βραβεία) αποτελεί ένα υπόδειγμα ανθρωποκεντρικής κομεντί που ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Οι γάλλοι βέβαια είναι εξπέρ στο είδος, καθώς γνωρίζουν να λένε απολαυστικά τις πιο σκληρές αλήθειες στη ζωή με όχημα το χιούμορ. Σε αυτήν την παράδοση λοιπόν βασίζεται ο σκηνοθέτης για να αποδώσει με το δέοντα συναισθηματισμό μια πολυπεπίπεδη ιστορία που όμως δεν εμπίπτει ποτέ στα εύκολα ή άγονα πεδία του μελό. Η «Ορχήστρα» περιγράφει με ευαισθησία τη συνάντηση δύο ξένων που τους ενώνουν πολλά (το αίμα, η αγάπη για τη μουσική, η τάση για ανεξαρτησία κ.α.) αλλά και τους χωρίζουν άλλα τόσα (το ταξικό κριτήριο στην πρώτη γραμμή) επειδή το πεπρωμένο τους κάποια στιγμή γράφτηκε με διαφορετικές λέξεις. Το υπαρξιακό και με σαφείς πολιτικοκοινωνικές αναφορές στοιχείο αποδίδεται με βάση ένα στέρεο σενάριο που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και σε συνεπαίρνει με την ορμητική διάθεση του. Ενός σεναρίου του οποίου οι σπαρταριστές εκφάνσεις του δίνονται μέσω της ρευστής σκηνοθεσίας αλλά και των ρεαλιστικών χαρακτήρων του που μέσω των χαοτικών διαφορών τους (καλλιεργημένος ο ένας, λαϊκός ο άλλος) πετυχαίνουν να βρουν την φόρμουλα επικοινωνίας και συνύπαρξης μέσω της κοινής λατρείας για τη μουσική.
Η ταξιδιώτισσα (A Traveler’s Needs) (***)
Κοινωνική νοτιοκορεατικής παραγωγής 2024 (90)
Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σου
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Λι Χιε-γιόνγκ, Κουόν Χε-χιο
Η μοναχική γαλλίδα Ιρίς βολοδέρνει στην Σεούλ και βγάζει το μεροκάματο διδάσκοντας γαλλικά σε νοτιοκορεάτες που έχουν αγάπη για τις ξένες γλώσσες.
Για τρίτη φορά ο νοτιοκορεατής υμνητής του μιονιμαλισμού Χονγκ Σανγκ-σου συναντά τη μούσα του Ιζαμπέλ Ιπέρ («Στη χώρα των άλλων») και μαζί παραδίδουν ακόμη ένα αισθαντικό κομψοτέχνημα φτιαγμένο από τους νόμους της αβάσταχτης βραδύτητας, της εικαστικής μαγείας και του αφτιασίδωτου λυρισμού. Υπόγειο χιούμορ και ψήγματα σοφίας συνθέτουν τον καμβά μιας εκκεντρικής και αέρινης ανθρώπινης περιπέτειας με κέντρο βάρους το νόημα της ύπαρξης. Αργυρή Άρκτος (4η στην καριέρα του νοτιοκορεάτη δημιουργού) στο φεστιβάλ Βερολίνου.
Ραγισμένες Καρδιές (L’Amour ouf / Beating Hearts) (**1/2)
Αισθηματική γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2024 (166)
Σκηνοθεσία: Ζιλ Λελούς
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Φρανσουά Σιβίλ, Αλέκ Σαμπά, Μπενουά Πουλβόρντ
Η ορφανή από μητέρα Τζάκι ερωτεύεται τον ατίθασο συνομήλικό της Κλοτέρ ο οποίος έχει παρατήσει το σχολείο για «να ζει ελεύθερος». Η σχέση τους δοκιμάζεται όταν το αγόρι μπλέξει με μια συμμορία.
