H μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι αναζητά τη σορό του γιου της – Η στάση του Κρεμλίνου

H μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι αναζητά τη σορό του γιου της – Η στάση του Κρεμλίνου

Συνεχίζεται το θρίλερ με την αναζήτηση της σορού του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς ακόμα την αναζητά η μητέρα του, ενώ τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του.

Ακόμη και η προκαταρκτική αιτία θανάτου, «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», ήταν παραπλανητική, λες και ο θάνατός του πίσω από τα κάγκελα δεν προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά συνέβησαν την επομένη του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του τεράστιου ρωσικού κράτους μπήκε σε λειτουργία, καλύπτοντας τον θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου με μια επίφαση επίσημης περιφρόνησης και μικροπρεπούς σκληρότητας.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι», δήλωσε ο Γκεόργκι Άλμπουροφ, σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι και ερευνητής του Ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προσθέτοντας: «Το πώς ακριβώς το έκανε θα αποκαλυφθεί σίγουρα, αλλά αυτή τη στιγμή θα παρακολουθούμε έναν ατελείωτο μαραθώνιο ψεμάτων και παιχνιδιού με τον χρόνο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να καταστήσει αδύνατο να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη στον Αλεξέι».

Σύμφωνα με τον Guardian, προς το παρόν, η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει την οικογένεια και τους υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι. Το έργο μοιράζεται μεταξύ χιλιάδων κρατικών υπαλλήλων, από τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου μέχρι τους ερευνητές, τους εισαγγελείς και τους δικαστές, τα ΜΑΤ, τους φρουρούς των φυλακών, τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές και τους συγγραφείς και πολλούς άλλους, που ο καθένας συνεισφέρει ένα μικρό κομμάτι σε μια ακαταμάχητη δύναμη που έχει συντρίψει ό,τι είχε η Ρωσία από ένα φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Τίποτα προσωπικό. Αυτή είναι η δουλειά. Ακριβώς όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανέφερε ποτέ τον Ναβάλνι ονομαστικά, έτσι και ο Ρώσος πολιτικός μόλις που άξιζε μια αναφορά στην κρατική τηλεόραση, τόσο το καλύτερο για το κοινό να τον ξεχάσει. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τον θάνατό του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, εκτιμά ότι ο 47χρονος ακτιβιστής δολοφονήθηκε με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι ένας δικηγόρος του και η μητέρα του, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές. Όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

 

Πάνω από 340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ετικέτες

Documento Newsletter