Η δεύτερη σκηνοθεσία του γάλλου σταρ («Le Grand Bain» το ντεμπούτο του) παρότι άνιση διακρίνεται από τη φιλοδοξία να αποτυπωθεί μια δυνατή ερωτική σχέση με σαφή επαναστατικό προσανατολισμό. Το κομμένο στα δύο σενάριο μοιράζει το χρόνο μεταξύ δύο εποχών που τις χωρίζει μια δεκαετία, με το πρώτο και εμπνευσμένο μέρος που αφορά στη γέννηση και την άνθηση ενός «έρωτα ζωής» να είναι το καλύτερο του φιλμ. Όμως το δεύτερο παραδίδεται σε πιο συμβατικές καταγραφές και εύκολες, προβλέψιμες λύσεις.
Οντότητα (Oddity) (**)
Θρίλερ ιρλανδικής καταγωγής 2024 (93)
Σκηνοθεσία: Ντέμιαν ΜακΚάρθι
Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Λι, Κάρολιν Μπράκεν, Τάιγκ Μέρφι, Κάρολιν Μέντον
Νιόπαντρο ζευγάρι που μετακομίζει σε πολυτελή μονοκατοικία της Ιρλανδίας βιώνει μια ανεπανόρθωτη συμφορά.
Ατμόσφαιρα, σασπένς, ανατροπές και (δυστυχώς) κάποια αχρείαστα jump scares συνθέτουν το κοκτέιλ τρόμου μιας ταινίας που επιχειρεί να ξεφύγει από τα κλισέ του είδους και ως ένα βαθμό το πετυχαίνει, χάρη στο ταλέντο του σκηνοθέτη. Ο Ντέμιαν ΜακΚάρθι επιχειρεί να θολώσει το τοπίο μεταξύ του μεταφυσικού στοιχείου και της ορθολογικής αντίληψης (ο γιατρός αμφισβητεί τις ικανότητες μέντιουμ που έχει η τυφλή αδελφή της συζύγου τους) παίζοντας δημιουργικά με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει. Εντυπωσιακή χρήση του φωτός, του ήχου και των σκηνικών αλλά και αδυναμία να βασιστεί το κλίμα αβεβαιότητας σε γερά σεναριακά θεμέλια.
Εχω κάτι να πω (**1/2)
Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 2024 (96)
Σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης
Πρωταγωνιστούν: Αντίνοος Αλμπάνης, Ζέτα Δούκα, Γιάννης Ζουγανέλης
Ο Σταύρος Τζίζας διδάσκει χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία σε σχολή κινηματογράφου, την ίδια εποχή που επιχειρεί να μεταδώσει στην έφηβο κόρη του τις βασικές ανθρώπινες αρχές και αξίες.
Με σκηνοθετικό κέφι, γουστόζικες ιδέες αλλά και έντονο αυτοσαρκασμό ο Στράτος Τζίτζης («Σώσε με», «Η αγάπη είναι ελέφαντας») επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για να αφηγηθεί την ιλαροτραγωδία ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Φιλοσοφικές απόψεις, παντρεύονται με σατιρικά ευφυολογήματα σε ένα έργο από το οποίο απουσιάζει ένας ξεκάθαρος σεναριακός άξονας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοσχέδιο, άνισο αλλά και άκρως σινεφίλ πρότζεκτ που όμως διαθέτει ιδιαίτερη γοητεία και αρκετό χιούμορ.
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: Ίλιγγος από τις χαμηλές πτήσεις – Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη
«Το δίκτυο νοσεί βαθιά»: Ομολογία Κυρανάκη – Τον εκθέτει ο Μεϊκόπουλος – Αποκάλυψη για σταθμάρχη
Καιρός: 26 βαθμοί σε δύο περιοχές και βροχές στη μισή χώρα – Επιμένει η αφρικανική σκόνη
ΕΡΤ και Πολεμικό Ναυτικό «τίναξαν» την παρέλαση στον αέρα με γκάφες ολκής (Video)
Αντιδράσεις για τα εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση – Υπόθεση με πολιτικές διαστάσεις